StoryEditor
SplitU LISTOPADU

Nazire li se kraj apsurdnoj preizgrađenosti i devastaciji Marjana? Puljak je naručio izradu okolišnih studija predloženih izmjena i dopuna GUP-a, a Vojković najavio javne rasprave

Piše Sandi Vidulić
5. kolovoza 2022. - 10:54

U listopadu, kad prođu vrućine, planira se provesti javne rasprave za Izmjene i dopune GUP-a, i za Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Splita. Ovu informaciju nam je potvrdio Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša

Koncem prošlog mjeseca gradonačelnik Ivica Puljak donio je odluku o izradi strateških studija kojima će se ispitati kakve bi utjecaje na okoliš mogle imati predložene Izmjene i dopune GUP-a i Izmjene i dopune Prostornog plana. Prije javnih rasprava trebat će do konca rujna izraditi strateške studije utjecaja na okoliš ovih planova.

Između ostalog, strateškim studijama će se sagledati bi li se izmjenama prostornih planova utjecalo na podzemne vode, morski okoliš, park-šumu Marjan, ublažavanje klimatskih promjena, zdravlje ljudi, gospodarenje komunalnim otpadom...

Izmjene i dopune GUP-a trebale bi riješiti neke prometne probleme, poput garaža u gradu, smanjiti građevinska područja na Marjanu, koja su sada prevelika. Omogućilo bi se lakšu izgradnju objekata javne namjene, kao što su vrtići i škole, garaže i tržnice, te školske dvorane uz postojeće školske objekte. Očekuje se povećanje zelenih površina i strože mjere za njihovu zaštitu.

 

Jedno od najozbiljnijh pitanja

Upitali smo Tea Vojkovića hoće li se u GUP vratiti odredbe kojima se nije dozvoljavala pregusta gradnja, a njihovim ukidanjem s izmjenama GUP-a iz 2008. dozvoljene su apsurde situacije da se utiskuju zgrade pored već izgrađenih nebodera, poput slučaja na Kmanu.

 

image

Iako je Marjan jos uvijek zasticen kao park suma kuce se i dalje grade.
 

Ante Čizmić/Cropix

 

- Da, u izmjenama GUP-a koje su u tijeku, pitanje parametara izgrađenosti i iskoristivosti parcele, te udaljenosti objekta od granice, je jedno od najozbiljnijih pitanja na kojem radimo. Ne mogu vam još reći kakav će biti konačan prijedlog, ali sasvim je sigurno da će prijedlog biti jasan, nedvosmislen, provediv i da će ići u pravcu smanjenja "opterećenja" prirodnog terena građevinom, u korist zelenih površina, procjednih površina, te većeg odmaka građevine od granice parcele. Naročito za neka gradska područja, kao što je ovo na Kmanu. - napominje Vojković.

Prema Vojkoviću, cilj ovih izmjena i dopuna prostornih planova jest da se provedbene odredbe učini jasnijim, provedivijim i "pravocrtnijim", lakše razumljivim i "nestručnim" strankama, te dodaje kako je kroz sve parametre kojima se određuje građevinski potencijal zemljišta, ili izgrađenost i iskorištenost zemljišta, potrebno osigurati korištenje prostora vodeći računa o reciprocitetu javnog i privatnog interesa.

- Zadatak nije lagan. Svi učesnici u procesu "proizvodnje" važećeg GUP-a iz 2005/6, uključivši izmjene 2008. i 2012. su odgovorni što je temeljni urbanistički dokument drugog grada po veličini u državi teško upotrebljiv, pa gotovo svaki postupak koji se temeljem njega provodi može proizvesti dvojbe. - ističe pročelnik.

- Da se ne bi pogrešno doživjelo ovaj moj komentar, da prebacujem odgovornost za složeno stanje u Prostoru Grada Splita na prethodnike (stručne službe, izrađivače, vijećnike, gradonačelnike) želim dodati da mi to nije cilj.

 

image

Gradski kvart Mejaši
 

Ante Čizmić/Cropix

 

Osnovni mi je cilj da danas, kao čelnik tijela gradske uprave koje je nadležno i za provedbu dokumenata temeljem urbanističkih planova, ali i za pripremu izmjena i donošenja novih, ovu složenu (da ne kažem lošu) situaciju promijenim na bolje. - napominje Vojković i dodaje kako će oni to napraviti, sustavno i temeljito, uz uključivanje stručne javnosti i šire zainteresirane javnosti. Sve će to biti, kaže, sukladno urbanističkoj politici koju je gradonačelnik prezentirao.

 

Za sada bez ˝točkastih˝ inicijativa

Ipak, ovo su prve izmjene GUP-a, a očekuju se i druge oko kojih je bilo nekih kontroverzi. Naime, ovo gradsko vodstvo raspisalo je poziv pravnim osobama, građanima i udrugama da dostave inicijative za izmjene GUP-a. Taj poziv je izazvao određene kritike, najviše zato što Split ima loša iskustva s tzv. "točkastim izmjenama" GUP-a i krojenjem planova po zahtjevima poduzetnika, a dijelom i zbog toga što je novi GUP kojeg je najavljivala Puljkova vlast odgođen za 2026. godinu.

- Tekuće Izmjene i dopune GUP-a neće obrađivati tzv. točkaste inicijative prema pozivu iz travnja i svibnja ove godine. Ove inicijative se stručno obrađuju, i možda budu predmet sljedeće izmjene GUP-a, nakon što analiza istih ponudi odgovarajuća rješenja. U ovu analizu će se također, pored stručnog tijela gradske uprave, uključiti šira stručna i zainteresirana javnost, kad se za to ostvare uvjeti. Radi se o procesu koji je u početnoj fazi, i nije realno očekivati da bude spreman za širu prezentaciju prije kraja tekuće kalendarske godine, ili početkom sljedeće. - napominje Vojković.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2022 10:55