StoryEditorOCM
Splitluksuzni smještaj

Još samo nekoliko koraka do rekonstrukcije bivšeg Kerumovog hotela: prođe li birokratski dio bez problema, Adris grupa s obnovom ‘Marjana‘ može početi već u rujnu

Piše Jadranka Matić
11. srpnja 2021. - 09:20

Podnošenjem zahtjeva za ishođenje građevinske dozvole 3. svibnja ove godine, koji je 5. srpnja kompletiran ili administrativno rečeno postao uredan, učinjen je novi važan korak u pripremama za rekonstrukciju hotela "Marjan".

Navedeni podaci objavljeni su u informacijskom sustavu Ministarstva prostornog uređenja, a potvrdu smo dobili i od vlasnika nedovršenog objekta na Zapadnoj obali, rovinjske "Adris grupe", koji su u odgovoru na naša pitanja naveli da za obnovu Marjana, "u suradnji s Gradom i mjerodavnim ustanovama, dovršavaju potrebnu dokumentaciju, nakon čega će započeti i radovi na samom objektu".

Prije nekoliko mjeseci, podsjetimo, ishođene su i izmjene i dopune lokacijske dozvole za rekonstrukciju građevine ugostiteljsko-turističke namjene, odnosno turističkog objekta s 285 smještajnih jedinica i kategorijom od pet zvjezdica.

Boris Marelja, v.d. pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, u razgovoru nam je precizirao da je ovih dana pokrenuta e-konferencija koja će trajati 15 dana, na kojoj sudjeluju javna tijela, među ostalima HEP, "Vodovod i kanalizacija" i MUP u dijelu zaštite od požara, kako bi, prije davanja potvrde na glavni projekt, iznijeli eventualne primjedbe. Nakon tog dijela postupka, pravo na uvid u spis imat će susjedi međašnjaci i ostale stranke, također s rokom od 15 dana.

image
Prvi na meti bagera trebali bi biti dva dograđena aneksa uz Ulicu Dražanac 
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Upravo o mogućim primjedbama ovisi brzina kojom će dozvola biti izdana i postati pravomoćnom. Marelja se naravno nije želio upuštati u prognoze, a naša gruba računica upućuje na 45 dana, ako ne bude većih primjedbi. Prema nama dostupnim informacijama ne bi ih trebalo ni biti, ponajprije stoga što je dokumentacija kvalitetno pripremljena, a to ne čudi zna li se da je "Adris grupa" ozbiljan i u hotelsko-turističkoj djelatnosti ugledan investitor.

U svakom slučaju, po spomenutoj računici od 45 dana, prvi radovi mogli bi uslijediti u rujnu ove godine. Valja, međutim, podsjetiti da to neće biti gradnja, nego uklanjanje "neželjenih" ili ako hoćete "suvišnih" dijelova objekta.

"Marjan" dakako neće biti "srušen u potpunosti" kako je svojedobno najavljivano u dijelu medija, ali hoće, doduše prema za sada nepotvrđenim najavama, dva aneksa u kojima su prema planovima bivšeg vlasnika Željka Keruma, a projektu Jerka Rošina trebali biti apartmani. Dvojbi, međutim, nema da će biti uklonjeno staklo s fasade.

Prema objavi Tportala u rujnu prošle godine, novi hotelski toranj bi nakon planiranog zahvata trebao imati visinu jednaku dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željenog pojedinačnog povisivanja katova. Povisivanje katova logično je i nužno radi postavljanja instalacija za različite sadržaje, kakvih u vremenu kad je hotel građen nije bilo.

Na zahtjevnom projektu rade zagrebački arhitektonski studio '3LHD' i glasoviti talijanski arhitekt i dizajner Piero Lissoni. Tako je u izjavi za Jutarnji list Saša Begović u prosincu prošle godine projekt "Marjan" kratko komentirao: "Radimo kreativnu reinterpretaciju hotela kakvog je izgradio Perković. Planiramo i manji broj soba i terase s pogledom".

Projektant prvog hotela A de luxe kategorije u Splitu, s 220 soba, bio je, naime, arhitekt Lovro Perković. Izgrađen 1963. Marjan je ubrzo postao biserom splitskog turizma te jednim od simbola grada.

Godine 1979., uoči Mediteranskih igara koje su se održale u Dalmaciji, dograđen je, a 10 godina kasnije, 1989. imao posljednju rekonstrukciju. Ubrzo, s početkom Domovinskog rata, u njega su se uselili prognanici i izbjeglice, a od 1998. do početka nove obnove poslovao je samo s 30 posto kapaciteta.

"Zanimljiva vremena" splitske turističke perjanice nastavljaju se i 2005. godine kad ga je na natječaju kupio Kerum za 170 milijuna kuna što je bilo triput više od traženih 57 milijuna kuna. Uslijedilo je razdoblje velikih planova i optimizma kad je nakon četiri godine potpisan ugovor s "Hiltonom" o franšizi na 20 godina.

image
Nekadašnja recepcija već odavno je pretvorena u smetlište 
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Vlasnik objekta je, međutim, uskoro izabran za gradonačelnika, a posao gradnje i obnove hotela - prekinut, da bi 2015. godine sve završilo dobro nam znanim scenarijem - stečajem tvrtke "Adriatic". Stečaj je potrajao koju godinu, a onda je u studenom 2019. hotel "Marjan" prodan istarskoj kompaniji za 324 milijuna kuna.

U "Adris grupi" su suzdržani u komentarima, tek su nam odgovorili:

- Posrijedi je iznimno važan projekt za Split, ali i za daljnji razvoj turističkog dijela naše tvrtke. Naime, riječ je o zahtjevnom projektu koji će, sigurni smo, pridonijeti daljnjoj turističkoj afirmaciji Splita i potvrditi "Adris" kao vodeću hrvatsku kompaniju u luksuznom turizmu. Kao što je javnosti poznato, a o tome je i vaš list u više navrata pisao, želja nam je temeljito obnoviti hotel Marjan i pridružiti ga skupini luksuznih hotela ("Grand Park Hotel Rovinj", "Monte Mulini", "Lone", "Hilton Imperial" u Dubrovniku…)".

5.7.
kompletiran je ili administrativno rečeno postao je uredan zahtjev rovinjske kompanije za rekonstrukciju hotela

285
smještajnih jedinica planirano je u obnovljenom objektu s pet zvjezdica prema projektnim 'papirima'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 15:30