StoryEditor
SplitBaywatch

Nikad manje prijava na spasilačku službu, Bačvice po prvi puta bez cura i momaka u žutom. Plaća nije loša, a šef Crvenog križa objašnjava u čemu je stvar

Piše Merien Ilić
29. lipnja 2022. - 15:40

Kada je Gradsko društvo Crvenog križa Split u svibnju objavilo poziv kako traže ukupno 19 studenata na sezonski posao u spasilačkim postajama na Žnjanu, nisu se ni nadali kako će interes biti slab.

- Svake godine je sve slabiji interes, a evo, sada nam radi osmero mladih na poslovima spasilaca na Žnjanu, uključujući i asistente osobama s invaliditetom na žnjanskom kupalištu, a koji su počeli s radom 15. lipnja, a biti će angažirani do 15. rujna. I nas pomalo čudi kako ih se javlja svake godine sve manje jer satnica se kreće između 35 i 40 kuna, a radi se šest dana u tjednu po osam sati dnevno, u smjenama. Očito se mladi odlučuju za neke unosnije sezonske poslove - doznajemo od Tomislava Goje, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa.

image


 

Paun Paunovic/Cropix

Ista priča je i s ostalim plažama na kojima djeluju koncesionari koji bi trebali angažirati spasitelje. Prije nekoliko godina znali smo pisati kako na splitskim plažama ljeti radi oko 70-aak spasilaca.

- Ni blizu ih nema toliko sada. Kronično nam nedostaje kadra, kao uostalom u svim poslovima vezanim uz ljetnu sezonu. Ovo je, recimo, prva godina da nema spasilačke službe na Bačvicama gdje Grad Split ima koncesiju. Bilo je priče kako tamo ne trebaju spasitelji jer je plitko, ali tamo se kupa toliki broj kupača, da sigurnost mora biti na prvom mjestu. Koncesionar s Kašjuna traži ljude za rad u spasilačkoj službi, ali ne može ih naći. Hoteli Le Meridien i Radisson blu su također u potrazi za sezonskom radnom snagom...

Na Marjanu recimo nemate nigdje spasilačku službu osim što na Benama na plaži za osobe s invaliditetom rade asistenti. Mislim da se ozbiljno moramo zapitati o ovom problemu ili ćemo uvoziti ovu radnu snagu. Ne trebam ni naglašavati važnost pružanja prve pomoći - veli nam Tanja Marinković, regionalna koordinatorica Služba za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama. Uhvatili smo je u Šibeniku gdje provodi obuku za nove spasitelje na vodi. I tamo su imali problem s radnom snagom, ali je koncesionar odlučio ispoštovati obvezu i učiniti plažu kojom upravlja sigurnom, te je oglasio poziva za sezonce i podigao znatno iznos za satnicu.

image
Paun Paunovic/Cropix

Inače, tečaj se sastoji od predavanje i praktičnih vježbi iz spašavanja, prve pomoći te ekologije. Traje sedam dana tijekom koji sadržava teoretska predavanja i praktičan rad u predavaonici, treninge plivanja i vježbanje tehnika spašavanja na bazenu, simulacije praktičnog rada na plaži te plivanja dvije milje.

Na tečaj se mogu javiti svi koji imaju najmanje 18 godina, završili su srednju školu ili su upisali završni razred srednje škole, posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, imaju znanje u plivačkim tehnikama kraul i prsno, mogu isplivati 400 metara za manje od 8 minuta, te mogu roniti 25 metara u daljinu.

- Znači, tečaj nije zahtjevan za one koji su u dobroj formi. Svake godine objavimo poziv kroz plivačke i vaterpolo klubove, al evo, nema baš odaziva. Mi sada pokrivamo Žnjan, a za ostale plaže brinu se koncesionari koji mogu organizirati rad spasilačkih službi. Svakako, turizam nam raste, odnosno broj gostiju, pa su potrebe sve veće. Nažalost, zanimanje mladih za ovaj posao opada - kaže Gojo pozivajući sve zainteresirane koji već imaju licencu spasitelja da se jave na mail info@crvenikriz-split.hr ili na telefon 021/494-981.

Ili da možda repriziramo Baywatch seriju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2022 21:33