StoryEditorOCM
SplitSPLIT KAO BRONX

Naš novinar otkrio još jedan propust Banovine! Ovaj je vezan za škrabotine po zidovima, zaboravili su najvažniju stvar

Piše Sandi Vidulić
21. travnja 2023. - 21:32

Nedavno je u "Slobodnoj" objavljen tekst kako je grafitima išaran Split. Ulica Domovinskog rata koja je jedan od dva ulaza u grad preplavljena je grafitima od križanja s Dubrovačkom do križanja s Mažuranićevim šetalištem. Taj dio grada koji je ulaz u njegovo središte nalik je ulazu u Južni Bronx. Samo, tamo su grafiti zanimljiviji, što možete provjeriti na Googleu.

image
Sandi Vidulić

Ovo što imamo po Ulici Domovinskog rata je postalo samo sebi svrha. Ima vještih autora kojima ide od ruke to što rade. Nešto izgleda da bi moglo biti zanimljivo, ali nije dovršeno. Dosta toga je rutinski pa je postalo dosadno. Ali, nije riječ više o kvaliteti, nego naprosto o hiperprodukciji grafita. Svaki komad zida je "pokriven", kao da to nekog zanima, osim nekolicine onih koji se time po noći bave.

Grafiti se šire kao korov. Kad se nedavno maknulo trafiku koja je bila uz autobusnu stanicu ispred nekadašnje "Jugoplastike", grafiteri su taj slobodni komad zida odmah iskoristili. Popeli su se i na zgradu u Dubrovačkoj da bi se od famoznog Donera čijih, kako kažu, grafita ima puno po gradu vidio "potpis".

image
Sandi Vidulić

Stakla na dućanima i kafićima se ne diraju, osim na napuštenom prostoru Ex-"Šavrića. Nadstrešnice iznad portuna služe grafiterima da se na njih popnu i oslikaju dio fasade, a vratnice od vanjskog ulaza u zgrade se ne isplati čistiti jer će ionako sutra biti zamrljane.

Stanari koji su, bez konzultacija sa strukom, sami odredili kakve će biti boje na neboderima velikog splitskog arhitekta Ive Radića građenima šezdesetih godina, uzalud su krečili, barem što se tiče njihovih prizemlja. Jedino što grafiterska ruka na zidu ne dira jest ono što je naslikala "Torcida". Dakle, ili Hajduk ili grafit. Nema čistog zida.

image
Sandi Vidulić

Od strane grafitera koji dominiraju na ovom potezu Ulice Domovinskog rata nema grafita mržnje, kukastih križeva ili "ušatih" znakova, ili uvredljivih poruka protiv manjina, što bi značilo da nisu politički ekstremisti.

Sudeći po količini slobodnih zidova koji nisu ispisani ili iscrtani u ovoj ulici, što mislite koliko se grafiteri boje da će ih uhvatiti komunalni redari?

No, možda je bolje pitanje, imaju li komunalni redari ovlasti da im ispišu kazne, sve i kad bi im ovi ispred nosa crtali po fasadama kuća? Naime, kako smo uspjeli otkriti, u "Odluci o komunalnom redu" postoji greška, a zbog nje grafiteri mogu šarati po Splitu nekažnjeno! Ali, samo izvan Zone A.

image
Sandi Vidulić

Ukoliko ih komunalni redari uhvate u povijesnoj jezgri, grafiterima slijedi kazna od 260 eura, kako nam je objasnila Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalu.

Međutim, problem nastaje kad se maknemo iz Zone A. Pročelnicu Grgić smo upitali u vezi jedne nelogičnosti koju smo uočili. Naime, u Odluci o komunalnom redu, u članku 23. stavak 3. stoji da se održavanje urednog stanja fasada odnosi i na grafite. U stavku 4. istog članka se izričito zabranjuje ispisivanje i iscrtavanje grafita.

- Zabranjeno je ispisivati ili iscrtavati grafite na vanjskim dijelovima zgrada ili objekata osim uz odobrenje nadležnog tijela za komunalne poslove isključivo kao dio organiziranih događaja - piše, u stavku 4. članka 23. Odluke o komunalnom redu.

image
Sandi Vidulić

No, to još ne znači ništa, ako nema kazne za grafitere koji šaraju po fasadama izvan Zone A. Naime, u članku 154. gdje su propisane prekršajne odredbe, odnosno novčane kazne, dva puta se spominju stavci 1. i 2. iz članka 23., ali nisu navedeni 3. i 4. koji zabranjuju grafite. Upitali smo pročelnicu, radi li se o greški zbog koje se ne može kažnjavati grafitere koji šaraju izvan gradske jezgre?

Ispostavilo se, nažalost, da smo bili u pravu.

