StoryEditorOCM
SplitReagiranje

Novinarka Gattin o Maji Đerek: Manipulira, ne poštuje ni smrt u obitelji naše kolegice, samo joj je do promocije

Piše Tanja Gattin
7. lipnja 2023. - 21:43

Gradska pročelnica za imovinu, Maja Đerek, u svojoj objavi na Facebooku iznijela je više netočnih informacija.

Naime, gospođa Snježana Šetka, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu, povodom najave izbacivanja najstarije kulturne ustanove u Hrvatskoj iz gradskog prostora nije dala izjavu Slobodnoj Dalmaciji, već Večernjem listu koji je prvi objavio informaciju u svom tiskanom izdanju. To gospođa Đerek jako dobro zna jer je i ona dala izjavu Večernjem listu.

Tekst je objavljen u ponedjeljak 22. svibnja 2023. godine. Glavni naslov na naslovnici bio je "Matica hrvatska: Splitska vlast izbacuje nas iz prostora".

image
Večernji list

Upravo sam tog 22. svibnja iz Večernjeg lista doznala za situaciju s Ogrankom Matice hrvatske u Splitu. Tada sam nazvala kolegicu Snježanu Šetku, no ona je bila izrazito potresena iznenadnom smrću u obitelji i samo mi kazala da joj je preminuo brat i da ne može dati izjavu.

Iako mi je sada dopustila navesti njenu situaciju, izrazito mi je neugodno što sam prisiljena s time izaći u javnost zbog ustrajnih optužbi gospođe Đerek da je moja redakcijska kolegica Snježana Šetka bila izvor informacija, a da sam to pokušala sakriti.

Valja napomenuti da je pravnica Slobodne Dalmacije obavijestila gospođu Đerek o teškoj obiteljskoj situaciji koja se tog dana dogodila gospođi Šetki, te da zbog toga ona nije mogla dati izjavu. No, gospođa Đerek za to, izgleda, ne mari, već je odlučila nastaviti iznositi neistinite informacije.

S obzirom na objektivnu nemogućnost dobivanja izjave od čelnice Ogranka Matice hrvatske u Splitu, te što je informacija o nastaloj situaciji s gradskim prostorom već objavljena u medijima (Večernjem listu), kontaktirala sam središnjicu Matice hrvatske, a koja je zbog više novinarskih upita odgovor objavila na svojoj internet stranici. Tako sam prenijela javno dostupnu objavu.

Gospođa Đerek pokušava obmanuti javnost kad objavu Matice hrvatske predstavlja kao izjave gospođe Šetke. Kao pravnica zna kako otvoriti Registar udruga i provjeriti da među sedam osoba ovlaštenih za zastupanje nije gospođa Šetka, već da je spomenuta predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Splitu, a to je druga pravna osoba, odnosno druga udruga s drugim OIB-om. Obični građani možda ne vide razliku, ali gradska pročelnica kao pravnica jako dobro to razumije.

Nadalje, gospođa Đerek navodi da je ja optužujem da bi ona "stavila i katedralu i Poljud na bubanj", potpuno ignorirajući činjenicu da se radi o izjavi predsjedništva središnjice Matice hrvatske koja glasi: "...pročelnica Đerek bi sutra mogla staviti na dražbu i splitsku katedralu, stadion na Poljudu i Hrvatsko narodno kazalište Split, uz tvrdnju da nisu komercijalno isplativi, pa će ih iznajmiti onima koji su spremni platiti više. U tom i takvom natjecanju kultura uvijek gubi".

image
Matica hrvatska/screenshot

Zanimljivo je kako gradska pročelnica isto tako postupa – objavi izjave koje onda prenose mediji. No kada to napravi suprotna strana, u ovom slučaju središnjica Matice hrvatske, onda to proglašava napadom na sebe.

Navedeno ukazuje da u ponašanju gradske pročelnice ima upravo onih elemenata za koje ona optužuje druge.

To su, kako je pročelnica navela, "korištenje prozirnih metoda medijske manipulacije, korištenje neprovjerenih informacija, manipulacija činjenicama, svjesno dezinformiranje javnosti i korištenje spinova".

Dok pročelnica tvrdi da su sve moguće metode medijske manipulacije korištene kako bi se nju ušutkalo, obeshrabrilo, omalovažilo te diskreditiralo na osobnoj i profesionalnoj razini, vjerujem da se događa baš suprotno.

A to je da je pročelnica ta koja one novinare, koji ne pišu onako kako bi ona to htjela, želi ušutkati, obeshrabriti, omalovažiti te diskreditirali na osobnoj i profesionalnoj razini sa, kako je ona to lijepo nazvala, "malom školom manipulacije", sve s ciljem njene vlastite promocije.

Dio statusa kojeg je Maja Đerek u utorak objavila na Facebooku, a koji dio se odnosi na novinarku Gattin

“Potom je uslijedio tekst novinarke Gattin u kojem me se već u naslovu optužuje već da bi "stavila i katedralu i Poljud na bubanj“. Naravno, novinarka je "zaboravila" spomenuti u članku da mi je za postavljene upite dala točno 3 sata vremena te da je u navedenom tekstu kao izvor koristila isključivo svoju kolegicu iz uredništva Slobodne Dalmacije - Snježanu Šetka. Naime, gospođa Šetka je ujedno i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu, koja se ne oglašava od kada sam poslala dopis da su opet dužni ionako simboličnu mjesečnu zakupninu. Ponovno sam u dva navrata glavnoj urednici Lapenda Lemo slala argumentirane demantije. Demanti je objavljen tek nakon 10 dana i to na izričito usmeno i pismeno inzistiranje glavne urednice da se izbaci dio oko sumnje u sukob interesa i pristrano izvještavanje zbog kolegijalnog odnosa novinarke Gattin i urednice/predsjednice Ogranka.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 04:35