StoryEditor
Splitjovo nanovo  vladajućima i oporbi još nije dosta čeprkanja po urbanizmu

Nove izmjene GUP-a ‘tek ‘ u listopadu

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 15:51
Odlukom  Gradskog vijeća da mijenja kompletni GUP, ostavlja se mogućnost da se u zadnji tren ukrca još izmjena

Ako po ičemu, Kuretova vladavina ostat će zabilježena po planovima o velebnim gradnjama 
FEĐA KLARIĆ / CROPIX

Nakon što su gradski vijećnici jednoglasno odlučili kako će Split ponovno mijenjati Generalni urbanistički plan, četvrti put u samo tri godine, prema riječima prvog gradskog urbanista Branka Poljanića, to se neće dogoditi prije listopada ove godine.

Naime, prema proceduri koju nalaže Zakon o prostornom planiranju, nove izmjene GUP-a pred Gradsko vijeće ponovno će doći za sedam mjeseci. Prije toga, tumači Poljanić, potrebno je izraditi nacrt izmjena i provesti javnu raspravu. - Potom se donosi konačni prijedlog izmjena, te se mora organizirati javni uvid.Tek nakon toga se radi konačni nacrt, koji mora dobiti sve potrebne suglasnosti nadležnih ministarstava i službi kako bi Gradsko vijeće moglo usvojiti nove izmjene GUP-a - tvrdi Poljanić.

U tom slučaju, ponovno ‘čeprkanje’ po najznačajnijem gradskom dokumentu mogla bi biti i zadnja velika odluka koju će donijeti aktualna gradska vlast.

Odbijena suglasnost

Podsjetimo, osim desetak točaka za koje je Ministarstvo graditeljstva prije dva mjeseca odbilo dati suglasnost, odlukom Gradskog vijeća da mijenja kompletni GUP ostavlja se mogućnost da se u plan, doslovce u posljednji trenutak, ukrca - još izmjena!

Takav scenarij omogućili su upravo oporbeni vijećnici SDP-a koji su amandmanom tražili da se osim spornih lokacija, poput stambenih kvadrata uz Stari plac, nadogradnje kuće Jelaska, uređenja mandrača ispred Lučke kapetanije, kopanja garaža ispod Doma mladeži i gradnje novih sadržaja uz POŠK-ov bazen, ispočetka razmotri čitav plan, što je ponajbolje prokomentirala vijećnica HB-a Ljubica Vrdoljak: - Zar baš naša generacija treba zazidati i popuniti svaki slobodni prostor u gradu?!

Poljanić: Nismo falili

Poljanić smatra kako urbanisti nisu pogriješili kada su dopustili stanovanje u Meštrovićevu ateljeu na Mejama - Točno je navedena namjena budućeg prostora: galerija s pratećim sadržajima, a na otvorenom dijelu park skulptura. O stanovanju nije bilo govora. Što se tiče često spominjanih pratećih sadržaja, oni su GUP-om definirani kao pomoćni prostori, sanitarije, dio za čuvara, domara ili kustosa. Prema svjetskim standardima, otprilike se zna o kojim se kvadraturama radi - kazuje Poljanić.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 17:56