StoryEditor
SplitInicijativa GradOdrasta

Nova generacija splitskih arhitekata: Grad nam je na rubu katastrofe, potpuno ovisan o turizmu! Želimo osvijestiti građane i mobilizirati struku, dajte nam ruke!

Piše D.B.
17. rujna 2019. - 21:34

GradOdrasta, neformalna inicijativa splitskih arhitekata, urbanista i aktivista, organizira  seminar "Grad na rubu katastrofe 19" koji će se održati u prostorima bivšeg prodajnog centra Koteks od 20. do 22. rujna 2019. Program je javan i besplatan. 

- Split pomiče granice onoga što je zamislivo, stvarno, zakonito i nadrealno u svom prostornom razvoju na gotovo svakodnevnoj osnovi. Polazište nam je problematiziranje potpune ovisnosti Splita o rastu turizma kao i svojevrsne dekadencije u koju grad zapada potpuno prepuštajući kvalitetu života urbanističkoj stihiji - uvodno će u ime organizatora Antonija Kuzmanić.

Inicijativa GradOdrasta nastala je nakon što je grupa arhitekata i urbanista na poziv Zagrebačkog salona arhitekture napravila detaljnu analizu stanja prostora u Splitu za predstavljanje na 53. Zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine.

Analiza je rezultirala kartografskim prikazom nazvanim Karta katastrofe, odnosno Disaster map, koja predstavlja skup podataka o komunalnim, prostornim i urbanističkim činjenicama o gradu Splitu.

Referirajući se na degradaciju urbanog prostora i okoliša Splita, ova inicijativa želi osvijestiti građane o pravu i nužnosti uključivanja u procese prostornog planiranja, te mobilizirati struku.

Namjera im je kroz seminar istaknuti važnost urbanizma za zdrav razvoj grada i to, kako ističu, urbanizma koji počiva na temeljima ekološke i socijalne pravednosti i odgovornih politika.

- Konačno, želimo iz grintavo kritičkog stanja prijeći u konstruktivno-zagovaračko i kao nova generacija arhitekata i aktivnih građana, amatera i profesionalaca ponuditi svoje ideje za bolji grad - navode.

 

 

Na njihovoj Facebook stranici stoji da se svi mogu pridružiti panelima, predavanjima i popratnim aktivnostima koje se odvijaju u petak 20. rujna. Subotu i nedjelju su predvidjeli za radne grupe koje imaju kapacitet tridesetak ljudi.

Detaljnije informacije dostupne su na web stranici https://gradodrasta.org/. a mi ćemo od predavanja izdvojiti panel najavljen za petak od 17 do 18.30 sati. Tema je "Na rubu: Postoji li Split poslije turizma?”, a sudjelovat će, među ostalima, i Jakša Miličić, kultni splitski gradonačelnik od 1967. do 1974. godine za čijeg je mandata Split procvjetao, te Ivo Babić, povjesničar umjetnosti i bivši rektor Sveučilišta u Splitu.

#TURIZAM#URBANIZAM#JAKŠA MILIČIĆ#IVO BABIĆ# ARHITEKTURA#GRAD NA RUBU KATASTROFE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 16:34