StoryEditor
Splitkakve 'face'

Ni apeli ni kazne ne mogu izliječiti kroničnu splitsku vozačku nekulturu i neoprez: zar i nedavne tragedije u kojima su ponovno izgubljeni mladi životi nisu dovoljna opomena?

5. studenog 2019. - 17:05
Što će im farovi, pale ih samo ‘debili’, a oni su face

Tmurni i kratki jesenski dani, pogotovo oni praćeni kišom, spustili su se na splitske kolnike, ali ni prijetnja kaznom od 300 kuna nije previše stresla one vozače koji se prema paljenju svjetla na svojim vozilima odnose kao da za to plaćaju račune HEP-u ili nekom drugom opskrbljivaču električnom energijom.

Stanje “rasvjete” na cestama u ponedjeljak bilo je nešto bolje, odnosno sigurnije nego tijekom proteklog produljenog vikenda, ali neki sudionici u prometu uporno su i (ne)namjerno zaboravljali pritisnuti ili odvrnuti prekidač na svojoj ploči s instrumentima. U tome je, po običaju, prednjačio niz vozača u automobilima sive boje koji se u tmurnim danima stope s okolinom, pa očito ne žele kvariti svoju kamuflažu.

Drugu kategoriju predstavljaju oni koji se nalaze za upravljačima vozila novijeg datuma proizvodnje, s prednjim LED pozicijskim svjetlima, i na prvi pogled potpuno su usklađeni s novim zakonom koji propisuje obvezno korištenje dnevnih svjetala od 1. studenoga do 31. ožujka, a ne tijekom trajanja zimskog računanja vremena, kao dosad. No, ta skupina vozača daleko je od toga da ih možemo nazvati sigurnim sudionicima u prometu, jer automatsko ili ručno paljenje tih “pozicija” ne znači istovremeno aktiviranje i stražnjih pozicijskih svjetala, što u uvjetima smanjene vidljivosti ništa ili malo pomaže svima koji voze iza njih.

Dobar dio problema lako je rješiv, a to je veća nazočnost prometnih policajaca na gradskim prometnicama i upozoravanje, pa i kažnjavanje svih onih koji ne poštuju ne samo ovaj dio propisa. Međutim, drugi dio priče teško će se promijeniti, jer je stvar “u glavama”, odnosno u kroničnoj vozačkoj nekulturi na splitskim cestama, gdje se, među ostalim, paljenje svjetala i žmigavaca ili propuštanje pješaka preko zebre smatra zaraznim poput kuge, pa se ljeti i u tunelima i većim garažama, poput onih u šoping-centrima, vozi u potpunom mraku.

Zašto se onda čudimo da smo pri začelju europske ljestvice sigurnosti u cestovnom prometu? Zar i nedavne tragedije širom Dalmacije u kojima su ponovno izgubljeni mladi životi nisu dovoljna opomena? Upalite svjetla i time pomozite i sebi i drugima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 16:56