StoryEditor
Splitne ponovilo se

Ni dva mjeseca od katastrofalnog požara u Splitu nije pronađen krivac za vatreni pakao, Banovini prijavljeno čak 132 milijuna kuna štete!

Piše L. K.
18. rujna 2017. - 23:50

Splitska gradska uprava objavila je na svojim stranicama kako prijavljena šteta od stravičnog požara koji je doslovce ušetao u grad sredinom srpnja ove godine iznosu nešto manje od 132 milijuna kuna. Kako je istaknuto, većinu štete prijavile su Hrvatske šume - točno 119 milijuna kuna, dok se ostatak od nekih 13 milijuna kuna odnosi na štete nastale na privatnim parcelama. Ukupno je 969 pravnih i fizičkih osoba prijavilo Banovini da ih treba obeštetiti zbog vatrene stihije.

Podsjetimo, požar je poharao oko 4.500 hektara, i to u potezu od Sitnog gornjeg do istočnih gradskih kotareva, a vatra je u jednom trenutku ozbiljno priprijetila i splitskom odlagalištu otpada na Karepovcu.

Iako su odgovorni u vatrogasnoj zajednici i MORH tvrdili da "sustav nije zakazao", činjenica je da je vatra ušla u stambene dijelove drugog grada po veličini u državi. Tragedija je spriječena zahvaljujući hrabrim građanima, u prvom redu Torcidi koja se po kratkom postupku organizirala, pozvala članove i ostale sugrađane da "goloruki" obrane svoj grad.Nitko nije preuzeo nikakvu krivicu za smiješan broj vatrogasaca na terenu koji su nadljudskim naporima branili metropolu Dalmacije, niti je krivac za požar, za koji je kasnije utvrđeno da je podmetnut, pronađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 05:13