Splituskoro kreće obnova

Neogotička splitska ljepotica zasjat će novim sjajem; Posao na Pjaci dobila i tvrtka čija je ponuda debelo probila procijenjenu vrijednost, traže skoro 10 milijuna kuna

Piše Sandi Vidulić

Odabrani su izvođači radova na bivšoj Gradskoj vijećnici na Pjaci. Tražilo se izvođače za radove arheološkog istraživanja te za radove adaptacije i uređivanja neogotičkog zdanja.

Ulažu se milijuni u obnovu Gradske vijećnice, a autorica uređenja se veseli: Pjaca je slabo istražena, možda otkrijemo nešto genijalno; Zgrada će dobiti i novu namjenu

Pristiglo je pet ponuda, od čega su se četiri odnosile na arheologiju. Povjerenstvo Grada odabralo je ponudu “Temenosa” d.o.o. koji je ponudio 151 tisuću kuna s PDV-om, što je gotovo upola manje od procijenjene vrijednosti nabave za arheološka istraživanja.

No, zato je “Neir” d.o.o. debelo probio procijenjenu vrijednost. Njegova će ponuda za adaptaciju i uređivanje stare Gradske vijećnice, koju je prihvatilo Povjerenstvo, stajati Grad gotovo dva i pol milijuna kuna više od procijenjene vrijednosti.

Naime, procjena za taj posao bila je 7,17 milijuna kuna s PDV-om, a “Neir” je ponudio 9,63 milijuna. Oni su bili jedini ponuđači za radove adaptacije i uređenja ovog povijesnog objekta, Povjerenstvo ih je preporučilo zajedno s “Temenosom” gradonačelniku, a ovaj je stavio svoj potpis na odluku o odabiru ta dva izvođača.

Dodajmo da se “Neir” natjecao i za arheološke radove, ali je ponudio najviše od svih ponuđača, dvostruko više od “Temenosa”, pa je u bodovanju završio na zadnjem mjestu.

Obnova neogotička građevine Stare vijećnice sufinancira se EU novcem, a objekt će se zadržati u postojećem gabaritu, tlocrtom i visinom. Obavit će se sanacija i zamjena podne konstrukcije, kao i svih međukatnih konstrukcija i krova.

Postojeći spušteni strop će se ukloniti i postaviti drveni kasetirani s ugradnjom toplinske izolacije. Drveni prozori i vrata zamijenit će se novima u istom stilskom izričaju. U prizemlju će se, uz postojeću ložu i izložbeni prostor, nalaziti recepcija, suvenirnica, kontrolna soba, vjetrobran i sanitarije.

Sa sjeverne strane planira se ugradnja dizala za osobe s invaliditetom.

Kako je prošli put za “Slobodnu” najavila autorica projekta uređenja interijera Nikolina Mitrović Jelavić, ugradit će se sustav kontrole mikroklimatskih uvjeta da bi se omogućilo izlaganje najosjetljivijih i najvrjednijih izložaka.

Predviđeno je da u ovaj prostor povremeno gradonačelnik prima visoke goste, radi čega će se na prvi kat donositi i odnositi odabrani namještaj. 

#SPLIT#GRADSKA VIJEćNICA