StoryEditorOCM
SplitNE BOJI SE BAGERA

Neokrunjeni kralj splitskih plaža opet 'ziđa' na crno: inspektori zaustavili bespravne radove na proširenju 'Obojene'

5. srpnja 2018. - 09:46

Na Kašteletu je ovih dana na betonskoj podlozi ponovno niknula bespravna metalna konstrukcija kakvu pamtimo iz vremena ugostiteljskog objekta "Obojena svjetlost", koju su krajem prošle godine srušili bageri angažirani od građevinske inspekcije.

– Građevinska inspekcija obavila je nadzor 29. lipnja na plaži Kaštelet, gdje je utvrđeno da investitor izvodi radove bez potrebnih odobrenja za gradnju. Inspektori su zatvorili gradilište te je daljnji postupak u tijeku - potvrdili su nam u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Nekadašnji koncesionar te plaže Dragan Jurišić Jenki proteklih je tjedana u javnost "puštao" informacije da će urediti dio kafića koji je "preživio" rušenje, te plažu ispred njega, plato, štekat… Jurišića smo kontaktirali nekoliko puta, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije se javljao na mobitel.

Revoltirani gazda

Podsjetimo, Jenkiju su inspektori rušili ne samo ilegalne objekte na Kašteletu, već i na Kašjunima i u uvali Trstenik. Kafić "Obojena svjetlost" s pripadajućim objektima većim je dijelom uklonjen, jer su prema inspekcijskom nalazu zakonita bila samo 24 četvorna metra ugostiteljskog objekta, koja su u vlasništvu Grada.

Zato je krajem prošle godine srušen ilegalni metalni krov i ostakljenje, kojima je glavni kafić povećan za oko 200 kvadrata ili gotovo 10 puta u odnosu na izvornu građevinu, a stradali su i ostali bespravni sadržaji, poput vanjskog kružnog objekta na vrhu mula, te nekoliko manjih pratećih ugostiteljskih sadržaja. Kako je poznato, Jenki je iz revolta razrušio mul koji je bespravno nasuo.

Iz Banovine i Županije tvrde da nema pravnog temelja za izvođenje radova kojima se izgrađuje konstrukcija slične površine onoj koja je srušena kao bespravna. Predsjednik gradskog Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja Duje Sučić tvrdi da ono nije dodijeljeno Jurišiću.

– Još nije potpisano koncesijsko odobrenje na plaži Kaštelet, a ono što će biti odobreno odnosi se na ambulantnu prodaju različitih artikala. Dragan Jurišić nema koncesijsko odobrenje koje izdaje ovo Vijeće – kazao nam je Sučić.

U Županiji tvrde da za zahvat na "Obojenoj" nisu izdali koncesiju, niti ikakvo odobrenje za objekt koji se trenutačno podiže na Kašteletu.

Bez županijske suglasnosti

– Županija nije izdala suglasnost ni koncesiju. U gradskom planu upravljanja pomorskim dobrom nisu navedene nikakve ugostiteljske djelatnosti za predmetnu lokaciju pa stoga nije ni izdano koncesijsko odobrenje. Provjerite s Gradom jesu li možda nešto drugo izdali - istaknuo je Stipe Čogelja, županijski pročelnik za turizam i pomorstvo.

Iz Banovine nam je stigla još jedna potvrda.

– Draganu Jurišiću Jenkiju je istekao ugovor za gradski poslovni prostor na plaži Kaštelet i Grad mu ga nije obnovio – potvrdio nam je Ivan Leko, pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom.

Prema Planu upravljanja pomorskim dobrom na području Splita za 2018. godinu, na plaži Kaštelet se ne može napraviti terasa, odnosno štekat - što se, izgleda, upravo radi. Naime, prema tom dokumentu štekate je moguće postaviti na Žnjanu (osam terasa dimenzija od 288 do 384 kvadrata), u Slatinama na Čiovu je moguće napraviti šest štekata, te po jedan na kupalištu uz "Jadranov" bazen na Zvončacu i u Stobreču. Također, Plan nije predvidio na Kašteletu ugostiteljske objekte površine do 12 četvornih metara, za koje gradska uprava izdaje koncesijska odobrenja, već samo četiri prostora za sezonsku prodaju poput škrinja i aparata za sladoled.

V.d. pročelnik resora komunale Damir Babić kazao je da su njegovi inspektori obišli teren.

– Naša inspekcija je dobila informaciju od građevinskih inspektora da su oni već duboko u postupku zbog obima gradnje koja se izvodi. Pratit ćemo razvoj događanja, ali nema potrebe da reagiraju dvije inspekcije – napominje Babić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 12:38