StoryEditorOCM
SplitREDIZAJNIRANJE TVRTKE

Novog šefa 'Prometa' u vatru gurnuo budući HDZ-ov eurozastupnik; Sindikat: Politika nas vozi bez kočnica u suprotan smjer

29. rujna 2016. - 01:37
promet_garaza4-220116

Gradonačelnik Ivo Baldasar predsjedat će sjednicom "Prometove" Skupštine koja je zakazana za petak, a na njoj će se, kako smo već pisali, odlučivati o razrješenju dosadašnjeg direktora Željka Krnića i imenovanju Tomislava Vojnovića, dugogodišnjeg šefa Privredne banke Zagreb za dalmatinsku regiju, novim čelnim čovjekom javnog prijevoznika.

Osim toga, poteštat će skupštinarima predložiti promjenu Društvenog ugovora, jer namjerava privremeno, do početka dokapitalizacije, uspostaviti radno mjesto pomoćnika direktora za operativu, čime bi ta gradska tvrtka imala dvočlanu Upravu u kojoj bi, naravno, direktorova riječ "bila zadnja".

Gradonačelnik nam je kazao kako još uvijek nije odlučeno tko će biti Vojnovićev pomoćnik jer se još razgovara s potencijalnim kandidatima.

- O promjeni na čelu "Prometa" razmišljao sam već neko vrijeme, sve u dogovoru s direktorom Krnićem, koji je u proteklih godinu i pol napravio veliki posao. No, sljedeća faza sanacije javnog prijevoznika i njegov redizajn u tvrtku koja bi trebala postati profitabilna treba drukčiji profil stručnjaka.

Sada nam treba financijski ekspert koji dolazi po dobroj preporuci i ima odlične referencije, jer je pred "Prometom" nekoliko ključnih zadataka - završetak dokapitalizacije, zamjena zemljišta između Grada i države (preseljenje garaže na Dračevac, op. a.), završetak spora s odvjetnikom Željkom Lubinom koji je blizu rješenja, te povlačenje sredstava iz EU fondova za izgradnju infrastrukture - kazao nam je Baldasar i izrazio zahvalu dosadašnjem direktoru Krniću i komodoru u miru Ivici Toliću, savjetniku Uprave, na njihovu angažmanu u ovom gradskom poduzeću.

Izbor Vojnovića nije se dogodio, naglasio je gradonačelnik, po stranačkom ključu, niti će se na taj način birati pomoćnik direktora.

No, u tom je kontekstu znakovito spomenuti kako se sam Vojnović prije nekoliko godina pohvalio u medijima kako je preko svojih prijatelja Ivice Tolića i Ive Kovačića odlučio da se darovnica njegove tete Ljeposave Dobrile Vojnović, koja je oporučno tražila da se sredstva od prodaje njezina stana u Splitu proslijede u korist građana Vukovara, iskoristi za gradnju dječjeg vrtića u Sotinu.

Novog čelnog čovjeka, dodao je poteštat, čeka i restrukturiranje "Prometa" prema smjernicama koje je izradio upravo savjetnik Tolić, koje će biti detaljno razrađene, a jedna od ključnih stavki je smanjenje broja službi s osam na četiri, zatim nabavka novih i polovnih vozila čim se pronađe najbolji model njihova kreditiranja.

Komodor u miru bit će angažiran u "Prometu" još oko mjesec i pol, potvrdio nam je Baldasar. Termin se dosta poklapa s mogućim Tolićevim odlaskom na dužnost HDZ-ova eurozastupnika u Strasbourg kao zamjena za Andreja Plenkovića, vjerojatnoga budućeg premijera.

'Politika nas vozi bez kočnica u suprotan smjer'

- Ako je dolazak gospodina Vojnovića politički konsenzus, jamstvo provedbe mjera restrukturiranja, poštivanja kriterija ostvarenih rezultata rada i sankcioniranje eventualnih nepravilnosti na način da se zagovara ulazak DORH-a u tvrtku, sigurno da je dobro došao. No, s druge strane, ako je ovo politički spin i skretanje s pravih problema naše tvrtke nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, onda je to svakako vožnja bez kočnica u suprotnom smjeru - kratko i jasno je izrazio svoj stav Teo Bulić, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika koji u javnom prijevozniku okuplja najviše članova.

Vojnović: Poštujmo proceduru

Kontaktirali smo i budućeg direktora Vojnovića koji nije želio ništa detaljnije komentirati, jer, kako nam je kazao, to ne bi bilo korektno jer još uvijek nije formalno imenovan na novu dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 07:32