StoryEditor
Splitsamo bez fibrice

Nemate kamo s mališanima preko ljeta? Donosimo detalje o organizaciji ljetnih dežurstava u splitskim javnim vrtićima, te epidemiološkim preporukama

2. srpnja 2020. - 10:36
Igralište vrtića 'Zvončica' u Smiljanićevoj ulici privremeno je opustjeloJoško Šupić/HANZA MEDIA

Na temelju provedenog anketiranja roditelja čija djeca pohađaju gradske predškolske ustanove, određeni su vrtićki objekti koji će raditi ovog ljeta.

Prema informacijama iz Banovine, tijekom srpnja i kolovoza bit će otvoren dječji vrtić "Koralj" na Skalicama iz sastava pedagoške institucije "Marjan". Ustanova "Grigor Vitez" do kraja ovog mjeseca primat će mališane u vrtiću "Mala sirena" u Ulici kneza Višeslava, dok će "Adriana" u Kliškoj ulici raditi tijekom i srpnja i kolovoza.

U sklopu institucije "Cvit Mediterana" u srpnju će raditi vrtići "More" u Šimićevoj, "Mimoza" u Gospinici i "Gariful" u Doverskoj, dok će tijekom kolovoza biti organiziran rad s djecom u "Moru" i "Mimozi".
Uprava pedagoške ustanove "Radost" odredila je da će u srpnju raditi objekti "Iskrica" na Visokoj i "Popaj" u Benkovačkoj ulici, dok će potonji biti otvoren i tijekom kolovoza za sve one mališane koje roditelji i skrbnici ne mogu čuvati zbog svojih poslovnih obveza.

Iako se situacija s COVID-om 19 na nacionalnoj razini ponovno komplicira, dodatne preporuke za rad vrtića nisu stigle, pa su na snazi one objavljene još početkom lipnja. Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom jednog od niza (predizbornih) posjeta našem gradu naglasio je kako nema potrebe za težim mjerama i restrikcijama, pa se to valjda odnosilo i na predškolske ustanove.

– Moram priznati da nas malo čudi što nismo dobili nikakve dodatne upute vezano uz nove okolnosti oko širenja korone, a i roditelji nas svakodnevno pitaju jesu li donesene kakve nove mjere, hoće li vrtići raditi i dalje, trebaju li nositi zaštitne maske kada dolaze po svoju djecu...

Sve je u tekici

Oni su se pokazali prilično odgovorni: svakog jutra kada dovode djecu naglase kako su im mjerili temperaturu, zapisuju to u tekicu. Za sada sve odlično funkcionira, svi su nam zdravi, a nadamo se da će tako i ostati – kaže nam jedna odgojiteljica iz ustanove "Cvit Mediterana".
Kako bilo, u vrtićima je i dalje ograničen ulazak. Roditeljima je savjetovano da nose zaštitne maske prilikom dovođenja i odvođenja svojih mališana, uz mjerenje temperature djeci.

Kod sumnje na "fibru" i kod pojave respiratornih simptoma (kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa) nužno je djetetu izmjeriti tjelesnu temperaturu, te po potrebi kontaktirati liječnika. Pri dovođenju djece do garderobe pred prostorijom u kojoj borave, roditelj ili druga osoba u pratnji moraju voditi računa o održavanju razmaka od najmanje metar i pol u odnosu na sve druge osobe, osim osoba koje su iz istog kućanstva.

Također moraju dezinficirati ruke na ulazu, izbjegavati zadržavanje i grupiranje u vrtiću. Na ulazu se trebaju dezinficirati ruke, dok mališani peru ručice isključivo sapunom i vodom zbog osjetljive kože kojoj mogu smetati razni dezinficijensi.
Kako kažu odgojitelji, mjere se provode bez poteškoća, jer je broj djece u grupama sve manji s obzirom na to da su se predškolci ispisali iz vrtića još krajem svibnja, a kako to obično biva, krajem lipnja i početkom srpnja grupe su već prorijeđene zbog dolaska ljeta i vrućina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 12:29