StoryEditor
Splitdopuna dnevnog reda

Neslanovac i Lokve dobit će 'svoje' škole? O prijedlogu Banovine i oporbenog vijećnika Prkića odlučivat će se u utorak

28. siječnja 2019. - 00:37
Učenici su grafitom kazali sve o dugogodišnjem imenu osmoljetke

Pred gradskim vijećnicima na sjednici u utorak će se naći i dva zanimljiva prijedloga o korekcijama postojećih naziva dviju splitskih osnovnih škola čime bi se njihova imena uskladila s kvartovima u kojima djeluju već gotovo četiri desetljeća.

Iz Službe za društvene djelatnosti u Banovini upućena je dopuna dnevnog reda zasjedanja lokalnog parlamenta kojom bi osmoljetka "Ravne Njive" postala OŠ "Ravne Njive-Neslanovac" i time ponijela ime i gradskog kotara na čijem teritoriju se nalazi. Predložena odluka obrazložena je činjenicom da su 2000. godine izmijenjene granice Neslanovca na način da je i prostor gdje se nalazi obrazovna ustanova postao dio tog gradskog kotara.

Inače, u studenom 1979. godine škola je otvorena na području Mjesne zajednice Ravne Njive, čije ime je i nosila oko šest mjeseci, do svibnja 1980. kada je preimenovana u "Prvi splitski partizanski odred". Nakon 12 godina osmoljetki je vraćen izvorni naziv, jer se tada nalazila na području Gradskog kotara Ravne njive. Sve veće negodovanje stanovnika Neslanovca očito je došlo i do nadležnih u Banovini, pa će vjerojatno i peta osnovna škola na području našega grada dobiti "dvostruko" ime.

Na istom tragu je i prijedlog Jakova Prkića, vijećnika stranke Pametno i bivšeg kotarskog čelnika, da osmoljetka na Lokvama dobije svoje "prirodno" ime. Pozivajući se na iste nacionalne propise kao i gradski resor za društvene djelatnosti, Prkić je u proceduru uputio službeni zahtjev da škola dobije naziv "Lokve-Gripe", obrazlažući to činjenicom da se zgrada prosvjetne institucije ne nalazi na području Gradskog kotara Gripe nego u srcu kvarta i kotara Lokve.

Priča ide u povijest na način da je Osnovna škola "Gripe" započela je s radom u nastavnoj godini 1983./84., ali budući da školska zgrada na Lokvama tada još nije bila dovršena, učenici su bili polugodište i pol u podstanarstvu u tadašnjoj OŠ "Ranko Orlić" na Blatinama. Školarci su u svoj objekt ušli 2. ožujka 1984., a osmoljetka je nedugo zatim dobila ime po Stanku Parmaću, partizanskom borcu, narodnom heroju iz doline Neretve i jednom od osnivača poduzeća PIK "Neretva". Početkom 1992. toj je školi vraćeno izvorno ime iako nije ni blizu kotara Gripe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 07:21