StoryEditor
SplitKOMENTAR

Naš novinar secira razloge Đogaševa potopa: ‘Čini se da je ekspert za spavanje uspio prespavati svih trideset godina HDZ-ova divljanja u ovoj zemlji‘

Piše Damir Pilić
11. srpnja 2022. - 10:36

Novi gradonačelnik Splita je onaj stari – Ivica Puljak. Nakon što je već u prvom krugu dobio gotovo dvostruko više glasova od svog rivala, nestranačkog kandidata HDZ-a Zorana Đogaša (48,73 prema 25,67 posto), Puljkova pobjeda u drugom krugu bila je još uvjerljivija, čak dvotrećinska: 66,14 prema 31,86 posto, uz točno dva posto nevažećih glasova.

Iako niska, "ljetna izlaznost" od 28,35 posto – još niža nego u prvom krugu - donekle baca sjenu na Puljkov trijumf, činjenica je da je fizičar još jednom deklasirao neuroznanstvenika. Time se pokazalo da su ankete uoči drugog kruga – koje su Puljku davale 60 posto glasova, a Đogašu točno upola manje - bile čak i blagonaklone prema HDZ-ovom kandidatu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Podrška s desnice

Generalno govoreći, kandidat stranke političkog centra (koja se i zove Centar) pobijedio je kandidata desnice već i zato što je imao matematički širi bazen glasača: za Đogaša je glasala samo desnica, a za Puljka i centar i ljevica. Razumno je pretpostaviti da motivacija lijevih glasača pritom nije bila toliko da Puljak pobijedi, koliko da HDZ izgubi.

Dapače, ankete provedene između dva izborna kruga pokazale su da Puljka preferira i dio desnih glasača. Konkretno, za njega se tada izjasnilo 22 posto Kerumovih glasača i 15 posto glasača Mosta, pa čak i 15 posto glasača radikalno desnog Domovinskog pokreta.

S druge strane, na lijevom polu splitskog biračkog tijela Đogaš nije imao što tražiti: za njega se u anketama opredijelilo tek oko pet posto SDP-ovih glasača, dok takvo nešto nije palo na pamet doslovno nijednom glasaču Možemo! i stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Trendovi su bili očiti već nakon prvog kruga, kada je Puljak dobio 5000 glasova više nego na lanjskim izborima (usprkos znatno manjoj izlaznosti u odnosu na lanjsku), što znači da je dobar dio lijevih glasača već tada odlučio glasati za najozbiljnijeg protivnika HDZ-a, umjesto da rasipa glasove na razjedinjenu ljevicu.

S druge strane, Đogaš je prije dva tjedna dobio preko 3000 glasova manje nego što je lani dobio tadašnji HDZ-ov kandidat Vice Mihanović, što navodi na zaključak da dobar dio inače discipliniranih HDZ-ovih glasača nije želio glasati za kandidata koji nije član stranke.

image
Vojko Bašić/Cropix

Čak ni pohod visokih dužnosnika HDZ-a iz Zagreba u Split, kao znak podrške Đogašu, nije utjecao na rezultate drugog kruga. Štoviše, zli jezici kažu da svaki posjet HDZ-ovaca iz središnjice u Split oduzme HDZ-ovom splitskom kandidatu par posto glasova.

Nesuvisli doktorat

Puljkov rejting zacijelo su podigle i pojedine efektne izjave, poput one kada je uoči prvog kruga poručio da će Split "od ponedjeljka biti grad u kojem su stranačke iskaznice HDZ-a bezvrijedne", misleći, naravno, na već 30-godišnju hrvatsku praksu zapošljavanja i kadroviranja po stranačkoj podobnosti, umjesto po stručnosti.

Ta je poruka konvenirala ne samo glasačima centra – koji su prirodna Puljkova publika – već i onima na ljevici. Razlog leži u tome što znatan dio hrvatskih građana doživljava HDZ kao trajnu pošast koja ometa normalni razvoj naše zemlje, a tu percepciju podržava i pravomoćna sudska presuda kojom je ova partija proglašena zločinačkom organizacijom. U razvijenijim demokracijama to bi bilo dovoljno da ta partija nestane s političke scene, ali ovo je ipak Hrvatska.

Đogaševu porazu vjerojatno je doprinio i šef splitskog HDZ-a i voditelj njegova izbornog stožera Vice Mihanović, čiji je nesuvisli doktorat ušao u anale akademskog i političkog beščašća. Možda je i zato HDZ sada poslao u trku ipak ozbiljnog i respektabilnog znanstvenika, ali ni tri Đogaša ne mogu amortizirati bijedu Mihanovićeve disertacije, koja je samo grka ilustracija načina na koji HDZ vlada ovom državom.

Mihanovićevo "pozajmljivanje" tuđih citata (odnosno citiranje bez označavanja i navođenja izvora) tek je kap u moru HDZ-ove tridesetogodišnje krađe svega što je u Hrvatskoj stvoreno u prethodnoj epohi: od tvornica i tvrtki do vila i stanova. Odnosno, ako ćemo gledati samo protekli tjedan: od milijuna iz EU fondova (bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić) do željezne armature s gradilišta (karlovački HDZ-ovac Stjepan Turković).

Splićani su sada takvoj politici rekli zvučno, dvotrećinsko "Ne".

Neviđeni nonsens

Na koncu, Đogaševu porazu doprinio je i on sâm, izrazito nepametnom i kontraproduktivnom izjavom da je u prvom krugu izgubio zato što "pitomi, pristojni i normalni" nisu izašli na izbore, čime je samo dodatno motivirao građane Splita da izađu na birališta i zaokruže Puljka.

"Ja vjerujem u drukčije i siguran sam da će ljudi to prepoznati i da će izlaznost biti veća i da će pristojni, pitomi, koji prepoznaju vrijednosti izaći na izbore", rekao je tada Đogaš, dodavši kako mu je cilj "motivirati normalne građane Splita da izađu na izbore".

image

 

 

Vojko Bašić/Cropix

Najblaže rečeno, ovo je rijetko viđen nonsens. Što bi rekla djeca: "polupani lončići". Već trideset godina se širom Balkana – ne samo u Hrvatskoj – za pobjede bahatih nacionalističkih partija nakon 1990. godine koristi izraz "došli divlji, istjerali pitome", a sad nam je HDZ-ov kandidat pokušao podvaliti obrnutu tezu, naime da su divlji, nepristojni i nenormalni oni koji glasaju za građanske opcije.

Čini se da je ekspert za spavanje uspio prespavati svih trideset godina HDZ-ova divljanja u ovoj zemlji.

Štoviše, ta Đogaševa "zamjena teza" pada već na usporedbi samih gradonačelničkih kandidata – Puljak je u svom kvartu postao poznat kad je uspio postići da se izgradi osnovna škola, dok se Đogaš u svom kvartu "proslavio" po tome što je sebi napravio bespravnu terasu, zbog koje se "zakačio" sa susjedima, koji su ga i prijavili inspekcijama.

Dakle, u evanđelju po Đogašu svijet izgleda ovako: "ružni, prljavi i zli" grade osnovne škole, a "pitomi, pristojni i normalni" grade bespravne objekte. Takvog skeča ne bi se dosjetili ni slavni članovi britanske komičarske družine Monty Python. Koliko god vole dobru šalu, Splićani su ipak razumjeli da takav "šaljivdžija" ne može voditi grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 19:31