StoryEditor
Splitpolicija upozorava

Naučite razliku između IBAN-a i broja kreditne kartice, ovo drugo ne šaljite nikome! Jedna je djevojka naivnost skupo platila, donosimo i priču Splićanke koja je osujetila pokušaj krađe

Piše Merien Ilić
26. studenog 2021. - 12:04

Otkako se intenzivirala kupovina i prodaja preko interneta, beskontaktna kako je i preporučljiva u ovo pandemijsko doba, tako se roje i ideje kako prevariti onu drugu stranu.

Najnoviji slučaj prevare zabilježen je u Policijskoj postaji Trogir kojoj je 22-godišnjakinja prijavila da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare.

Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba i dovela je u zabludu navodeći kako će kupiti oglašeni artikl pri tom tražeći da 22-godišnjakinja dostavi podatke o bankovnoj kartici radi navodne sigurne kupnje. Tako je nepoznata osoba oštećenoj dostavila poveznicu (link) za unos bankovnih podataka. Oštećena 22-godišnjakinja je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice i CVC broja na taj link, ubrzo primijetila da joj je s računa skinut novčani iznos od nekoliko tisuća kuna.

CVV/CVC kôd (Card Verification Value/Code) nalazi se na poleđini kartice i zaista bi bilo mudro da ga ne šaljete nikome.

Pokušaj prevare doživjela je i jedna Splićanka koja nam je ispričala svoj slučaj.

- Oglasila sam prodaju fotoaparata preko Njuškala, a nakon nekoliko poziva, za aparat se zainteresirao jedan kupac. Poslao mi je link od Hrvatske pošte, preko kojeg bi mi navodno uplatio novac. No, preko tog linka koji zbilja sliči na onaj od HP-a, zatražen mi je broj kartice, a ne IBAN, na što sam odmah posumnjala u prevaru. Otišla sam u Hrvatsku poštu gdje su mi potvrdili da taj link nema veze s njima. Tom prevarantu sam dala do znanja da sam shvatila da je riječ o prevari, a on mi je poslao - poljubac. Kako sam o ovom svima pričala, čula sam još puno sličnih priča. Jedan je kupovao salomonke, a dobio šporku kapu. Znam da je bilo prevara oduvijek, al ovo u zadnje vrijeme je teški atak - požalila nam se.

Iz policije upozoravaju građane kako se u trogirskom, ali i u splitskom slučaju, radi o takozvanim "phishing“ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

- Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na MUP-ovoj poveznici Internet prijevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 15:36