StoryEditorOCM
Split‘sramežljiva sezona‘

Ništa od predsezone, stara splitska jezgra puna praznih apartmana: očajni vlasnici spuštaju cijene, a prave gužve očekuju se tek početkom srpnja

Piše Mirela Goreta
13. lipnja 2021. - 13:31

U Splitu trenutačno boravi 2766 turista – najbrojniji su domaći, a zatim gosti iz SAD-a, Njemačke, Francuske i Poljske, potvrdila nam je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, što jasno govori o trenutačnoj turističkoj slici u drugom gradu Hrvatske, koji je do pandemije koronavirusa obarao rekorde.

Od početka lipnja do danas ostvareno je nešto više od 26.000 turističkih noćenja, dok je broj noćenja turista u istom razdoblju prošle godine iznosio 5800, a 2019. godine nešto više od 100.000, o čemu Splićani sada mogu samo sanjati.

Direktorica splitske Turističke zajednice ipak optimistično gleda na tjedne pred nama.

– Interes za Splitom raste iz dana u dan, što nam potvrđuju i pokazatelji turističkog prometa, ali i dosadašnje najave turističkih agenata, novinara i samih turista. Imamo razloga za optimizam i vjerujemo u rast turističkog prometa u nadolazećim mjesecima, ali i dalje moramo biti vrlo oprezni jer uspješnost turističke sezone ovisi o odgovornom ponašanju svakog pojedinca – podsjeća Vukšić.

Da trenutačna situacija u Splitu što se tiče turističkih dolazaka nije baš blistava, nego naprotiv sumorna, svjedoče i objave brojnih iznajmljivača u raznim grupama na društvenim mrežama, u kojima se mahom žale na izostanak rezervacija. Puno je praznih apartmana u centru grada, onih na odličnim lokacijama, sjajno uređenih...

image
Alijana Vukšić
Vojko Basic/Cropix

Pregledom ponude smještaja na popularnim online platformama lako je uočiti kako su pojedini iznajmljivači, kojima gori pod nogama jer im egzistencija ovisi o iznajmljivanju ili su u kreditu, u očaju počeli znatno spuštati cijene. Tako je lijepo uređen apartman u centru Splita moguće pronaći već za pedesetak eura.

– Po reakcijama ljudi i po dostupnim informacijama, predsezona je bila katastrofalna u slučaju onih iznajmljivača koji su prije imali goste u tom razdoblju. Tek sada se, sredinom lipnja, počinje događati nešto slično što se nekoć odvijalo u predsezoni – u Splitu su se počele javljati neke rezervacije i pojavljivati prvi gosti. To je jako slabo, s obzirom da nam je epidemiološka situacija odlična i što smo mislili kako će nam "last minute" krenuti punom parom. Zasad je ta priča na respiratoru, ali su se barem posljednja dva tjedna rezervacije počele održavati na životu i nema otkazivanja kao prije – primjećuje Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK-a.

image
Martina Nimac Kalcina 
Vladimir Dugandzic/Cropix

U splitske apartmane gotovo sramežljivo se useljavaju prvi gosti, ali daleko je to od onoga čemu su se nadali iznajmljivači. Nimac Kalcina reći će kako trenutačna situacija u gradu pod Marjanom po tom pitanju izgleda poput one kakvu su Splićani znali imati za nekadašnjeg lošeg poslovanja u travnju. A to znači – nešto gostiju ima, ali je općenito loše.

– Atraktivni apartmani u centru Splita, pa i oni s vlastitim parkingom, prazni su. Njihovim vlasnicima tek se posljednjih dana ukazuje po upit dnevno, koji najčešće završi i rezervacijom, ali sve je to premalo, neznatno. Riječ o apartmanima u Varošu, Getu, na Bačvicama, u Radunici, Spinutu..., koji su nekoć bili puni tijekom cijelog ljeta. Uz to su cijene njihova najma i spuštene dvadesetak posto u odnosu na 2019. godinu, pa opet ne ide – navodi predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK-a.

Ipak, Nimac Kalcina vjeruje kako će se splitska turistička priča ubrzo donekle zahuktati, jer bi se avioni u punom pogonu prema Splitu trebali početi vraćati krajem lipnja.

image

 
Ante Cizmic/Cropix

– Nažalost, predsezona je izgubljena, a ni sama špica sezone neće biti onakva kakvoj smo se nadali – prognozira dugogodišnja volonterka u sektoru obiteljskog turizma.

Martina Nimac Kalcina: Privatni iznajmljivači su uzdrmani


Rezervacije mahom stižu iz okolnih zemalja, iz Poljske, Njemačke, Češke, Austrije, Švicarske, čak su se nešto malo počeli javljati i Talijani. Ali malo je onih gostiju na koje smo se naviknuli, iz Australije, Amerike, Azije... Gotovo ih uopće nema. Možda i naleti nešto Amerikanaca, ali sve je to jako slabo – kaže Martina Nimac Kalcina. Dodaje kako su turističke brojke na otocima trenutačno bolje od onih u Splitu. Većinom su stigli gosti iz okolnih zemalja, a isto vrijedi i za vikendice izvan Splita, koje imaju puno bolju popunjenost nego sam grad.
– Njihove vlasnike sve ovo strašno ne pogađa, a nije ni lani. Imali su nešto manje gostiju, ali ništa drastično. No, Split je cijela ova situacija baš jako uzdrmala, jer je predsezona opet izgubljena, a sezona će za privatni smještaj biti loša – procjenjuje iskusna turistička djelatnica.

Resnik: Rast prometa, a dobre su i najave


"Prema informacijama iz splitske zračne luke, već je svibanj, u kojemu je ostvaren promet od približno 33 tisuće putnika, i to s 14 tržišta na kojima je letjelo 15 avioprijevoznika, bio dobra najava onog što nas očekuje u idućem razdoblju", kažu u splitskom TZ-u.
U zračnoj luci do kraja lipnja predviđaju daljnji rast prometa, ukupno 80 do 90 tisuća putnika, dodatnih 10 tržišta i ukupno 35 avioprijevoznika.
"Potvrde najava letenja za razdoblje dulje od tri tjedna su nezahvalne s obzirom na promjenjivost epidemiološke situacije kod nas i u svijetu. No, ako se zadrži povoljna epidemiološka situacija u razdoblju od lipnja do rujna ove godine možemo očekivati približno 800 tisuća putnika", nada se Alijana Vukšić.
Napominje kako je, prema podacima Lučke uprave Split, do kraja godine najavljen 151 uplov kruzera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 23:38