StoryEditorOCM
SplitDAN POLICIJE

Neobična prezentacija na Rivi zabavila i educirala Splićane; mališani su ‘otkačili‘ na motor, a pažnju odraslih plijenila je simulacija ‘pijanstva‘

Piše Antea Burazin
28. rujna 2022. - 17:02

Danas je na splitskoj Rivi obilježen Dan policije. Službeno obilježavanje Dana policije i blagdana svetog Mihovila započelo je jučer polaganjem vijenca na centralnom križu i groblju branitelja na Lovrincu, a danas je na Rivi održano prezentiranje policijske opreme i vještina. Građani su se tako mogli pobliže upoznati s opremom koju svakodnevno koriste interventna, specijalna, prometna i granična policija, kao i Odjel kriminalističke tehnike i protueksplozijske zaštite, a među kojom su bile izložene razne vrste oružja, zaštita, pancirke, kacige, štitnici. Najbrojniji su posjetitelji bili djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi, među kojima se najviše istaknula 12-godišnja Luciana, učenica Osnovne škole "Mejaši", koju je sreća danas baš pogodila. Pokazala je, naime, najbolje biciklističke vještine na natjecanju koje je organizirao Hrvatski autoklub (HAK), u sklopu Dana policije, a kao nagradu dobila je novu novcatu biciklu.

- Osjećaj je odličan, još ne mogu vjerovati da sam od nas 15-ak natjecatelja pobijedila ja. Imam i doma bicikl, ali njega ću pokloniti. Na natjecanju smo morali prolazit između čunjeva, popet se na dasku, zavrtit lanac i vratit ga na početno mjesto. Obožavam vozit bicikl i sad ću ga vozit svaki dan - rekla nam je pobjednica Luciana.

‘Pijane naočale‘

O važnosti sigurnosti djece u prometu više su nam rekle volonterke udruge "Roditelji u akciji - Roda" Milka Bogunović Barbir i Monika Gabrić Kuzmić.

 

image
Nikola Vilić/Cropix

 

- Danas smo donijeli letke i brošure naziva "Autosjedalica uvijek i bez iznimke" i trudimo se promicati korištenje autosjedalica kako bismo zaštitili djecu u automobilima. Promičemo preventivu i to da se djeca što dulje voze u autosjedalicama postavljenima suprotno od smjera vožnje, što je za njih mnogo sigurnije. Prema podacima, tako postavljene sjedalice sprječavaju rizik od ozljeda čak do 90 posto - poručile su volonterke "Rode", do čijeg su štanda najviše navraćali turisti koji su, kako nam kažu volonterke, rekvizite i letke "uzimali ka ludi".

Na njihovu smo štandu isprobali i takozvane pijane naočale, kojima se realno demonstrira stanje čovjeka koji u krvi ima od 1,5 do 2,5 posto promila i 0,6 posto promila alkohola, a koje su ujedno i dobra opomena svima onima koji planiraju uz koju ispijenu kapljicu sjesti za volan.

 

image

Policijski motorist Matko

Nikola Vilić/Cropix

 

Najposjećeniji policijski rekvizit definitivno je bio policijski motor BMW RT 1200, za čijim je volanom bio Matko iz postaje prometne policije.

- Već sam dvije godine u postaji, a nedavno sam postao policijski motorist. Ovaj je motor pogodan za policijski posao, ima šest brzina, dva cilindra i boxer motor, vrlo je okretan i udoban, prigodan za vožnju po gradu. Uglavnom nemamo više problema s ljudima koji bježe od policije, većinom se svi zaustave, jer danas su kazne za takvo što velike, a ove što se ne zaustave prije ili poslije uhvatimo. Najčešći prometni prekršaji su nekorištenje pojasa, prekoračena brzina u naselju, izvan naselja, korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje kacige za bicikliste ili romobiliste - kaže nam Matko, na čijem se motoru danas naredalo stotine djece iz raznih gradskih vrtića.

Edukativna predstava

Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske, pojasnila nam je kako se ovih dana obilježavao Dan policije.

 

image


 

Nikola Vilić/Cropix

 

- Obilježavanje Dana policije PU splitsko-dalmatinska počelo je već 15. rujna, bili smo u Hrvacama gdje su prije 31 godinu ubijeni naši kolege u Domovinskom ratu, nakon toga smo imali svečanost na Lovrincu i svetu misu koju je predvodio don Marko Trogrlić, naš policijski kapelan, a danas je na svečanoj akademiji načelnik Policijske uprave uručio zahvalnice onim policijskim službenicima koji su se svojim radom, zalaganjem i profesionalnošću istaknuli ove godine i pridonijeli da ovaj sustav funkcionira te da jačamo povjerenje građana u policiju. Ukupno su 43 državna i policijska službenika i službenice dobili zahvalnice koje su uručene i našim vanjskim suradnicima. Ove godine zahvalili smo se Šimunu Anđelinoviću, Lukši Novaku, Mariju Mikasu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova i Gradskom kazalištu iz Kaštela. Naime, sa Županijom i kaštelanskim Gradskim kazalištem organizirali smo edukativnu predstavu "Iza vrata" koja upozorava na probleme obiteljskog nasilja - istaknula je Lolić.

 

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 03:09