StoryEditor
SplitPOZAJMICE NA STOLU

NOVA DRAMA OKO MALL OF SPLITA Inozemni ulagači zatražili stečaj zbog 8 milijuna kuna duga, vlasnik tvrdi: Nema panike, to zaradimo za mjesec dana

19. studenog 2016. - 22:31

Otvaranje trgovačkog centra "Mall of Split" u ožujku bilo je vrlo iščekivan događaj u cijeloj Dalmaciji, ne samo zato što se radilo o 175 milijuna eura vrijednom projektu, nego i zbog činjenice da je njegova gradnja počela još u prosincu 2011. godine.

Iako se od šoping-meke u gradsku blagajnu "ulilo" 47,2 milijuna kuna od komunalnog doprinosa, ostvarenje zahvata pratio je niz problema kao što je bio sukob investitora s početnim glavnim izvođačem radova "Mucić&Co", a najnovija vijest je da su "Eureal Holding" iz Amsterdama i ulagač James Lapushner iz Londona zatražili stečaj nad investitorskom tvrtkom "Mejaši prvi", vlasnikom centra.

Nizozemska kompanija i partner potražuju 8,65 milijuna kuna temeljem ugovora o zajmu i još 2,25 milijuna kuna po nepravomoćnoj presudi Okružnog suda u Hamburgu koja je donesena 7. srpnja. Kao stečajni razlog navode prezaduženost, što bi značilo da su obveze "Mejaša prvih" veće od imovine tvrtke, ali to tek treba dokazati vještačenjem.

Kristijan Gelo, direktor splitske tvrtke, kaže da se radi o članovima, odnosno suvlasnicima "Tulipan Servis Grupe" koja upravlja centrom, i koji, prema njegovim riječima, žele vršiti pritisak na projekt i na druge investitore kako bi ih prisilili da im odmah vrate pozajmice koje su dali za međufinanciranje u vrijeme kada je bila potrebna dodatna financijska "injekcija". Naš sugovornik napominje da još nije dospjela naplata tih zajmova koje je dalo još šest osoba koje, za razliku od spomenutih, ne postavljaju "nerazumne uvjete".

– Ako presuda na koju se pozivaju postane pravomoćna, traženi iznos odmah ćemo isplatiti i to nam nije nikakav problem, jer je jednak sumi koju dobijemo za mjesec i pol dana iznajmljivanja prostora u našem centru, a do tada se svatko ima pravo boriti da dokaže da je u pravu – ističe Gelo.

Prema njegovim riječima, bilo tko može podnijeti prijedlog za stečaj neke tvrtke. No, da bi sud otvorio postupak, trebao bi biti ispunjen barem jedan od triju stečajnih razloga: prezaduženost tvrtke, blokada poslovnog računa ili neisplata plaća radnicima.
– Mi redovno isplaćujemo plaće za svojih 11 radnika, nikad nismo bili blokirani, a imovina nam je 200 milijuna kuna vrjednija od obveza. Ne ispunjavamo niti jedan uvjet za otvaranje stečaja – tvrdi prvi čovjek "Mejaša prvih" i dodaje kako nije upitno da će centar nastaviti raditi te da svakog mjeseca kroz njihove trgovine prolazi sve više kupaca:

– Projekt "Mall of Split" je toliko dobar i ima dominantnu poziciju u gradu da postoje određene struje koje ga pod svaku cijenu žele uništiti.

Čelnik ulagačke tvrtke kaže da ni s kim nije u sukobu, da je na sudu samo s tvrtkom "Mucić&Co" te da nije u sporu sa "Stipić grupom", čiji su radnici završili objekt, kao ni s Ilijom Naletilićem, vlasnikom građevinske tvrtke "Inero", kojemu će platiti dio neplaćenih radova, te da mu je do tada dao ispravu kojom može provesti ovrhu ako to želi.

– Postoji nekoliko najmoprimaca koji nemaju obvezu plaćanja najma prostora dok se ne izgradi pristupna cesta iz smjera Ulice Domovinskog rata koju Grad trenutačno blokira, a najmoprimcima smo platili "penale" zbog kašnjenja s otvaranjem centra - zaključuje Gelo.


Ustupili parcele, stanovima ni traga

Na jednu od sestrinskih tvrtki "Mejaša prvih" vodi se projekt izgradnje stanova istočno od šoping-centra koji je trebao biti realiziran još 2013. godine. Tamo svoje stambene kvadrate trebaju dobiti i oni koji su za ostvarenje tog projekta ustupili svoja zemljišta.

– U slučaju da "Mejaši prvi" odu u stečaj, to ne znači da će automatizmom povući sestrinske tvrtke. Tvrtke i jesu razdvojene da bi svaka zasebno "gurala" svoj projekt. Trebalo se izgraditi šest ili sedam stambenih zgrada koje su trebale biti dovršene još prije tri godine, no izgradnja još nije ni počela jer je investitor htio prvo završiti šoping centar – kaže odvjetnik Željko Ostoja, koji zastupa dio bivših vlasnika parcela te tvrdi kako će centar nastaviti raditi i u slučaju da ode u stečaj.


Mucić: Gdje su ceste?

– Meni je u interesu da naplatim što potražujem i ne mogu reći je li dobro ili loše ako "Mejaši prvi" odu u stečaj. Žao mi je što investitori nisu zatvorili financijsku konstrukciju, što nisu izgradili četverotračne ceste s pločnicima, što su zemljišta na kojima su danas javne gradske prometnice pod hipotekama Hypo banke... – ističe Stanislav Mucić, vlasnik tvrtke "Mucić&Co".

 

item - id = 450869
related id = 0 -> 1116263
related id = 1 -> 1104435
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 18:56