StoryEditor
Splitopet 'na tapetu'

Ne nazire se kraj 'grafiterskom ratu' u Splitu: zid u gradskoj jezgri postaje noćna mora za gradske činovnike, jutros je osvanuo s novim porukama

Piše PSD
5. studenog 2019. - 12:52

Nastavljaju se "grafiterski ratovi" u Dominisovoj ulici u Splitu. 

Na ovom zidu poruke gradskoj vlasti se ispisuju već godinama, a sukob se ponovno intenzivirao nakon što je Grad prebrisao mural koji su stanovnici Dominisove ulice u prvoj polovini listopada napravili u čast košarkaša “Jugoplastike”, u povodu 30. godišnjice osvajanja titule prvaka Europe.

Zid s kojeg je uklonjen mural nalazi unutar zaštićene Dioklecijanove palače, a stanari nisu imali dozvolu za oslikavanje. Međutim, oni ističu kako nije postojala dozvola niti za brojne druge murale koji se nalaze unutar tri zaštićene gradske zone, a godinama nisu prebrisani, za razliku od ovog zida na kojem se promptno reagiralo.

Brisanje murala izazvalo je mnogo reakcija, a takav čin burno je prokomentirao i Dino Rađa.

Dino Rađa izvan sebe od bijesa zbog poteza o kojem priča cijeli Split: Gadite mi se, jadnici neostvareni koji nikad u životu niste ništa napravili

Uskoro su na svježe prebojanom zidu ponovo ispisan poruke kojima su "na tapetu" opet bili gradski činovnici. Naravno, i oni su ubrzo uklonjeni.

Gradski činovnici opet 'na tapetu': u Dioklecijanovoj palači osvanuli novi grafiti, poruke vise i na tiramolima

Da se ovom "grafiterskom ratu" ne nazire kraj pokazali su novi natpisi koji su osvanuli u utorak. 

"I dalje konzerviraš", poručili su autori Radoslavu Bužančiću, pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu i stanaru te ulice. 

Ispisana je i ironična poruka usmjerena protiv famoznog fotostupa: "Je*** pametnu klupu, oćemo fotostup". Na istom zidu se nalazi i grafit podrške našoj novinarki Andrei Topić koja je opsežno pisala o ovom slučaju.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 08:18