StoryEditor
Splitprijedlog nije prošao

Ništa od inkubatora na Spinutu! HGS okrenuo leđa gradonačelniku, nije ga spasio ni SDP; Kerumova vila izazvala 'podbadanje' Prkića i Škorića

Piše G. Radanović
20. prosinca 2019. - 00:43

Gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša, konačno je, nakon što je na prošloj sjednici povučena točka, vijećnicima prezentirao Prijedlog zaključka o prijenosu poslovnih udjela u Društvu UNIST Tehnološki park te dokapitalizacija društva.

Pojednostavljeno rečeno, Grad Split želi za 2.245.000 kuna od Sveučilišta u Splitu kupiti 25 posto udjela u Tehnološkom parku na Spinutu, a onda bi Sveučilište s tim novcima dokapitaliziralo društvo uz pomoć Grada, koji bi za to dao još 755 tisuća kuna. Kad se sve zbroji, dođemo do cifre od tri milijuna kuna koju bi Grad trebao platiti.

Ante Čikotić je kazao da jesu da se pomogne Sveučilištu sa tri milijuna kuna, ali je po njima problematično ulazak Grada u vlasništvu strukturu. 

Pokazalo se do sada da politika nije dobra u upravljanju i planiranju tržišnih kategorija. Bilo koja vlast imat će napast da kadrovira ulaskom u vlasničku strukturu ovog projekta. Bolje je pomoći s tri milijuna kuna nego dozvoliti - naveo je Čikotić.

Marijana Puljak (Pametno) ističe da u oko “skače” Budiša. 

- Investicijsku studiju je radila vaša tvrtka, pa je 7. rujna 2016. osnovano društvo na čijem ste čelu, voditelj ste projekta i sada ste savjetnik gradonačelnika koji daje novce ovome svemu. Neko bi rekao da je riječ o sukobu interesa pa mi prokomentirajte tu situaciju - kazala je Marijana Puljak. 

Goran Kotur je kazao da ne izgleda briljantno ali ni tragično, te smatra da ako Sveučilište stoji iza toga, njihov kredibilitet mu nešto znači. 

Krešimir Budiša je u odgovoru Puljak kazao da će inkubator biti na ponos svima nama i da će ga druga vlast nastaviti.

S 25 posto nemate upravljačka prava nego neki kontrolni paket. Grad će moći kad daje bespovratne potpore da poduzetnike može staviti u inkubator.

- Kad sam pisao projekt prije tri godine nisam bio vizionar koji je znao da ću biti savjetnik ni da će Andro Krstulović Opara biti gradonačelnik. Što se mene osobno tiče, ponosan sam što smo pripremili 250 milijuna kuna projekata sa Sveučilištem - odgovorio je Budiša.

Nakon njega je Andro Krstulović Opara kazao kako jamči da politika neće upravljati Društvom UNIST. 

Time je zaključena rasprava, a uoči glasanja stranka Pametno je zatražila pauzu. 

Nakon rasprave Jakov Prkić se vratio i recitirao: Jer umjesto poetskih visina iz mene izlazi samo tuga i gorčina i misao što se reći ne sm'je ko ti kuva sarme nek' ti piše pjesme… -  zaključio je Prkić prebrojavši kako vladajući nemaju većinu, a bio je u pravu budući da su HGS-ovi vijećnici glasali protiv pa je tako bilo 14 ruku za, sedam priotiv i sedam suzdržanih. 

SDP i Martin Pauk je bio za prijedlog, Pametno, Most i Zoričić suzdržani, a uz HGS, Jakov Prkić je bio protiv. Ništa od kupnje UNIST-a.

Upitali smo gradonačelnika koji su mu idući potezi nakon neizglasavanja Prijedloga zaključka o prijenosu poslovnih udjela u Društvu UNIST Tehnološki park te dokapitalizaciju društva.

Krstulović Opara nam je ogovorio:

- Neće biti ništa. Neće biti inkubatora, zna se tko je glasovao za, a tko protiv... - odgovorio je kratko.

Kerumova vila bila na pravu prvokupa

Među nekoliko točaka prava prvokupa na današnjem Gradskom vijeću našla se i Kerumova vila Antičević u Bihaćkoj ulici po cijeni od 600 tisuća eura koliko je ponuđeno Gradu za prvokup. 

Jedini se za raspravu javio Jakov Prkić (Pametno) koji je upitao nudi li se u toj cijeni i OPG, odnosno idu li kupusnjače na prvokup. 

Na to mu je Petar Škorić predložio da stranka Pametno kupi vilu, a onda su reagirali i HGS-ovci te mu poručili da će dobiti i teću za žuntu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 12:54