StoryEditor
Splitneki novi vjetrovi

Nikada se na jednim izborima nije srušilo toliko mitova. Puljak je zaigrao ruski rulet i jedini preživio, a u Splitu očito postoji snaga koja želi promjene. Neki su izbrisani sa scene

26. lipnja 2022. - 23:16

Ivica Puljak je zaigrao ruski rulet u kojemu je, po svemu sudeći, samo on uspio preživjeti. Nakon šokantne ostavke koju je dao na mjesto splitskog gradonačelnika u Banovinu se vraća jači njego ikad. U novom miješanju karata mogao bi sam ili s partnerima imati i jasnu većinu u Gradskom vijeću, što njegov trijumf čini potpunim.

HDZ je pak platio skupu cijenu kampanje u kojoj se na predizbornim plakatima odrekao čak i vlastitog loga. Dio splitskih HDZ-ovaca očito je bojkotirao Zorana Đogaša, što se odrazilo i na njegov rezultat.

Željko Kerum, iako se hvalio da je on zapravo pravi kandidat HDZ-a, ispao je iz igre. Dok od lijevih stranaka samo još SDP s Davorom Matijevićem drži glavu iznad vode. Možemo i Pametno za Split i Dalmaciju su zbrisani sa splitske političke scene.

- Na izborima u Splitu dogodila se apsolutna dominacija Puljkovih birača. Puljak je potpuno ispraznio prostor ljevice i sve uzeo sebi. Pametno za Split i Dalmaciju te platforma Možemo su ozbiljno „zaronili“, SDP pleše oko praga. To je sve dokaz da su se birači od Centra prema lijevo potpuno kohezirali oko Puljka i Centra. Odluka da se ide na prijevremene izbore bila je vrhunska i strateški dobra odluka napravljena u pravo vrijeme. Pokazalo se da ni afere ne mogu naštetiti toj energiji – ističe stručnjak za politički PR Jerko Trogrlić.

image
Damir Krajač/Cropix

Trendovi su se, naglašava on, mogli iščitati već na prvim vijestima o odazivu. U istočnim splitskim kvartovima, u kojima inače dominira HDz, on je bio ekstremno nizak. Do sad je nizak odaziv u pravilu išao na ruku HDZ-u. Sve do ovog puta.

- Očito je da je organizacija HDZ-a u Splitu slaba jer bi oni s brojem glasova koje su do sada na svim izborima dobivali, a riječ je o 15 i više tisuća, s Puljkom bili „ugusto“. Na ovim izborima oni su daleko od toga i to je velika slabost HDZ-ove splitske organizacije. Na Đogaša kao kandidata u ovako kratkom vremenu nisu reagirali najbolje iako je on ostvario rezultat koji su mu prognozirala istraživanja i Ipsos-a i Promocije Plus. No kada su se svi lijevi birači prestrojili Puljku, izbori su bili riješeni – analizira ovaj stručnjak.

On pritom podsjeća da su istraživanja uoči prošlogodišnjih izbora također pokazivala nešto niži rezultat za Puljka nego ga je on u konačnici osvojio.

- Lijevi birač koji je protiv HDZ-a i Keruma u ovom je trenutku prepoznao da ih Puljak može pobijediti, neovisno jesu li njegovi simpatizeri ili su samo protiv HDZ-a i Keruma. Najjača energija je ipak na ovim izborima bila „protiv“, ali je Puljak bio taj jamac da će se ta njihova želja ostvariti – ocjenjuje Trogrlić. Puljak sada dobija sve poluge za upravljanje Splitom i, ističe naš sugovornik, više neće imati alibi da ga netko u Gradskom vijeću opstruira. Niti je itko prije Puljka sam dao ostavku na gradonačelničko mjesto. I nakon toga dobio više ruku u Vijeću nego ih je imao prije.

Stručnjak za strateško komuniciranje Krešimir Macan u izjavi za Slobodnu Dalmaciju netom nakon izbijanja afere Sexgate ocijenio da se ona neće negativno odraziti na Puljkov rezultat. I, kako sada vidimo, bio je potpuno u pravu.

image

Krešimir Macan

Darko Tomaš/Cropix

- Ovi su izbori pokazali da su birači Ivice Puljka jedini koji žele stvarne promjene u Splitu i zato su izašli na izbore. Za razliku od svih ostalih birača koji su ostali doma. U Splitu očito postoji snaga koja želi promjene. Splićani su odlučili da Puljku treba dati novu priliku. On je svjesno išao u rizik novih izbora, a narod ga je obranio od svih starih „pitbulova“ koji su ga napali. Građani su ocijenili da Puljak ništa nije kriv i da mu „triba dati šansu“ – naglašava Macan.

Puljak je, prema njegovim riječima, odradio kampanji i izveo svoje birače na birališta.

- Njegovi birači su bili jako motivirani. Na maloj izlaznosti to je bilo presudno. HDZ je računao da na maloj izlaznosti dobro prolaze, ali u politici i kampanjama ne može se spavati na lovorikama i ništa ne raditi. Više ljudi je razumjelo poruke Puljka nego svih ovih drugih. A oni su bili ti koji su trebali trčati da Puljak ne dobije većinu u Gradskom vijeću. Na koncu je ispalo da je jedini on trčao i njemu i ljudima koji su sudjelovali u njegovoj kampanji  na tome treba čestitati – ističe Macan.

Zoran Đogaš je, naglašava on, na koncu u postotku gledano ostvario solidan rezultat, čak nešto malo bolji od HDZ-a na izborima za Gradsko vijeće.

- On je bio suočen s velikim izazovom, bio je nepoznat i nije uspio dignuti svoju vidljivost. Puljku se rizik isplatio.

Nikada se na jednim izborima nije srušilo toliko mitova

U povijesti hrvatske demokracije nikada se na jednim izborima nije srušilo toliko mitova kao na ovim splitskim. Poput onoga da – kada je prisutan mali odaziv – izborima drmaju velike stranke. Te da u takvim okolnostima ništa ne može nadmašiti HDZ-ovu stranačku mašineriju na terenu.

HDZ i Zoran Đogaš nisu se ni približili Puljku i njegovom Centru, dok SDP, unatoč vrlo solidnoj kampanji koju je vodio njihov kandidat Davor Matijević, i dalje tavori pri dnu.

Odaziv u Splitu bio je  na povijesno niskoj razini, a na njima je izdominiralo Centar, mala stranka bez praktički ikakve snažnije infrastrukture. Uz to, Split je po prvi put u 30 godina nekoga reizabrao za gradonačelnika, što je doista pravi presedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 13:08