StoryEditorOCM
Splitna trsteniku

Naš novinar svjedočio je ‘drami s katancem‘, pogledajte kako se Hitna morala snaći da čovjeku pruži potrebnu pomoć: ‘U rukama su nosili defibrilator, uključio se i prolaznik...‘

Piše Ivica Marković
27. studenog 2022. - 13:58

Katanac (lokot), koji očigledno život znači, spriječio je oko 12.15 sati djelatnike splitske hitne pomoći da svojim vozilom dođu do starijeg čovjeka kojemu je pozlilo 50-ak metara od zaključane rampe na šetnici na Žnjanu, u blizini plaže podno hotela "Radisson Blu resort".

Dolaskom vozila pod rotacijom do sporne zaključane rampe, troje djelatnika - očigledno Tima 1 u kojemu su bili liječnica, vozač i medicinki tehničar - morali su, da bi došli do unesrećenog, izići iz kola i nastaviti put pješice, noseći u ruci defibrilator.

image

Dolazak hitne pomoći do rampe

Ivica Marković/Slobodna Dalmacija

Šokiran viđenim, upitao sam jednog od njih: "Zaboga, zar nemate ključ od rampe?", na što mi je on odgovorio: "Nemamo ni od ove, kao ni od one sa suprotne strane, bliže Firulama".

- Ovo nam je svakodnevna muka i milijun puta smo imali ovakve probleme. Znate li vi da Hitna pomoć čak nema ključ rampe s kojom se može doći do ugostiteljskih objekata na plaži Bačvice, ali je interesantno da ga imaju taksisti kako bi mogli odvoziti goste noćnih klubova - rekao nam je jedan od djelatnika Hitne.

Kako je on malo "zakasnio" za svojom dvojicom kolega koji su išli ispred njega, u jednom trenutku su mu doviknuli - "Donesi kolica!", uvidjevši da čovjek kojem je pozlilo neće moći doći sam do kola. Tada nastaje drama.

Naime, trebalo je ležeća medicinska kolica izvaditi iz kola, što i nije neki problem, ali poteškoća nastaje kod prebacivanja preko rampe.  Uvidjevši da je u "neobranom grožđu", djelatniku Hitne u pomoć priskače jedan naš sugrađanin, koji zajedno s njim "prebacuje" kolica sa strane ograde.

image

Prebacivanje ležećih kolica preko rampe

Ivica Marković/Slobodna Dalmacija

Sve se to događa u minutama kada je čovjeku moglo biti gore, da situacija bude još dramatičnija. Na svu sreću, nakon što mu je više puta izmjeren tlak, pacijent je polegnut na kolica kojima ga odvoze, vjerovali ili ne - do rampe, a ne do kola Hitne pomoći jer s njim na kolicima ne mogu proći rampu.

image

Prebacivanje ležešćih kolica preko zaključane ograde

Ivica Marković/Slobodna Dalmacija

Dolaskom do rampe, a u želji da pacijenta unesu u kola hitne pomoći, osobu podižu s kolica i rampu prelazi šetajući uz pomoć medicinskih djelatnika, a nakon što su ponovo kolica prebacili preko ograde, pacijent ponovo liježe na ta ista kolica i unose ga u kola.

Tako je uspješno obavljena "operacija" kakve se vjerojatno ne odvijaju ni u ratnim okolnostima, a sve iz razloga jer hitna pomoć nema ključ od katanca rampe.

U svjetlu ovog današnjeg događaja zasigurno treba promatrati i "umotvorinu gradskih otaca" od prije dva mjeseca kada su "zakrakunali" rampu u Šumici pod izgovorom da se tamo automobili ne smiju parkirati jer je riječ o zelenoj površini, kao i da će ključ od katanca dobiti sve žurne službe.

Na njihovu nesreću, samo nekoliko dana poslije pozlilo je čovjeku u Šumici, po kojega su također djelatnici hitne pomoći morali doći pješke, gurajući ista kolica, jer također nisu imali ključeve od katanca. I tada je na svu sreću čovjek preživio.

Očigledno žurne službe, u koje spada i hitna pomoć, nemaju ključ, nitko im ga nije dostavio, ili ga imaju pa su ga izgubili, što je teško za povjerovati.

Na kraju moramo upitati "gradske oce" - tko će odgovarati u slučaju da neko od sljedećih spašavanja ljudskih života krene po zlu, jer hitna pomoć nije imala ključe od katanca i nije mogla na vrijeme stići do unesrećenog?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 19:16