- Hvala na ukazanom, vidjela sam i ja sad. U pravu ste, došlo je do lapsusa i isto će se ispraviti.

Nadam se da nitko neće u međuvremenu pozivati neodgovorne građane da krenu šarati grafite. Prema počiniteljima bi nevezano za komunalni red mogla postupati i policija radi uništenja tuđe stvari - odgovorila nam je pročelnica Leona Grgić.

image
Sandi Vidulić

No, ovo nije prvi put da gradske službe griješe u korist grafitera. Otkrili smo, naime, još jednu stvar, kad smo usporedili staru i sadašnju Odluku o komunalnom redu. Isti "lapsus" se događao i u vrijeme HDZ-HGS ove koalicije i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Godine 2020. donesena je Odluka o komunalnom redu u kojoj je u članku 5. pisalo otprilike isto vezano za održavanje urednih pročelja, a u stavku dva se spominje da je zabranjeno šarati grafite, lijepiti plakate i slično. Ali, u prekršajnim odredbama se preskočilo stavak dva. Pa opet nije bilo kazne za grafitere.

Sad se postavlja pitanje je li riječ o nekakvom kontinuitetu, kad se u jednoj odluci o komunalnom redu preskoči propisati odgovarajuću novčanu kaznu za one koji se ogluše o zabranu da se šaraju grafiti, a drugi put se tiskarskom greškom dogodi ista stvar, odnosno "lapsus" pa je rezultat isti. Čine li dva previda pravilo?

image
Sandi Vidulić

Kako je već pisano, ljudi po raznim dijelovima grada zovu redare, obično ljutiti kad osvanu grafiti u prizemlju njihove zgrade ili na vratima portuna. A koliko ima uspjeha od tih poziva, vidi se po količini išaranih splitskih zidova. U nekim dijelovima grada skoro da nema smisla održavati čiste fasade ili ih prebojati, ako će sutra osvanuti novi grafit.

S obzirom na to da je ova vlast najavila uvesti red, i po tome biti bolja od prethodnih, nadamo se da će uskoro ispravno napisati Odluku o komunalnom redu.

Vezano za izjavu pročelnice Grgić da bi policija trebala odraditi svoj dio posla, odnosno, kako bi "prema počiniteljima nevezano za komunalni red mogla postupati i policija radi uništenja tuđe stvari", poslali smo upit PU Splitsko-dalmatinskoj.

Upitali smo ih djeluje li Policijska uprava prema onima koji bez odobrenja iscrtavaju grafite na vanjske zidove zgrada i objekata po osnovi uništavanja tuđe stvari. Ako djeluje, upitali smo, kako objašnjavaju da ima toliko grafita po Splitu, na primjer po fasadama zgrada duž Ulice Domovinskog rata (od križanja s Mažuranićevim šetalištem do križanja s Dubrovačkom ulicom), a Prva policijska postaja Split se nalazi odmah u blizini, na adresi Mike Tripala 6 ?

image
Sandi Vidulić

- Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako prilikom zaprimanja informacije o ispisanim grafitima, odnosno oštećenju tuđe stvari, policijski službenici izlaze na mjesto događaja, poduzimaju mjere i radnje iz nadležnosti policije, te se provodi kriminalističko istraživanje.

U sklopu istraživanja izvješćujemo i nadležno komunalno redarstvo kako bi uklonili grafite, plakate i transparente.

U proteklom četverogodišnjem razdoblju za 15 slučajeva smo utvrdili postojanje kaznenog djela, utvrdili počinitelje i podnijeli kaznene prijave.

U 2023. godini ističemo događaj iz siječnja, kada je zbog ispisivanja grafita u užoj gradskoj jezgri, zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela oštećenje i nedozvoljeni izvoz kulturnog dobra (čl. 319. stavku 1. KZ).kazneno prijavljen 23 -godišnjak.

image
Sandi Vidulić

Također, uz kriminalistička istraživanja, na svaku smislenu i opravdanu inicijativu lokalne zajednice, komunalnih službi i institucija koje izravno ili neizravno utječu ili sudjeluju u kreaciji kvalitete životnog okruženja, odgovaramo pozitivno djeleći znanja, vještine i nadležnosti policije u interesu unaprjeđenja kvalitete svakodnevice.

image
Sandi Vidulić

Činjenica, niz je pročelja objekata i zidova u gradu podloga grafitima, a specifičnosti ove pojave koja nerijetko narušava i lice grada, sigurno je dobra tema za organizaciju i praktičnu realizaciju projekata društvene prevencije neprihvatljivih ponašanja i inicijativa lokalne zajednice, udruga, gradskih službi i institucija koje brinu - odgovorili su nam iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 23:29