StoryEditor
SplitPALI BAGER

Nino Vela je oduševljen što su konačno pale ‘barikade‘: Kreće izgradnja prometnica na Kili! Trajat će osam mjeseci i koštati skoro 18 milijuna kuna

Piše D.B.
29. lipnja 2020. - 13:44
Nino Vela nije krio zadovoljstvo što konačno kreću radovi na trasi na kojoj je bila gomila preprekaGrad Split

Danas je napokon krenula realizacija dugo iščekivanog i jednog od većih infrastrukturnih projekata unutar samog grada – izgradnja pristupnih prometnica na Kili. Ustrajnim radom tako su konačno stvorene pretpostavke za rješavanje prometnog pitanja koje je za stanovnike ovog dijela grada od životnog značaja.

Ukupna vrijednost radova je 17.778.978 kuna s PDV-om, a vrijeme izvođenja radova je osam mjeseci od uvođenja izvođača u posao za svaku dionicu, sukladno Ugovoru. Sve prometnice izvodit će se sa svim komunalnim instalacijama.

Javili su to iz gradske uprave uz fotografije zamjenika gradonačelnika Nina Vele i ekipe na trasi budućih prometnica.

Nakon jutros održane prve koordinacije na gradilištu, Vela nije krio zadovoljstvo radi početka realizacije ovog projekta:

- Vjerujem kako su zadovoljni i građani Kile koji dugo čekaju ove ceste od životnog značaja. Hvala im na strpljenju. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata od kojeg nismo odustajali, naprotiv, ustrajali smo tražeći najbolji način njegovog rješavanja i uložili veliki napor kako bismo ga doveli u fazu izvođenja - rekao je zamjenik Vela.

image
Pristupne ceste na Kili
Grad Split

Evo detalje iz projekta: Lovrinačka ulica faza 1 prometnica dužine oko 120 metara s kolnikom širine 12 metara te obostranim nogostupima širine 2,80 metara, dok je na dijelu trase na istočnoj strani i zaštitno zelenilo širine 1,50 metara. U ovaj dio zahvata spada i rekonstrukcija križanja Vukovarske i Lovrinačke ulice.

Prva dionica Put Vrborana duljine je oko 306 metara, u poprečnom presjeku to je dvotračna prometnica s kolnikom širine 6 metara i s obostranim nogostupima širine 1,60 metara.

Druga dionica Put Vrborana duljine je oko 167 metara. U poprečnom presjeku to je dvotračna prometnica s kolnikom širine 6 metara i s obostranim nogostupima širine 1,60 metara. U ovaj zahvat spada i raskrižje s prometnicom Put Kile sjever.

Put Kile sjever dionica je duljine oko 120 metara. U poprečnom presjeku to je trotračna prometnica s kolnikom širine 9,75 metara, s obostranim nogostupima širine 1,60 metara i s obostranim biciklističkim stazama širine 0,90 m. S obje strane između kolnika i nogostupa projektirano je zaštitno zelenilo širine 3 metra.

Podsjetimo, Grad Split je u veljači 2019., a nakon devet i pol godina, konačno razriješio vrlo složene imovinsko-pravne odnose za četiri prometnice koje predstavljaju ulaz u naselje Kila, a to su Lovrinačka ulica faza 1, Put Vrborana dionica 1, Put Vrborana dionica 2 i Put Kile Sjever.

U listopadu 2018. je pokrenuta javna nabava za odabir izvođača radova za navedene prometnice koja se odužila zbog opetovanih žalbi jednog ponuditelja te je na kraju poništena. U veljači 2020. pokrenute su nove četiri javne nabave za svaku od navedenih prometnica, a koje u cjelini predstavljaju ulaz u naselje Kila na temelju kojih je ugovoreno izvođenje zahvata.

Za vrijeme izvođenja radova na snazi će biti privremena regulacija prometa pa iz Banovine mole građane za suradnju, strpljenje i razumijevanje. To im i ne bi trebalo biti puno teško s obzirom koliko su dugo čekali ovu pristupnu cestu, a o kojoj smo i mi napisali desetke tekstova, u kojima su glavni akteri bili Grad Split i tvrtka Point.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 04:09