StoryEditorOCM
Splitšto se to događa u Splitu?

Novi, šokantni zaplet u 'slučaju potkornjak': iz Kriznog stožera iznose optužbe o ozbiljnom kriminalu u park-šumi, prozivaju Javnu ustanovu i najavljuju kaznenu prijavu

19. travnja 2019. - 09:19

Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća grada Splita odjeknula je kao bomba vijest da je nezakonito posječeno više od 1000 nedoznačenih stabala na Marjanu. Doduše, radilo se o neslužbenoj medijskoj vijesti.

Koordinator Kriznog stožera civilne zaštite Nenad Ružić tvrdi kako je u pitanju lažna informacija i da je zapravo na djelu drugi proces. Ima ih koji uporno žele, kaže, spriječiti sanaciju Marjana od potkornjaka koji izjeda šumu.

– Tvrtka koja vrši nadzor šumarskih radova utvrdila je da netko skida doznake s panjeva tamo gdje su odsječena stabla. Naime, kad se posiječe stablo koje je doznačeno kao zaraženo, na panju mora biti doznaka. No, to nije sve. Skidaju se doznake i sa stabala koja još nisu posječena. To je još gore, jer je takvo stablo zaraženo potkornjacima, a navodno nije doznačeno za sječu pa ga ostavljate u šumi kao zdravo. Zašto se to radi? Zato jer je nekome u interesu da opstruira sanaciju šume – uvjeren je Ružić.

– Ostao sam šokiran kad sam za to doznao. Onda netko kaže da je nelegalno posječeno 1400 stabala. Znate li koliko je to? Da je luđak ušao u šumu, ne bi to napravio. Gradski vijećnici su bili dan prije sjednice u šumi i nisu imali dojam da se radi o pustošenju. Da je netko htio pustošiti, onda bi posjekao sve odreda počevši od ceste, a ne bi duboko u šumi pilio nedoznačena stabla gdje mu je problem – smatra koordinator Kriznog stožera.

Kako je moguće da netko uđe i skida doznake koje Hrvatske šume stavljaju na stabla zaražena potkornjacima?

– U pitanju je veliko radilište, teško je kontrolirati da se netko ilegalno ne uvuče. Svako malo osvanu slike radova iz park-šume na društvenim mrežama. Možete li zamisliti koja je to zloća da je netko u stanju ovakve stvari činiti? Kakvi su to ljudi? – pita se koordinator.

Ružić objašnjava kako ima puno problema sa sanacijom zbog raznih obračuna koji se vode oko Marjana. Proziva Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom, kaže da se nisu odazvali na zapovijed Kriznog stožera za mobilizacijom. Umjesto da obavljaju nadzor radova, podnijeli su kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Kriznog stožera zbog pustošenja šume.

Tvrdi kako je inzistirao da dipl. ing. šumarstva Ivan Ljubić preuzme nadzor, a da je ovaj otišao na bolovanje.

– Ima tu puno svakakvih interesa, ali ne smije se dopustiti da se radovi na sanaciji zaustave. Želi se prikazati izvođače kao kriminalce. Sjest ću s tvrtkom koja obavlja nadzor i utvrditi sve činjenice. Razmišljam o podizanju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja – najavljuje Ružić, te dodaje kako činjenica što na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o Marjanu nije izglasan novi ugovor izvođaču "Matimi projectu" neće zaustaviti radove.

– Postoji više mogućnosti, može se napisati aneks postojećem ugovoru za trideset posto vrijednosti, što bi bilo 800.000 kuna. Može gradonačelnik odobriti ugovor do milijun kuna. Postoji treća mogućnost, budući da ista tvrtka otkupljuje od Grada drvnu masu koju posijeku, mogu se refundirati troškovi tako da im se drvna masa prebije kao naknada za radove – navodi mogućnosti naš sugovornik.

Skida li neka šumska gerila doznake nezadovoljna uklanjanjem stabala, žele li neki gradnju na Marjanu pa sabotiraju borbu protiv potkornjaka, ili su izvođači stvarno sjekli brojna nedoznačena stabla? To bi trebale provjeriti istražne radnje koje se provode.

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je policiji prijave koje se odnose na park-šumu Marjan. Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su nam kako sada provode izvide po prijavama te kako će nakon što ih provedu o svemu obavijestiti Državno odvjetništvo.

Nenadležna inspektorica

Državno odvjetništvo već mjesec dana ima kaznenu prijavu protiv Kriznog stožera zbog pustošenja šume i sječe nedoznačenih stabala, koju im je podnijala inspekcija zaštite prirode. Zanimljivo, iz Državnog inspektorata doznali smo da inspektorica zaštite prirode koja je vršila izvid nije bila u mogućnosti obaviti kompletan inspekcijski nadzor.

– Inspekcija zaštite prirode nije bila u mogućnosti utvrditi točnu količinu nedoznačenih stabala jer pristup nekim dijelovima park-šume Marjan nije bio moguć zbog izvođenja radova – stoji u odgovoru koji smo dobili.

Ružić tvrdi da nije sprječavao inspektoricu u njezinu poslu, nego da ona nije nadležna kad je proglašena izravna opasnost od elementarne nepogode. Kaže da je u takvim slučajevima nadležna samo policija koja ga je nedavno ispitala.
– Inspektorica nas je prevarila, rekla je da dolazi kao privatna osoba, a onda je počela sastavljati zapisnik. Na kraju je napisala o pustošenju šume, prema prijavi koju je dobila od Javne ustanove – uvjerava nas Ružić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 21:31