StoryEditor
SplitKAMEN, KRŠ I MASLINA...

Nobelovci slušali predavanje Blaženka Bobana o Splitsko-dalmatinskj županiji; Župan im se posebno pohvalio znamenitim zgradama od bračkog 'bijelog zlata'<br />  

Piše PSD
4. rujna 2019. - 18:05

Danas je u zgradi županije župan Blaženko Boban sa zamjenikom župana Lukom Brčićem imao prijem trojice nobelovaca koji su stigli u pratnji rektora splitskog Sveučilišta Dragana Ljutića, dekana Medicinskog fakulteta Zorana Đogaša, predsjednika organizacijskog odbora „Nobel days“ Alena Juginovića te inicijatora ovoga susreta, Dragana Primorca.

"Nobel Days" su ove godine u Splitu okupili dobitnike najprestižnije i najcjenjenije nagrade za znanstvena postignuća - Nobelove nagrade. Četiri dobitnika su imali predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima svim zainteresiranim stanovnicima grada Splita i njegovim posjetiteljima, s posebnim naglaskom na učenike, studente i akademsko osoblje iz cijele Republike Hrvatske i šire. 

Kako su izvijestili iz Županije splitsko-dalmatinske, trojica nobelovaca: Joachim Frank (biofizičar, 2017. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kristalnog elektronskog mikroskopa), Richard Roberts (biokemičar i molekularni biolog, 1993 dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena) te Georg Bednorz (mineralog i fizičar, dobio 1987. Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih minerala na temperaturi od 35 Kelvina.), sa zanimanjem su slušala županovo kratko predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije, a neki od njih su imali i konkretna pitanja upućena županu.

Župan je zaželio dobrodošlicu nobelovcima te je kratko iznio općenite podatke o SDŽ, naglašavajući njene ljepote i kulturu. Istaknuo je kako je sretan što je prvi put, ovako izravno, imao prigodu upoznati dobitnike Nobelove nagrade te da ovaj njihov posjet Hrvatskoj, našoj Županiji i gradu Splitu, predstavlja snažnu poruku našim studentima i mladima.

Rektor Ljutić je zahvalio županu Bobanu na odličnoj suradnji sa Sveučilištem, te je nazočne upoznao s idejom Županije i Sveučilišta o otvaranju novog studija, ugostiteljskog – turističkog smjera, od ove školske godine, u Makarskoj. Najavio je i otvaranje "Hrvatskog centra za akademske izazove“ na Visu, te dodao kako je ova manifestacija, „Nobelovi dani“,  odličan preduvjet stvaranja mreže i poznanstva i odličan primjer podupiranja znanosti.

Dragan Primorac je u ime sviju zahvalio županu na današnjem prijemu, pohvalivši još jednom odličnu suradnju Sveučilišta i lokalne zajednice, što ga čini ponosnim na svoj kraj. Kazao je i da je ova manifestacija Nobelovih dana održana na visokoj razini i da mu je zadovoljstvo bilo biti tu.

Alen Juginović, predsjednik organizacijskog odbora, „Nobelovi dani“ istaknuo je kako je ponosan navlastito na studente koji su bili organizatori velikoga dijela posla i koji su to napravili iz čistog intreesa daljnjeg razvoja i poboljšanja standarda za sve studente.

Jedan od nobelovaca, Joachim Frank, je pitao župana Bobana o drugim granama ekonomije važnim za razvoj Županije, osim turizma. 

Župan Boban je istaknuo temeljnu opredijeljenost Županije razvoju ICT industrije, za što imamo odličan primjer razvoj županijskoga projekta  ICT Županija, kao i razvoj Centara izvrsnosti u suradnji s državom Izrael. 

Izdvojio je maslinarstvo i vinogradarstvo kao naše dvije uspješne poljoprivredne djelatnosti, te je kao raritet dodao kako na otoku Braču postoji jedina Klesarska škola gdje se izučavaju učenici iz cijelog svijeta, zbog visoke kvalitete bračkog kamena, poznatog u cijelom svijetu jer su od njega građeni dijelovi mnogih poznatih građevina, od Dioklecijanove palače u Splitu, Bijele kuće u Washingtonu, Parlamenta i Novog dvora u Beču, Parlamenta u Budimpešti, Namjesničke palače u Trstu do mnogih drugih, svjetski poznatih građevina.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:46