StoryEditorOCM
SplitSmotra splitskog Sveučilišta

Nema zime za inženjere: 'Mi s FESB-a se zaposlimo u roku par miseci'

Piše PSD.
12. prosinca 2014. - 15:58
- Ma tko kaže da se od umjetnosti ne može živjeti! Mućnite glavom, odvažite se i slijedite svoje snove, pa će sve sjesti na svoje mjesto! Ako je kreativnost i sloboda izražavanja vaš prioritet, pridružite nam se na Umjetničkoj akademiji - poručio je u petak na Smotri splitskog Sveučilišta u velikoj dvorani Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), budući profesor likovne kulture Miro Šimunović.

Ljubav prema umjetnosti prevagnula je i kod studentice pete godine slikarstva Silvie Abramović i njene kolegice sa studija konzervacije i restauracije Ane Šapine.

- Prezadovoljne smo, iako smo imali visoka očekivanja, akademija ih je sve ispunila pa i nadmašila. Restauracija je spoj znanosti i umjetnosti, a sigurna sam da Splitu treba konzervatora - kaže nam Ana, a Silvia optimistično nadodaje kako se i od slikarstva može dobro živjeti:

- Pa umjetnost je svugdje oko nas! Od kutije šibica, do marketinga, sve je to dizajn i zato egzistenijalnog straha nema! Pa ako mi nećemo biti odvažni, tko će? - poručuje Silvia.

Unatoč kreativnosti mladih umjetnika, nagrada za najbolji štand otišla je u ruke Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija. Buduće medicinske sestre i tehničari u ful opremi, posjetiteljima su mjerili tlak, šećer u krvi i određivali krvnu grupu.

- Ovo je najpametniji odabir za sve koji vole pomagati bolesnima, a voljni su ići raditi u inozemstvo. Naš studij jedini je takav u Hrvatskoj i usklađen je sa standardima Europske unije. Plaće se u Europskim zemljama kreću od tisuću eura pa naviše, i iako je posao težak, uistinu se može dobro zaraditi, pa i pristojno živjeti. Prema iskustvima starijih kolegica, u Hrvatskoj stvari ipak stoje malo lošije, stoga svi planiramo karijeru van Lijepe naše - kaže Magdalena Kurbam, studentica druge godine primaljstva.

Popriličan broj studenata privlači i Pomorski fakultet. Kruh sa sedam kora težak je poziv, a voditeljica diplomskog studija Helena Bula, kaže kako je upravo dugogodišnja recesija probudila veliko zanimanje maturanata za pomorsko obrazovanje:

- Posljednjih godina jako smo se anagažirali oko tehničkog dijela. Studenti mogu koristiti stipendiju Ministarstva pomorstva, ali i agencija za koje sutra mogu raditi. Jako smo fleksibilni, studenti mogu zamrznuti godinu, odraditi kadeturu, pa nastaviti s školovanjem. Mogućnosti su poprilične i uvijek se može napredovati...

Jedan od najperspektivnijih fakulteta Splitskog sveučilišta svakako je FESB. Iako ovaj "muški" studij upiše tek 10 posto pripadnica nježnijeg spola, na predavanjima i seminarima potpuno su ravnopravne sa muškarcima, potvrdila nam je to studentica strojarstva Petra Bagavac:

- U kontaktu sam s kolegama koji su diplomirali proteklih godina i svi su se zaposlili u rekordnom roku, tako da se i ja uskoro nadam prvom poslu i naravno, prvoj plaći! - veli Petra.

Da se do posla nakon FESB- a uistinu lako dolazi potvrđuje i doktorant strojarstva Filip Grubišić Čabo:

- Cijela moja studijska grupa zaposlila se najdalje četiri mjeseca nakon diplome. Znanjem i vještinama konkuriramo na svjetskom tržištu, iako su Nijemci često nedostižni. Kao i svake godine, donijeli smo i jedan od trkaćih bolida na kojem trenutno radimo.

Pripremamo se za natjecanje u Italiji i nadamo se dobrom rezultatu, no najvažnije od svega je da smo konačno u Splitu stvorili bazu tehničkog izrađivanja vozila, što je najzahtjevniji dio naše struke. Nema crnjaka, idemo naprijed i nadamo se da ćemo stvoriti bolje i perspektivnije društvo!
Smotra Sveučilišta može se posjetiti još danas.

Na Kineziološkom studiraju i profesionalni sportaši

Da je cjeloživotno obrazovanje budućnost, potvrđuju i na Kineziološkom fakultetu.

- Uspješno provodimo programe za odrasle, pa brojni profesionalni sportaši studiraju na našim stručnim studijima. Jedini u Hrvatskoj provodimo i online studij, imamo studente iz cijelog svijeta, od Rusije, do Afganistana. Iako živi u Njemačkoj, rukometaš Davor Dominiković naš je student!

Uistinu smo perjanica splitskog Sveučilišta. Imamo 360 sunčanih dana i nema razloga da sportaši iz cijeloga svijeta ne dođu studirati upravo u Split! Već imamo dogovor sa Svjetskom stolnotenisačkom federacijom, no, kao i mnoge druge koči nas beskrajna administracija.

Važno je i napomenuti kako se od sporta može pristojno živjeti! Potrebno je malo kreativnosti i dobre volje, nepokrivenih područja ima. Može se raditi po hotelima, kao animator ili baviti se turističkim biciklizmom i ekstremnim sportovima - rekla nam je docentica Marijana Čavala.

Rektor Anđelinović budućim studentima: Ne odlazite iz Splita

Rektor splitskoga Sveučilišta Šimun Anđelinović pozvao je mlade Splićane koji nakon srednje škole namjeravaju studirati da ne odlaze u druge gradove u Hrvatskoj jer u Splitu mogu kvalitetno studirati.

"Savjetujem vam da ne idete iz Splita jer je kvaliteta naših studijskih programa jednaka kao što je i u drugim sredinama u Hrvatskoj, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo u usavršavanju", rekao je rektor Anđelinović otvarajući u petak Smotru Sveučilišta u Splitu na kojoj se budući studenti mogu upoznati s programima 11 fakulteta, jedne akademije i četiri sveučilišna odjela.

Rektor Anđelinović istaknuo je da splitsko Sveučilište nudi više od 150 studijskih programa te oko 4500 slobodnih mjesta za studiranje.

Pozivajući mlade Splićane da ne odlaze studirati drugdje, nego da ostanu u svojemu gradu, rekao je kako u sklopu europske razmjene semetar ili dva mogu provesti na bilo kojem sveučilištu u Europi i tako steći međunarodno iskustvo, a zatim se vratiti u Split.

"Na taj način, studirajući u svojem gradu, možete vidjeti kakva je praksa drugdje u svijetu", dodao je Anđelinović.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je iznimno dobru suradnju županijskih tijela vlasti i splitskog Sveučilišta, a dogradonačelnica Splita poručila je mladima da splitsko Sveučilište ima važnu ulogu pri njihovu odabiru studijskih programa.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić istaknuo je važnost mladih za budućnost Hrvatske te je poručio da su oni "zornica boljih dana".

Tihana Marović, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:30