StoryEditor

NEĆE S JAMBOM Kerum: Ili ćemo završiti u zatvoru ili ćemo se ubiti (FOTO)

Piše PSD.
19. listopada 2011. - 12:47

Na otvaranju 16. sajma SASO na Žnjanu u srijedu gradonačelnik Željko Kerum javnosti je opet otvorio dušu. Progovorio je o problemima koji tište poduzetnike, koje je, zbog odnosa države prema njima, nazvao građanima drugog reda.

- Razmišlja san šta bi reka i mislija san bit kratak, ali moran se osvrnit na poduzetnike, jer san dio njih i proša san sve te probleme. U ovoj državi većina je ugrožena, osim političara, onih koji rade u institucijama i dio kulture kojima mi dajemo plaću.

Za nas kažu da smo tajkuni, da smo se obogatili preko noći, a 95 posto poduzetnika je iscrpljeno i najradije bi sve šta imaju dali za 0 kuna samo da se riješe obaveza. Ima ona pisma “Sve nas manje ima tu”.

Porezna uprava ti dođe, opali ovrhu, pa ti onda plati i posli se žali. To ne može više tako, iza nas bi trebali stat radnici - govorio je Kerum okupljenima na sajmištu.

Sajam je otvorio župan Ante Sanader koji je još jednom istaknuo koje sve pogodnosti za poduzetnike nudi naša Županija.

-To je u prvom redu sufinanciranje kamata za poduzetnike od četiri posto, potom Fond za razvoj poljoprivrede i turizma u kojem je 58 milijuna kuna, izmjene prostornog plana po pitanju lokacija za solarne i vjetroelektrane... - istaknuo je župan i referirao se na Kerumove riječi, kazavši kako nije u redu omalovažavati predstavnike naroda jer onda pljujemo po sebi i ispada da smo glupi.

Direktor projekta SASO Bogdan Šarić istaknuo je kako ova manifestacija zauzima visoko mjesto na ljestvici nezaobilaznih događaja.

-Broj od 1326 izlagača iz 13 zemalja je veliki uspjeh u ovoj kriznoj godini. On je više od gospodarske izložbe jer u konferencijskom programu očekujemo 250 predstavnika tvrtki u kojem će sudjelovati preko dvije tisuće posjetitelja - istaknuo je Šarić.

Inače, ove godine sektor obnovljivih izvora energije bilježi na sajmu rast od čak tri i pol posto, dok je sektor građevine zbog krize u padu, a i sajam je za 11 posto površinom manji nego što je bio prošle godine.

Drvo, metal, financije i ekologija

SASO obuhvaća niz specijaliziranih sajmova - sajam graditeljstva, drvne i metalne industrije, alata i opreme, obrtništva i male privrede, elektronike, energetike, tlekomunikacija, financija i ekologije.

Političari, gdje je obrtništvo?

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore istaknuo je niz problema koji tište obrtništvo, poput nekulture plaćanja, nelikvidnosti i dugotrajnih sudskih sporova.
-Svim političkim strankama postavljam pitanje - gdje je u vašim programima obrtništvo? Mi pridonosimo samozapošljavanju i otvaramo nova radna mjesta u lokalnoj zajednici - istaknuo je Ranogajec.

Jadranka Radovanić, predsjednica HGK - Županijske komore Split, još jednom je upozorila na gorući problem nelikvidnosti te izrazila žaljenje što nitko iz državnog vrha nije nazočio otvaranju ove manifestacije.

Kerum: Ne idem s Jambom

Splitski gradonačelnik i predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum najavio je u srijedu, odgovarajući na novinarska pitanja, da će njegova stranka sudjelovati samostalno na parlamentarnim izborima 4. prosinca, a ne, kao što su navodili neki mediji, u koaliciji s gradonačelnikom Metkovića Stipom Gabrićem Jambom (HSS).

- Ići ću sam na izbore i moram ići sam kako bismo vidjeli možemo li mi (HGS) u budućnosti nešto politički utjecati ili ne. Htjeli bismo imati svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru, a to znači najmanje tri zastupnika - rekao je Kerum novinarima na otvaranju sajma SASO.

nikolina lulić
foto: ante čizmić / cropix

item - id = 146205
related id = 0 -> 629489
related id = 1 -> 571656
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 00:56