StoryEditor
SplitS ONE STRANE MARJANA

Nova afera u splitskoj Javnoj ustanovi: Voditeljica pravne službe nezakonito dobila posao, a pretendira postati ravnateljica!?

4. srpnja 2020. - 09:18
Ante Čizmić/Ilustracija/HANZA MEDIAAnte Cizmic/Cropix

Osim Marinera Rančića, diplomiranog pravnika s radnim iskustvom u ugostiteljstvu, koji je predložen za mjesto ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park- šumom Marjan, u kuloarima se šuška o još jednom imenu koje bi preuzelo čelnu funkciju te ustanove - Ani Perčić.

Riječ je o voditeljici službe općih, pravnih i kadrovskih poslova, razvoja i projekata u Javnoj ustanovi koja je na tu poziciju "avancala" tako što su čelni ljudi te ustanove kršili zakone i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Nevjerojatan mozaik priča nekadašnjeg ravnatelja Roberta Koharevića te predsjednika upravnih vijeća Gorana Kotura i Srđana Marinića, pa i sadašnjeg ravnatelja Damira Grubšića, kreira suludu priču o ženi koja je, očigledno, iznimno važna za funkcioniranje te javne ustanove. Pravno ili politički?

Zaposlena je 2011. godine kao stručna suradnica - pripravnica, a nedugo nakon zaposlenja zbog privatnih razloga zdravstvene prirode nije radila cijelu 2012. godinu, 2013. godine radila je šest mjeseci, a ostalih šest je radila pola radnog vremena i tek od veljače 2014. godine počinje raditi puno radno vrijeme. Mjesec dana nakon toga povećava joj se plaća. Pokušajte takvu situaciju zamisliti u privatnika.

Ima posla i Inspekcija rada

Znatnom povećanju plaće kumovao je Robert Koharević, današnji pomoćnik, a tadašnji ravnatelj. Mladoj Perčić, zaposlenoj na poziciji stručne suradnice - pravnice, protivno pravilniku o sistematizaciji, povećao je osnovicu plaće, i to za impresivnih 1600 bodova - s 4900 na 6500! Takvu nepravilnost je nakon provedenog nadzora utvrdila i Inspekcija rada te je svoje izvide 12. svibnja 2017. poslala Gradskom vijeću Splita. I od tada - nikom ništa.

Tko je odobrio povećanje njezine plaće protivno sistematizaciji i na temelju čega te što se poduzelo nakon što je JU obaviještena da je Državni inspektorat potvrdio nepravilnosti, upitali smo Koharevića. Na zadnje pitanje nismo dobili odgovor.

- Potpisan je aneks ugovora za poslove koje obavlja Ana Perčić, s obzirom na povećanje opsega poslova u odnosu na predviđene tada važećom sistematizacijom, gdje za opis poslova piše da "prati pravne i kadrovske poslove". O povećanju bodova obaviješteni su gradonačelnik i predsjednik Upravnog vijeća - stoji u odgovoru.

Tako je Koharević pokazao prstom na Ivu Baldasara, tadašnjeg gradonačelnika, i Srđana Marinića, predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove, sada predsjednika Društva "Marjan".

 

- Za povećanje plaće pravnici u Javnoj ustanovi "Marjan" saznao sam tijekom 2017. godine kad mi se obratio zaposlenik ustanove, tražeći od mene, kao predsjednika Upravnog vijeća, objašnjenje zbog čega je povećana plaća osobi zaduženoj za pravne poslove unatoč brojnim neriješenim pravnim situacijama i nepravilnostima u radu ustanove i koja je više bila na bolovanju ili na porodiljnom nego što je radila.

Tada sam saznao da joj je u svibnju 2014., kada sam podnio ostavku, ipak podignuta plaća protivno sistematizaciji i bez znanja i suglasnosti Upravnog vijeća, premda sam tadašnjem v.d. ravnatelja Kohareviću i mom tadašnjem zamjeniku i Goranu Koturu izričito rekao da to ne dolazi u obzir - prisjeća se Marinić i dodaje da su Koharević i Kotur krajem ožujka 2014. godine tražili od njega povećanje plaće pravnice, što je on, kaže, kategorički odbio, što se može provjeriti iz zapisnika sa sastanaka.

Navodi kako povećanje plaće pravnici nikad nije stavio na dnevni red te da joj je unatoč tome ravnatelj ipak povećao plaću aneksom, iako za to nije bilo zakonskog uporišta
- Izražavam osnovanu sumnju da se radilo o političkoj trgovini između tadašnjeg SDP-a i HČSP-a, čije posljedice traju sve do današnjeg dana - pojasnio je Marinić.

