StoryEditorOCM
SplitGORUĆE PITANJE

‘Nije isto kad čistiš kuću do svoje ili trošiš skupo gorivo! Nije isto nakon 7 dana ili nakon noći‘: skočile i cijene čišćenja apartmana, razvila se rasprava, evo koliko spremačice sad pitaju

Piše Split SD
30. svibnja 2022. - 18:24

Turistička sezona već se dobro zahuktala, a vrhunac tek slijedi. Kao i svake godine poslodavci muku muče s pronalaskom radne snage, a najtraženiji su radnici u ugostiteljstvu i čistačice. 

Tako se u Facebook grupi "Mame Splitsko-dalmatinske županije" razvila rasprava, a razlog je cijena čišćenja apartmana.

Jednu članicu grupe zanimalo je koliko čistačice apartmana uzimaju po satu ove sezone. Prema komentarima, cijene se kreću od 50 pa sve do 100-tinjak kuna.

image
Screenshot/Facebook

Kako su mnoge žene u komentarima napisale, cijena po satu ovisi o više faktora. 

- Mislim da treba puno toga uzeti u obzir, jer nije isto čistiti apartman nakon sedam i više dana, kuću za odmor ili apartman koji se čisti svaki dan, kao što je slučaj u gradskoj jezgri, gdje su većinom turisti na jednu do dvije noći. Njima bi bilo bezobrazno uzimati svaki dan po sto kuna sat. Ne znam kome bi se to isplatilo - objasnila je jedna od žena. 

S njom su se složile i ostale članice grupe. Tako je još jedna članica grupe napisala da kod nje cijena varira od 50 do 70 kuna po satu, ovisno o tome što se čisti i u kakvom je stanju. 

image
AFP/Ilustracija

Na cijenu čišćenja, kako su neke napisale, utječe i sveobuhvatni porast cijena u državi.

- Čistim i ja za 60 kuna sat kod ljudi koji su mi predragi i to radim već duže vrijeme. Radim to cijelu godinu. Čistim na još jednom mistu i tu dobijem više. A to je opet nešto drugo. Slažem se da ne treba pretjerivati, a opet ni podcjenjivati svoj rad. Ja svoj posao stvarno odradim vrhunski i znam što radim. Budimo realni, nije isto kad čistiš kuću do svoje ili trošiš gorivo!

A opet mislim da svi tribamo izaći ususret jedni drugima i dogovoriti razumnu satnicu. Činjenica je da je sve poskupilo. Sigurno da ženice koje uzmu i 100 kuna zarade svoje pošteno - jedan je od komentara. 

image
Screenshot/Facebook

Bilo je i komentara u kojima smatraju da je cijena od 100 kuna po satu poštena. 

Slobodna Dalmacija je još u travnju pisala kako je došlo do porasta cijena čišćenja apartmana i stanova, a nerijetko se za poslove čišćenja apartmana u sezoni nude i konkretne, mjesečne plaće. 

Tražite ženu za čišćenje stana i apartmana? Sve je krešilo, pripremite se na znatno veće cijene: ‘Satnica im je veća od doktorske.‘ Donosimo cjenik njihovih usluga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 07:18