StoryEditor
SplitBITKA ZA IMOVINU

Ne smiruju se strasti nakon obračuna s bivšim hajdukovcem u centru Splita! Policija traži 30 dana zatvora za umjetnike, a u Ministarstvu ne vide u čemu je problem: 'Zid debeo pola metra nije građenje!'

Piše Marko Didić, Sandi Vidulić
16. svibnja 2017. - 09:35

Policija je zatražila izricanje kazne od po 30 dana zatvora za Anteja Jelenića, predsjednika Udruge "Adria Art Annale" (AAA), i Zorana Burića koji su u nedjelju privedeni na Prekršajni sud zbog naročito drskog ponašanja.

Za njih je zatražena i zabrana približavanja Darku Miladinu, nekadašnjem kapetanu "Hajduka", i gradilištu njegova hotela u Dioklecijanovoj 2. Epilog je to posljednjeg u nizu incidenata između dviju sukobljenih strana nakon kojeg je Miladin izjavio da su ga Jelenić i Burić izudarali u subotu poslijepodne u njegovu prostoru nanijevši mu teške tjelesne ozljede, dok je dvojac pred prekršajnim sucem u potpunosti negirao djelo za koje ih se tereti rekavši da "Miladinu nisu nanijeli nikave ozljede" nakon čega su pušteni na slobodu.

Prekršajni sudac još nije donio odluku o visini kazne jer je predloženo ispitivanje petero svjedoka i investitora hotela.

Ključno pitanje nakon sukoba glasi koliko su u svemu nedužne službe u Banovini koje brinu o gradskoj imovini i poslovnim prostorima. Pročelnik za poslovne prostore Ivica Pavić najavio je da će se Grad o svemu očitovati uskoro.

- Grad nije pustio Miladina u prostor, nego AAA. Grad mu je dao suglasnost na način da može napraviti neke stvari koje su njemu bile potrebne, ali ne i da smije izgraditi zid. Mislim da je predsjednik AAA otišao predaleko sa svojom reakcijom - smatra Pavić.

- Ulica vlada Splitom, štekatima, poslovnim prostorima, javnim površinama... Ne znam gdje će to stati. Ovo što se dogodilo mislim da prelazi zdrav razum, da se može završiti u bolnici zbog tučnjave. Grad to ne smije dopustiti. Kad kažem grad, mislim i na institucije kao što je policija - ističe pročelnik i dodaje:

- Grad ne podržava Miladinovu bespravnu izgradnju zida. Ali, isto tako Jelenić nema pravo taj isti zid rušiti. Postoje institucije zadužene za to, a ne da ljudi uzimaju samovoljno vlast u svoje ruke, pa evo vidite dokle je to došlo.

Natječaj za dvije prostorije koje je prema ugovoru s Gradom koristio AAA poništen je, a novi nije raspisan, što je zapravo jedan od uzroka kasnijeg kaosa. Pročelnik Pavić tvrdi kako on nije bio nadležan za taj slučaj.

- To morate pitati tajnika i predsjednika natječajne komisije. Mene se kao pročelnika proziva, a ja nemam puno ovlasti - dodaje naš sugovornik.

S druge strane, u Ministarstvu kulture ne vide u čemu je problem. Premda je Miladinov zid debeo pola metra, tvrde kako su konzervatori izdali rješenje "na zahvat koji se prema posebnom propisu ne smatra građenjem". Također, prema odgovoru koji smo dobili, izgleda da resor kulture nije baš briga je li projekt na koji konzervatori daju potvrdu uzurpira nečija vlasnička prava.

- Što se tiče pregradnog zida, budući da njegovo postojanje/nepostojanje ne ugrožava svojstvo kulturnog dobra, nije bilo zapreke za takvo odlučivanje od strane Konzervatorskog odjela - napominju iz Ministarstva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 04:58