StoryEditorOCM
Splitjoš jedan dragulj

Nova arheološka senzacija u Splitu, sve upućuje na nešto potpuno neočekivano: Zašto ne? ‘Ova građevina je impozantna...‘

Piše Damir Šarac
25. ožujka 2024. - 18:20

Postavljam novi povijesni izazov: na Manušu je bio Dioklecijanov forum – dočekao nas je voditelj istraživanja zapadno od zgrade Županije, arheolog Nebojša Cingeli iz "Temenosa", a mi naziremo novu ekskluzivu s nevelikog terena iz kojeg gotovo svakog tjedna "iskaču" novi zanimljivi nalazi iz vremena koje je slabo dokumentirano - Dioklecijanova boravka u palači pored Salone.

Splitski arheolozi oduševljeni: kod Općine se ukazao pravi povijesni dragulj! ‘Ako je to to, veći je nego u Rimu!‘

Upravo je Manuš već dvadesetak godina poprište arheoloških senzacija: negdje tu je ležalo antičko naselje Spalatum starije od Dioklecijanove palače, arheolozi su pedesetih godina kod kuće Gošović pronašli ostatke kršćanskih crkava koje su povijesni izvori nazivali "oslikanim bazilikama " iz 5. i 6. stoljeća.

image

Arheološko nalazište na Manušu

Božidar Vukičević/Cropix

Krajem devedesetih iskapanja su pokazala radijalne zidove, pa se pretpostavilo da su se bazilike naslonile na rimski odeon – teatar. Sljedeća istraživanja iz 2013. iznjedrila su teoriju o amfiteatru, no tri godine kasnije tim dr. Katje Marasović ondje je nakon istraživanja ubicirao macellum – antički sklop trgovina, a arheolog Cingeli sada predlaže totalnu novitadu – rimski forum, trg okružen trijemom, hramovima, trgovinama i insulama.

- Svako novo istraživanje donosi nove pretpostavke i zato je zanimljivo ići još dalje. Nakon bazilika, teatra, amfiteatra i tržnice pojavile su se indicije kako bi na Manušu mogao biti i forum. Zašto ne? Naime, macelum i forum jako su slične arhitekture, u našem slučaju to je kružni prostor koji je na rubovima smješten u kvadrat s javnim sadržajima.

Razlika je u tome što su se macellumi građeni pored ceste, a forumi na glavnoj osi ceste; ova naša građevina posred je ceste koja je vodila za Salonu, točno ispod ulice Domovinskog rata. Njezine dimenzije su impozantne, 70 puta 70 metara, i imala je ukrašene ulaze, što nam potvrđuju rimski mozaici pronađeni u jednoj od bazilika na zapadnoj strani obuhvata.

Moguće je da Dioklecijan nije došao sam u palaču, nego je povukao i svoju "ekipu" iskusnih veterana koji su se naselili baš na Manušu, budući da je kroz desetljeća istraživanja na ovom prostoru pronađen niz prilično velikih stambenih i gospodarskih sklopova – navodi arheolog Nebojša Cingeli.

Akvedukt ispod parkinga

Friškim senzacijama tu nije kraj, ima i novih materijalnih ostataka: Cingeli je u ponedjeljak zavirio u šahtu ispod parkirališta Županije i imao je što vidjeti: netaknuti Dioklecijanov vodovod!

image

Arheolog Nebojša Cingeli iznad šahte kroz koju se ulazi u Dioklecijanov akvedukt

Božidar Vukičević/Cropix

- Proteže se pedesetak metara ispod parkirališta, savršeno je očuvan i čini mi se da bi se baš na ovom mjestu mogla razriješiti enigma koja desetljećima muči arheologe: gdje je bila vodosprema izdašnog Dioklecijanova akvedukta koji s Jadra vodi do palače? Upravo kod ove građevine nalazimo dva odvojka antičkog vodovoda i jedan iz Bajamontijevog vremena, a kod starokršćanske alabasterne krstionice na "Ad basilicas pictas", jedine i najstarije dosad pronađene na splitskom poloutoku - s druge strane današnje ceste - odvodni je kanal.

image

Hodnik Dioklecijanova akvedukta pronađen ispod šahte na parkiralištu Županije

Božidar Vukičević/Cropix

Odmah uz bazilike, odnosno uz ovaj pretpostavljeni forum je zgrada "Vodovoda" iz Bajamontijevog, austro-ugarskog doba a kako znamo da su oni minimalno intervenirali u antički sustav koji je također gravitacijski, mogli bismo pretpostaviti da se baš na tom mjestu nalazio rimski castellum divisorium - vodosprema.

Kako bismo se približili razrješenju enigme o namjeni ove građevine, predložit ćemo da se u parku kod Županije i na parkiralištu otvore sonde kako bismo možda pronašli vanjske zidove koji bi trebali biti od masivnih, fino obrađenih klesanaca, poput onih na Palači – zaključuje Nebojša Cingeli, dodavši kako bi iz obuhvata istraživanja trebalo maknuti dva kioska i autobusnu stanicu, budući da su ostali poput otočića na ovom važnom nalazištu.

Popilane četiri sofore, bile su posađene usred antičke strukture

Uz ogradu arheološkog nalazišta kod Županije naišli smo na ljude iz Parkova i nasada: ispilane su četiri stare sofore koje su se našle usred antičkih zidova.

- Kad se otkrila arheologija ispod asfalta postalo nam je jasno zbog čega su stabla "izbacivala" korijenje iz ceste, naime, bila su posađena usred antičke strukture. Tri sofore bile su u vrlo lošem staju, jedna je bila zdrava i uklonili smo ih jer su arheološka istraživanja degradirala dobar dio korijenskog sustava, a za nekoliko godina ionako bi ih trebali zamijeniti.

Konzervatori će nam do kraja tjedna dati uvjete za buduće postupanje s ovim drvoredom. Naša je intencija nastaviti sadnju magnolija kako bismo već započeli s druge strane drvoreda, ali sve ovisi o konzervatorskim uputama – kazao nam je Gordan Tahirbegović, voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila u ‘Parkovima i nasadima‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:05