StoryEditorOCM
Splitma jel moguće?!

Ni mjesec dana nakon nezapamćene tragedije u splitskom Zoološkom vrtu još ne znamo zašto su uginili konji. I to zbog čega!

Piše Merien Ilić
28. lipnja 2022. - 20:57

Gotovo mjesec dana nakon što su pod još nerazjašnjenim okolnostima uginula tri konja u Zoološkom vrtu na Marjanu, nema odgovora o uzrocima smrti.

Procedura do konačnih nalaza prilično je složena, da ne kažemo birokratski komplicirana jer, kako stvari stoje, toksikološki nalazi bit će poznati krajem ljeta, i to zbog godišnjih odmora!

– Nemam još nikakvu informaciju o nalazima osim što imam potvrdu da je Hrvatski veterinarski institut obavio nalaze dijagnostike, a dalje će se provesti toksikološka analiza na temelju naloga Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i policije. Iz Inspektorata kažu da nalazi neće tako brzo biti gotovi jer je vrijeme godišnjih odmora, pa će sve skupa malo potrajati, vjerojatno do kraja srpnja – kazao nam je Nediljko Ževrnja, ravnatelj Zoološkog vrta.

image

Nediljko Ževrnja

Paun Paunović/Cropix

Podsjećamo, djelatnik Zoološkog vrta pronašao je dva mrtva ponija, dok je treći, dalmatinski bušak, bio na samrti te je na koncu uspavan nakon što mu protuotrov nije pomogao. Zbog neobičnih simptoma, poput trzanja tijelom i glavom kod trećeg konja, sumnja se na trovanje. Ževrnja je kazao kako ljeti djelatnici tri puta dnevno pune vodu životinjama. Nepunih sat vremena nakon što su konji dobili svježu vodu, dva konja uočena su mrtva.

Odmah nakon dojave, policija je obavila očevid, te su uginule konje preuzeli vatrogasci koji su životinje poslali "Agroproteinki", tvrtki koja ih je prevezla u Zagreb, na Hrvatski veterinarski institut, koji će obaviti uzorkovanje tkiva. Potonji je, pak, nalaze dijagnostike vezane uz uginuća tri konja poslao "Likomed veterini" u Brnazama, kao naručitelju pretraga u ime Zoološkog vrta, no nismo uspjeli doznati o čemu je riječ.

Iz Ministarstva poljoprivrede, kojem smo uputili upit o ovom slučaju, odgovorili su nam kako je isključena prisutnost zaraznih bolesti kopitara (groznica zapadnog Nila, rinopneumonitis i bedrenica) te je time završeno postupanje veterinarske službe u smislu suzbijanja zaraznih bolesti koje se moraju suzbijati po zakonu.

– O Izvješću Hrvatskog veterinarskog fakulteta, odnosno o rezultatima obdukcije, obaviješten je vlasnik životinja, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt Split. Kod postupka u slučaju uginuća životinja, svako uginuće životinja posjednik je dužan prijaviti ovlaštenom veterinaru, koji provodi klinički pregled i uzorkovanje kako bi se isključile zarazne bolesti koje se moraju suzbijati po zakonu.

Slučaj na policiji

U slučaju kada se sumnja na druge uzroke uginuća, poput trovanja, veterinarska inspekcija obavještava i nadležnu policijsku postaju koja se uključuje u postupanje u skladu sa svojim procedurama – objašnjavaju iz Ministarstva.

Po svemu sudeći, zbog sumnje na trovanje, cijeli slučaj sada je na policiji i Veterinarskoj inspekciji Državnog inspektorata, koja preporučuje provođenje toksikološke analize u ovlaštenom laboratoriju, a sve na temelju zahtjeva Policijske uprave splitsko-dalmatinske i uz odobrenje Općinskog državnog odvjetništva.

Nadamo se da ovaj dugotrajni protek vremena neće spriječiti da dobijemo odgovore o uzrocima uginuća konja s Marjana. Lešine su vjerojatno već spaljene, a za toksikološku obradu potrebni su uzorci krvi koji su u startu trebali biti uzeti za analizu.

Ako se pokaže da je posrijedi trovanje, zakon je preblag: prema njemu, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Premala kazna za ovakvo djelo, svakako.

Stiže još jedan bušak da kobila ne bude sama

 

Nakon tužnog slučaja, na Marjanu je ostala samo mlađa jedinka dalmatinskog bušaka.

Ževrnja nam kaže kako su u pregovorima oko nabave još jednog muškog bušaka, koji bi za koji dan trebao stići iz dubrovačkog zaleđa i praviti društvo kobili na Marjanu.

Bušak je inače, tradicijska pasmina koja je nekad pokrivala cijelu Dalmaciju, a danas je ima samo 20 do 30 jedinki. Već dugo se radi na priznanju izvornosti te pasmine preko Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 15:34