StoryEditor
SplitKOMENTAR

Nevjerojatno je da virus hara splitskim zdravstvenim sustavom, a da se nitko ne obraća javnosti! A kad ih treba hvaliti, tiskaju se pred fotoaparatima

26. ožujka 2020. - 22:40
Nikola Vilić/Hanza Media

Puno naših čitatelja svakodnevno je iznervirano kada vide, pročitaju ili uoče neku vijest koja je "neslužbena, ali pouzdana". No moram ih razočarati i reći im kako oni nisu ni upola iznervirani "neslužbenom i pouzdanom" viješću, kao novinar koji je upravo morao napisati tu vijest.

A upravo se to većini nas, pa tako i meni, događa proteklih desetak ili više dana, od kada je koronavirus jače "pokucao" na hrvatska vrata.

Svi mi novinari koji već tjednima, da ne napišem mjesecima, pratimo stanje s koronavirusom u svijetu želimo imati informaciju prije onog drugog novinara. Svi se borimo za svoje novinske kuće i na kraju krajeva želimo da je ta informacija točna.

Jer samo tako nećemo pridonijeti širenju panike među stanovnicima. Uostalom, ne kaže se uzalud kako je i "najgora istina, puno bolja od najljepše laži".

No, kako se pokazalo posljednjih nekoliko dana, svi oni koji imaju mandat da u Splitu kažu nešto službeno, odnosno da potvrde ili opovrgnu naše neslužbene informacije, bježe od novinara "ka vrag od tamjana". Doslovno je nemoguće dobiti ikoga tko "nešto znači", a ako ga i dobijemo, te ako nam i potvrdi neslužbenu informaciju, moli nas da ga ne spominjemo u tekstu.

I što nam se onda događa? Onda nam se događa da opet imamo "neslužbenu i pouzdanu" informaciju, jer naš sugovornik želi ostati anoniman. Tako da smo opet na početku ove priče.

Zašto ovo pišem? Pa upravo zato jer je nevjerojatno koliko naši ljudi žele i vole biti u novini kada ih se treba hvaliti, veličati njihove likove i djela, kada treba "Urbi et Orbi" prikazati njihova dostignuća. Međutim, kada treba u ovako osjetljivom trenutku potvrditi neku "neslužbenu i pouzdanu" informaciju nema ih nigdje.

Ili se ne javljaju na mobitel, ili su isključeni, ili su nedostupni, ili ne žele ništa reći, ili mole da se njih ne spominje, ili... Isto kao da je među njima rasprostranjena omerta.

Njihovo raspoloženje prema novinarima podsjeća me na američku komediju "Niti vidim, niti čujem". E, takvo je stanje i među onima koji bi trebali nama, "sedmoj sili", davati službene informacije. Među onima koji imaju mandat nešto reći narodu koji čeka da ga uhvati ili da ga preskoči koronavirus. Ni oni ništa ne vide i ništa ne čuju, ili možda ne smiju išta vidjeti i išta čuti.

Gotovo nevjerojatno zvuči da je koronavirus "posjetio" Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Zavod za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i KBC Split, a da su novinari to morali saznavati onako iz druge, treće ili tko zna koje ruke.

I upravo zbog toga, dragi naši čitatelji, mi moramo napisati "neslužbeno i pouzdano", jer te informacije dobivamo od ljudi, kojima bezrezervno vjerujemo, s kojima godinama surađujemo, koji nas nisu nikada prevarili, koje mi nismo nikada prevarili i koji ne žele da se istina skriva ili prikriva.

Za kraj bih htio napomenuti da mi je protekla dva mjeseca, od kada se koronavirus širi Europom, lakše bilo dobiti prave i točne informacije od liječnika iz Italije, Njemačke ili Slovenije, negoli od hrvatskih likara koji su mi tu "isprid očiju".

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 17:56