Mimo zakona zdravog razuma...

Naime, Perčić je 2016. godine bila na HČSP-ovoj listi Luke Podruga, a otac joj je Ivan Gabelica, koji je do konca 2018. obnašao dužnost ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije – "More i krš".

Nažalost, tu priči nije kraj. Perčić je čak 18 mjeseci dobivala veću plaću mimo zakona, a novim pravilnikom o sistematizaciji od 28. rujna 2015. godine njezino radno mjesto izmijenilo je naziv u voditeljica službe općih, pravnih i kadrovskih poslova s iznosom plaće od 6500 bodova, čime je njezina osnovica konačno "legalizirana", ali ni to nisu odradili legalnim putem. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode trebao bi se raspisati navedeni natječaj za njezino radno mjesto. Pogađate? Nije raspisan.

- Za vrijeme mog mandata Javna ustanova nije raspisala navedeni natječaj, niti sam službeno bio upoznat s navedenim problemom, do medijskog članka u veljači 2020. Po saznanju sam usmeno i pismeno izvijestio Upravno vijeće koje je trebalo raspisati navedeni natječaj, a prema mojim saznanjima do sada nisu raspravljali o tome niti mi dostavili svoju odluku - kazao nam je ravnatelj Damir Grubšić.

Kako se njezino postavljanje na mjesto voditeljice dogodilo u mandatu Roberta Koharevića, dok je na čelu Upravnog vijeća bio čelnik splitskog SDP-a Goran Kotur, upitali smo obojicu zašto nije raspisan natječaj. Odgovor Koharevića nismo najbolje razumjeli:

- Što se tiče natječaja, napominjem da je Perčić bila zaposlena u Ustanovi i prije nego što sam postao ravnatelj, te da je Upravno vijeće raspisivalo natječaje za ona radna mjesta koja su se izrijekom tražila prema Zakonu o zaštiti prirode. Prilikom njezina imenovanja voditeljicom službe nije se provodio natječaj s obzirom na to da je ona već prije zaposlena u Ustanovi - među ostalim je kazao Koharević, koji zakone drugačije tumači od Grubšića, Marinića, ali i Kotura, koji je mislio kako je Perčić već tada bila voditeljica službe, a nije.

I DORH ima posla

- Upravno vijeće provelo je natječaj za ravnatelja, glavnog čuvara prirode i čuvare prirode. Tada sam mislio da osoba za koju pitate već radi kao šefica pravne službe. Nikada je nismo izabrali i tadašnji ravnatelj Koharević nam nikada nije predložio raspisivanje natječaja za tu poziciju, niti nas je obavijestio da se nešto mijenjalo po tom pitanju - prisjeća se Kotur.

Što se tiče povećanja osnovice protivno sistematizaciji, sjeća se da ga ni o tome nitko tada nije obavijestio, već je znakovito kazao da su u to vrijeme "intenzivno komunicirali tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Srđan Marinić i tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar". Marinić tvrdi upravo suprotno, čime aludira da su baš Kotur i Koharević tražili povećanje plaće protivno sistematizaciji, što je izričito odbio.

Prijavu zbog osnovane sumnje u nezakonito povećanje plaće istražuju Državno odvjetništvo i policija, a izvidi su još u tijeku.
Osim novca građana koji je nelegalno isplaćen Perčić, ona je nakon završetka fakulteta 2011. godine u Javnoj ustanovi dobila pripravnički posao i danas je jedina pravnica koja radi u službi gdje je najviše problema.

TKO (NI)JE ZNAO?

Svi junaci mukom zamukoše...
Što se poduzelo zbog nepravilnosti u Javnoj ustanovi upitali smo i Grad Split, Igora Stanišića, predsjednika Gradskog vijeća, te potpredsjednike Marijanu Puljak i Petra Škorića. Grad nam ništa nije odgovorio, kao ni Petar Škorić.
Stanišić nam je kazao kako mu je poznato da je podignuta i kaznena prijava u vezi s tim slučajem, koja je još u obradi.
- Moje mišljenje je da će nakon svih pravnih procedura ipak trebati raspisati natječaj. O povećanju bodova ne znam ništa, to određuje ravnatelj uz suglasnost Upravnog vijeća i o tome bi trebali govoriti Robert Koharević i Goran Kotur - odgovorio je Stanišić, dok je Marijana Puljak tek od nas doznala za inspekcijski nalaz o nepravilnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. rujan 2020 13:23