StoryEditor
Splitbeskonačni sudski spor

Neviđeni pravni rašomon kojem se ne nazire kraj: 'Adriacink' prodaje 9500 kvadrata, a teren pripada - 'Dalmacijavinu'!?

20. lipnja 2019. - 14:49
Ugovor je ništav jer je njime preneseno tuđe vlasništvo', glasio je dio presude Trgovačkog suda, koji je morao tužiti sam sebe zbog imovine 'Dalmacijavina'

Tvrtka "Adriacink", koja je već pet godina u većinskom vlasništvu češke kompanije "Signum", oglasila je prodaju 9491 kvadrata zemljišta s tri skladišta, hangarom, vapnenicom, tri garaže i barakom na Stinicama, koje je 2001. godine kupio na dražbi koju je, u stečaju poduzeća "Obnova", odobrilo tadašnje stečajno vijeće Trgovačkog suda.

Cijela priča zanimljiva je zbog činjenice da se radi o imovini koja je i u zemljišnim i u katastarskim knjigama upisana na – "Dalmacijavino". Riječ je o parceli i objektima koji graniče s ugašenim proizvodnim pogonima nekadašnje tvornice pića koje je kupio Marinko Zadro, hrvatski "kralj šećera".

Ponude za kupnju, s dokazom o uplati 100.000 kuna jamčevine, "Adriacink" je zaprimao do kraja svibnja. Uskoro će biti poznato je li uopće bilo potencijalnih kupaca, jer oglašivač iskreno navodi da je izvanknjižni vlasnik nekretnina te da se radi dokazivanja vlasništva vodi sudski spor. Možda upravo zbog toga nije navedena ni okvirna početna cijena imovine.

Prodajni oglas svjedoči o sporu koji je već dosegnuo punoljetnih 18 godina, te u kojem je donedavno bila tužena i država, i to umjesto Trgovačkog suda, koji nema pravnu osobnost pa ne može biti stranka u postupku. U međuvremenu je "Dalmacijavino", i to u prosincu 2015. godine, povuklo tužbu protiv države.

Istina je da je "Adriacink" izvanknjižni vlasnik zemljišta jer ga je kupio na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu. No, problem je što su mu u stečaju "Obnove" prodani teren i objekti koji su imovina "stare" tvrtke "Dalmacijavino", koja je i upisana u vlasničkim dokumentima.

Iako je "Obnova" 1970. godine dobila te čestice zemlje na korištenje od tadašnje Općine Split, gradska je vlast poslije donijela rješenje kojima mu ih oduzima i dodjeljuje "Dalmacijavinu", koji se upisao kao vlasnik, dok je "Obnova" nastavila koristiti nekretnine i ostala je u njihovu posjedu.

Nekadašnja tvornica pića traži utvrđivanje ništetnosti ugovora o prodaji zemljišta i da joj se omogući uvođenje u posjed, zbog čega je prije 18 godina pokrenula spor protiv "Obnove", "Adriacinka" i države. Čak se i parnica vodi na prozvanom Trgovačkom sudu, jer je Visoki trgovački sud smatrao da nije potrebno da se taj predmet delegira u drugu instituciju.

I sud je 2008. nepravomoćno presudio protiv sebe, te je ugovor između "Obnove" i cinčaonice proglasio ništetnim.

– Predmetni ugovor je ništav jer je njime preneseno tuđe vlasništvo, čime je prekršena ustavna odredba o nepovredivosti prava vlasništva – navodi se, među ostalim, u obrazloženju odluke.

No, tu je presudu ukinuo Visoki trgovački sud jer je smatrao da splitski sud nije trebao obustaviti postupak u odnosu na "Obnovu", koja više ne postoji, nego da se u odnosu na nju trebao utvrditi prekid postupka. Obustava ili prekid, vrlo slično, a opet, kaže visoki sud, nije isto.

Postupak je od tada prekinut zbog otvaranja stečaja nad "Dalmacijavinom", pa je predmet promijenio dva suca i nedavno je dodijeljen Pašku Bačiću, bivšem stečajnom sucu koji sada radi na parničnim slučajevima.

– To zemljište želimo prodati, jer nam je dosta sudskog spora koji traje 18 godina i kojemu se ne nazire kraj – kazala nam je Emica Šeparović-Tomić, direktorica "Adriacinka".

Brojke

9491

četvorni metar površine zauzimaju tri skladišta, hangar, vapnenica, tri garaže i baraka koji su ponuđeni na prodaju

2014.

godine je većinski udjel u 'Adriacinku' preuzela češka kompanija 'Singum', koja je nastavila proizvodnju na Stinicama

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 08:40