StoryEditor
SplitZAPUŠTENI BISER

Nova pravila za uvalu Bene: Kerum će morati zakrpati crnu jamu i urediti igralište, evo kako će izgledati marjanska plaža

2. ožujka 2017. - 13:36

Županija je objavila namjeru davanja koncesije na pomorskom dobru radi korištenja rekreacijsko-kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže u uvali Bene.

Novi upravitelj trebat će ispoštovati brojne uvjete kako bi mogao poslovati na atraktivnoj marjanskoj lokaciji koja se do sada baš i nije mogla podičiti reprezentativnim stanjem. Kao što je poznato, dosadašnji koncesionar bila je tvrtka "Uvala Bene" koju nadzire bivši gradonačelnik Željko Kerum, a po svemu sudeći ponovno će se nadmetati za upravljanje Benama.

Koncesija se daje na 15 godina, a površina koncesije iznosi 40.612 metara četvornih od čega je 32.351 kvadrat kopneni dio, a 8261 morski. Na tim dijelovima moći će se iznajmljivati po 30 ležaljki i suncobrana, po 10 pedalina i sandolina, jedan gumenjak za vuču padobrana, "banane" na napuhivanje i slični zabavni plažni rekviziti. Moći će se postaviti jedan štand za prodaju rukotvorina, igračaka i suvenira, a koncesija uključuje i ugostiteljski štekat površine 349 metara četvornih, objekte od 162 i 44 kvadrata, te vodeni park od 64 metra četvorna.

Važna je stavka da izabrani upravitelj neće imati pravo na dodatnu izgradnju, plaža se ne smije ograđivati niti se smije kupačima naplaćivati ulaznice, a svi dopušteni rekviziti ne smiju onemogućiti uporabu pomorskog dobra i slobodnog pristupa plaži.

Budući koncesionar treba se pridržavati uvjeta propisanih od strane Ministarstva kulture, Ministarstva zaštite okoliša, kao i Javne ustanove za upravljanje Marjanom. Tako je Javna ustanova uvjetovala Županiji kao davatelju koncesije da utvrdi stanje septičke jame restorana na Benama, te da se primjereno sanira ta crna točka o kojoj smo nedavno pisali.

- Budući da su naši djelatnici tijekom prošle godine u više navrata utvrdili curenje septičke jame, što upozorava na problem podkapacitiranosti ili tehničke neispravnosti, smatramo da je potrebno ozbiljno pristupiti utvrđivanju problema i sanaciji. U prethodnom razboblju nije se vodilo računa ni o osnovnom održavanju prostora: smeće se neredovito prikupljalo i odvozilo, prostor je hortikulturno zapušten, a nije se održavala ni oprema poput kanta za smeće, ograda... - navode iz institucije za upravljanje park-šumom i traže ograničenje rada restorana i cijelog koncesijskog područja do ponoći, a smatraju kako bi trebalo konačno napraviti elaborat o stanju postojećih sprava za dječju igru koje su postavljene bez plana i bez potrebnih certifikata o sigurnosti.

Isto traži i Ministarstvo zaštite okoliša čiji čelnici inzistiraju na propisnom zbrinjavanju otpada i otpadnih voda, zabranjuju nasipavanje i betoniranje obale, te ograničavaju kretanje i parkiranje vozila na Benama.

Iako je u prijedlogu odluke o davanju koncesije bilo navedeno da se može postaviti 70 ležaljki na platou uz more, sada je to ispravljeno na 30 ležaljki i suncobrana, jer kupači u suprotnom ne bi imali gdje staviti svoje ručnike. Također, suncobrani, tende na štekatu objekta ili kioska za suvenire moraju biti jednobrazni.


KLJUČNE BROJKE

3,3 milijuna kuna iznosi vrijednost 15-godišnje koncesije na Benama

23.3. posljednji je dan za dostavu ponuda potencijalnih upravitelja plaže

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 22:04