StoryEditorOCM
SplitOPET OBRAT

Nova Puljkova ‘poslanica‘ o Žnjanu; ovo ljeto ćemo se ipak tamo moći kupati, radovi počinju tek na jesen!

Piše Ana Franić
14. ožujka 2023. - 09:48

Gradonačelnik Ivica Puljak i službeno je potvrdio danas na konferenciji za novinare da će se građani moći ove sezone kupati na Žnjanu.

- Žnjan je jedan od najvažnijih projekata u Gradu Splitu. Ova plaža već 25 godina stoji praktički u ovakvom stanju i došlo je vrijeme da se uredi i postane najljepša plaža u ovom dijelu Europe. Dozvole bi trebale uskoro biti izdane. Plan je raspisati natječaj za izvođača radova u travnju, ali očekujemo da će biti žalbi. Tako bi izvođača mogli imati u srpnju, a nije dobro radove započinjati u sezoni. Zato je plan početi s radovima nakon sezone - objasnio je Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dodao je da će s Ministarstvom provjeriti je li moguće da ugostitelji sa Žnjana rade i ove sezone.

- Što se tiče ugostiteljskih modula, kada je dobivena koncesija na plažu Žnjan promijenio se pravni okvir i oni više zakonski nisu mogli biti ondje.  Mi ćemo sada, obzirom na plan, tražiti od resornog ministarstva mišljenje je li moguće da tvrtka "Žnjan" raspiše natječaj i da se na licitaciji dobiju najbolje ponude za ugostiteljske objekte koji bi onda mogli funkcionirati ovog ljeta, kazao je gradonačelnik podvukavši da takva mogućnost ovisi o odluci ministarstva.

image
Tom Dubravec/Cropix

Plan je da se projekt uređenja Žnjana financira u dva dijela - 60 posto od kredita Europske investicijske banke, a 40 posto od bespovratnih sredstava. Procijenjena vrijednost projekta je 35 milijuna eura. 

- Kredit Europske investicijske banke je u procesu odobrenja, a s njime bi se pored Žnjana financirali i ostali gradski projekti, od kojih su najvažniji izgradnja vrtića, dogradnja škola, unaprjeđenje javne infrastrukture, ali i digitalni i energetski projekti. Pomoću takvog kredita su se razvili mnogi europski gradovi, kazao je gradonačelnik, a Split bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji svoje razvojne projekte financira iz takvog izvora.

Dodao je da su kolege iz EU fondova pronašle način da se za jedan dio projekta pronađu i bespovratna sredstva Europske unije, što bi u konačnici značilo da će projekt biti jeftiniji. 

- Optimistični smo i smatramo kako zaista trebamo svi zajedno zapeti da ovaj vrijedan projekt konačno realiziramo, jer ćemo u konačnici svi biti ponosni na njega. Čekali smo 25 godina, a sada nas mjeseci dijele do početka radova na konačnom uređenju ovog vrijednog gradskog resursa – za kraj je kazao gradonačelnik Puljak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 12:06