StoryEditorOCM
Splitstrah od korone

‘Ne zarađujemo na zaštitnim maskama, njih 30.000 smo podijelili građanima‘: šef Županijskih ljekarni tvrdi kako lijekova ima za minimalno tri mjeseca

11. ožujka 2020. - 12:44

Kao grom iz vedra neba osvanula je informacija da pakovanje zaštitnih maski od 50 komada, koje je prije koštalo 20 kuna, sada košta 350 kuna. Naravno, ne treba se kupiti cijela kutija, već se maske mogu kupovati i po komadu, a jedna košta sedam kuna.

Ova informacija baš i nije blagonaklono primljena u javnosti, pa razloge, zbog čega je to tako pojasnio je Ante Mihanović, ravnatelj tvrtke Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije.

- Prije svega moram napomenuti da Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije, kao javno zdravstvena Ustanova ne zarađuje na zaštitnim maskama te nema utjecaja na cijenu formiranu od strane proizvođača i dobavljača. Od pojave epidemije koronavirusa mi smo kao javno zdravstvena Ustanova na vrijeme reagirali te osnovali krizni stožer na čelu sa Matom Krcom, magistrom farmacije i zamjenikom ravnatelja, a sve sa ciljem osiguranja dostupnosti svih lijekova i medicinskih proizvoda građanima naše županije, kazuje Mihanović.

Zbog očigledne potrebe za zaštitnim maskama naručena je velika količina zaštitnih maski, koje su u jednom trenutku nestale iz ponude, odnosno nije ih se moglo nabaviti.

- Hitno smo naručili dvadeset puta veću količinu zaštitnih maski (preko 200.000 komada) nego je to uobičajeno u zimskom razdoblju, a sve zbog razloga, jer u posljednjih nekoliko tjedana, uslijed poremećaja globalnih lanaca nabave, u Hrvatskoj, više nije bilo moguće nabaviti bilo kakvu vrstu zaštitnih maski. Zbog toga smo izvršili više prednarudžbi u inozemstvu od kojih je većina u zadnji tren otkazana, zbog zabrane izvoza određenih zemalja ili zbog promjene prioriteta dobavljača i proizvođača u inozemstvu, kazuje Mihanović.

U međuvremenu je nabavljeno 30.000 komada jednoslojnih zaštitnih maski.

- Te smo maske besplatno podijelili građanima u našim ljekarnama. Trenutna nabavna cijena zaštitnih maski na tržištu se kreće od 5 do 100 kn po komadu (ovisno o vrsti zaštitne maske) te ih je i po tim cijenama gotovo nemoguće nabaviti, jer potražnja višestruko nadmašuje ponudu. Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja je, na traženje pacijanata, uspjela nabaviti određenu količinu zaštitnih maski bez obzira na trenutnu nabavnu cijenu, priča Mihanović.

Od trenutačno raspoloživog broja zaštitnih maski, iako nisu u obvezi, polovicu su osigurali Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

- Učinili smo to, kako bi DZ SDŽ nesmetano mogao pružati zdravstvenu skrb najugroženijim pacijentima. Prvi smo u Hrvatskoj reagirali na nestašicu antiseptika i dezificijensa, te smo kroz naš galenski laboratorij i Pharmagal d.o.o. kompezirali nedostatak navedenih proizvoda na tržištu osiguravajući njihovu dostupnost po pristupačnoj cijeni, kazuje Mihanović.

Prema Mihanovićevim riječima akcijama koje su poduzeli i pravodobnom pripremom iz tvrtke Ljekarna SDŽ, Splićanima i stanovnicima županije osigurali su u "svojim" ljekarnama zalihu lijekova za minimalno tri mjeseca.

- Također smo proizveli i time osigurali dostupnost antiseptika i dezificijensa za ruke i površine, a naš stručni kadar kontinuirano educira građane o pravilnom ponašanju u ovakvim situacijama te time razvijamo povjerenje pacijenata u ljekarnički sustav. Ova javnozdravstvena Ustanova će bez obzira na otežanu nabavu proizvodnih sirovina, koje trenutno nisu dostupne u Hrvatskoj, te ih uspješno nabavljamo iz više europskih zemalja, i dalje intezivno raditi na osiguranju dostupnosti svih potrebnih medicinskih prozivoda i lijekova za naše građane, zaključuje Ante Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 21:22