StoryEditor
Splitprošle su 23 GODINE

Nenad Bugarin: Gradonačelniče, neka bunker i top s Kašjuna budu turistička atrakcija

Piše PSD.
15. studenog 2014. - 13:11
Po čemu će 15. studenoga 1991. godine zauvijek ostati zabilježen u splitskoj povjesnici? Tog jesenskog dana prije 23 godine u ranu zoru, dok su Splićani i njihova djeca još spavali, udarila je na grad velika JRM-ova armada predvođena razaračem “Split”, vrlo vjerojatno jedinim brodom koji je ikada napadao grad čije ime nosi.

Da nije bilo Prve obalne topničke bitnice HRM-a s Kašjuna, koja je uzvratila starim ruskim topovima, povijest našega grada vjerojatno bi se drukčije pisala.

Tjednima su topnici čekali u bunkerima priliku za udarac i dočekali je onog jutra kad je zlokobni razarač s pratećom flotom nasrnuo na grad. Tada su, podsjetimo, na “Jadrolinijinu” trajektu “Vladimir Nazor”, privezanom u Gradskoj luci, smrtno stradali pomorci Jure Kalpić i Dinko Maras, a njihov kolega Ante Vidović bio je ranjen, kao i još šestero naših sugrađana.

U neka ne tako davna vremena, jedna druga država znala je prezentirati doslovno svaki metar terena gdje su se vodile najveće partizanske bitke. Sve je to prohujalo s vihorom, pa su došla, eto, bolja vremena, kad “znamo” sebi i svijetu pokazati kako poštujemo važna mjesta u ratu za samostalnost Hrvatske.

Zašto bunkeri i zemunice s Kašjuna nisu u proteklim godinama obnovljeni i dolično predstavljeni? Prepušteni smeću, zmijama i narkomanima, dosadašnje kulturnjake i turističke mudrace koji su prodefilirali Banovinom nešto baš i nisu zanimali. Nemar ili namjera, stvar je za diskusiju.

Zaklon za narkomane

Zatrpani zemljom, obrasli u korov i visoku travu, gotovo da ih ni slučajni prolaznik uopće ne može uočiti. Na bunkeru čiji je top presudio razaraču “Split” dva puna desetljeća buja priroda, a kroz njegov ulaz samo se provlače narkomani. Taj se bunker nalazi na blagoj uzvisini prema moru, na polovini spusta od Meštrovićeva šetališta prema Kašjunima. Njegov 85-milimetarski top, umjesto da je negdje ponosno izložen, čami u vojnom skladištu u Brižinama, skriven ispod prljave cerade.

Nema sumnje da bi gradonačelnik Ivo Baldasar sa svojim šefom za kulturu Sinišom Kukom odmah prionuo na obnovu vrijedne ostavštine, ali teško dok se ne provjere vlasnički odnosi. Robert Koharević, v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, kaže da nije problem očistiti neki od bunkera, međutim...

– Ako je neki od bunkera na gradskom zemljištu, odmah ćemo počistiti i ukloniti zemlju i travu. Nije nikakav problem, to je vrijedna inicijativa. Dajte nam koji dan da provjerimo vlasničke odnose – kazao nam je Koharević.

Prilika za promociju

Nenad Bugarin
, predsjednik Udruge branitelja HRM-a 1. Obalne topničke bitnice “Kašjuni”, kaže kako je došlo vrijeme da se vrijedni dio splitske povijesti prezentira kako valja.

– Potrebno je očistiti barem bunker iz kojeg smo pucali na razarač “Split”. Naša udruga ima namjeru na taj bunker postaviti spomen-ploču kao podsjetnik na slavni dan. Također, želimo postaviti top iz kojeg smo pucali, ali to ne možemo dok ne odobri Ministarstvo obrane. Ukratko, potrebno je kultivirati okoliš bunkera koji bi dobar ne samo za prezentaciju, nego i za protokolarne potrebe HRM-a. Ako je objekt na gradskoj parceli, vjerujem da će nas podržati i gradonačelnik Baldasar – smatra Bugarin.

Gledajući unaprijed, ne bi bilo teško zamisliti ambiciozno obnovljen bunker na Kašjunima, s originalnim topovima iz bitke za Split, izložene ratne zemljovide, zastave, naoružanje i uniforme, ali i grupe turista kako slušaju priče vodiča o obrani grada od goleme flote.

Priča o maloj grupi hrabrih topnika, uz kakvu interaktivnu prezentaciju, bila bi “bombončić” priča za svakog posjetitelja, posebice za ljubitelje ratovanja, vojski ili oružja, kakvih ima na tisuće po svijetu. Na to valja nadovezati monografije splitskih ratnih postrojbi, majice, kape, makete i eto promocije nove povijesti. Teško da bi moglo bolje.

DENIS KRNIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 05:55