StoryEditor
SplitTrebaju li školama zaštitari?

Incident u splitskoj osnovnoj školi, otac učenika fizički prijetio pedagoginji: ‘Bio je vrlo neugodan, potreseni smo! Slučaj smo prijavili policiji...‘

Piše Merien Ilić
15. listopada 2021. - 21:51

Neugodan incident dogodio se u jednoj splitskoj osnovnoj školi kada je otac jednog učenika fizički prijetio i verbalno uznemiravao zaposlenike škole, među kojima je i pedagoginja koja je s učenikom obavljala stručni razgovor.

Prijetnje su u školi shvatili ozbiljno jer su njima svjedočili i nastavnici, te samo dijete, pa su ovog petka podnijeli prijavu splitskoj policiji.

Čuli smo se s ravnateljicom škole i pedagoginjom, no molile su nas da njihova imena ne idu u javnost te da slučaj prepustimo policiji.

– Roditelj je bio vrlo neugodan dok je pedagoginja obavljala razgovor s djetetom, koje uopće nije problematično. Bio je to tek motivacijski razgovor koji često obavljamo s djecom kako bismo ih potaknuli na pozitivnije stavove. Prilično smo iznenađeni reakcijom toga roditelja. Potreseni smo i zabrinuti pa smo dužni bili slučaj prijaviti policiji, pa nek ona odradi što treba – rekla nam je ravnateljica.

Pritisci roditelja

Ovo je otvorilo osjetljivu temu zaštite škola i njihovih djelatnika, a time i samih učenika. Nastavnici su sve češće izloženi različitim pritiscima roditelja, koji nemaju strpljenja za razgovor, nego reagiraju impulzivno. Nekada su to u pitanju ocjene s kojima se roditelj ne slaže, nekada puno ozbiljnije životne situacije koje ostavljaju posljedice na djecu, a s roditeljima se ne može ostvariti razumna suradnja na dobrobit djeteta.

– U našoj školi nismo imali većih problema po tom pitanju, ali činjenica je da vam danas svatko može ući u školi, prijetiti. Imamo nadzorne kamere, ali u mraku ništa ne prikazuju. Nemamo zaštitara, a spremačice nisu osobe koje bi trebale regulirati tko ulazi u školu.

image
Shutterstock

Mislim da kao društvo općenito imamo veliki problem jer su ljudi postali nerazumni, impulzivni, ne razmišljaju o posljedicama koje će njihovi postupci izazvati, pogotovo ako su im djeca u pitanju. Škola je odgojna i obrazovna ustanova koja ima stručnu službu i kao takva uvijek je na strani djeteta, kojemu nastoji pomoći koliko može. Ako nemate suradnju s roditeljima, onda nije dobro. No, s roditeljima se ne radi, a oni nisu svjesni kako sve to utječe na djecu. Pa statistike kažu da nam svako četvrto dijete u Hrvatskoj ima nekakve poteškoće. One emocionalne, nažalost, uopće se ne evidentiraju, a na tome treba posebno raditi – smatra ova ravnateljica.

'Glava u torbi'

Njezina kolegica, pedagoginja, nadovezuje se na cijelu priču potvrđujući jednu tužnu činjenicu.

– Nama je glava uvijek u torbi. Po protokolima, ovakvi i slični slučajevi prijavljuju se policiji, a onda i DORH-u. Prije su išle osobne tužbe. Nažalost, škole nemaju nikakve zaštitare. Da je, recimo, bio zaštitar kada se meni prijetilo, osjećala bih se sigurnije – kazuje nam pedagoginja.

Ana Hinić, voditeljica Područnog ureda Split Sindikata hrvatskih učitelja, smatra kako prizor zaštitara koji stoji pred školom uopće nije ugodan, pogotovo ne za djecu.

image
Ana Hinić: 'Prizor zaštitara koji stoji pred školom uopće nije ugodan'
Vladimir Dugandžić/Cropix

– Trebali bismo govoriti o nedovoljnom broju stručnih suradnika, a ne zaštitara. Školama trebaju psiholozi, defektolozi, oni su dio rješenja za ovakve situacije. Ravnatelji trebaju slučajeve poput ovoga svakako prijaviti policiji, što se mnogi ustručavaju, zaboravljajući da time štite i djecu i djelatnike škole.

Problem porasta nasilja u cijelom društvu raste. Roditelji i staratelji često misle da u svako doba mogu tražiti od učitelja povratnu informaciju o djetetu, ne poštujući njihove rasporede za primanja, koji bi trebali stajati na web-stranicama svake škole. Pa vrijeme za razgovor se svugdje poštuje, i u banci, i u bolnici, samo ne u školi – kaže Hinić. Dodaje kako škole trebaju organizirati stručna, edukativna predavanja za roditelje o raznim temama koje se tiču odgoja djece, no redovito se na njih odazove tek nekoliko njih.

POLICIJA POTVRDILA

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske dobili smo potvrdu kako su tijekom petka zaprimili informaciju o incidentu u školi, te će obaviti sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica.

Iz Službe za društvene djelatnosti rečeno nam je kako su sve škole pod videonadzorom povezane u jedinstveni sustav, te da po tom pitanju nema problema. Zaštitara nema nijedna škola. Povremeno su zaštitare plaćali roditelji u nekim školama, no od toga se na koncu odustalo.

item - id = 1135432
related id = 0 -> 1148003
related id = 1 -> 1147981
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 20:28