StoryEditorOCM
Splitvlasnici privatnih parcela u park-šumi osnovali udrugu

Naš ‘Merjan’: Da, gradili smo na divlje, ali ne damo svoju zemlju!

Piše PSD.
20. siječnja 2013. - 17:10
U Splitu je osnovana nova udruga “Merjan”. Ona se neće baviti park-šumom Marjan kao javnim dobrom, nego zaštitom privatne imovine u njoj.

Za razliku od Društva “Marjan”, koje bi htjelo da se parcele na južnoj strani park-šume otkupe i pošume, a protiv su nelegalne gradnje, članovi Udruge “Merjan” ne bi prodavali svoje parcele tek tako, a izgradili su i bespravne objekte u park-šumi u kojima žive i nipošto ih ne bi rušili. Međutim, što se tiče legalizacije, zakon izgleda nije na njihovoj strani, a zasad nemaju ništa osim usmenih obećanja nekih političara.

Trećina parcela u park-šumi Marjan je u privatnom vlasništvu. Međutim, na našim parcelama se postavljaju rasvjeta i prometna signalizacija bez da nas se išta pita – upozorava Dario Alujević.

Iako kažu da nisu za mijenjanje granica park-šume, članovi Udruge još se ne žele izjasniti koji im je krajnji cilj oko statusa njihovih parcela, osim što napominju kako ih se nije kontaktiralo kod izrade PPPPO-a. No, ono što trenutno najviše brine “merjanovce”, od kojih neki imaju rješenja inspekcije o rušenju, jest da u granicama park-šume Marjan ima oko 80 bespravnih objekata kojima prijete bageri, ako doista pravna država bude funkcionirala.

Gradili smo jer nam se dopuštalo. Oni koji su bili bliži oltaru su dobivali dozvole. Zar će nas se baciti na ulicu? Ovo su splitske zemlje, na kojima žive splitske obitelji. Nećemo se predati! – poručuje Tonči Tomić-Ferić. Udruga okuplja stotinjak članova. Iz Grada i Ministarstva nam je rečeno kako ne postoji mogućnost da nam se kuće legaliziraju. Dogradonačelnik Jure Šundov je rekao kako će tražiti zakonske mogućnosti da nam se iziđe u susret, makar i tako da se u GUP-u za naše kuće ucrtaju građevinske zone.

Mi predlažemo da te zone budu samo za kuće, ne i cijele parcele – napominje Goran Jugović, predsjednik Udruge. Problem takvog koncepta je što GUP u članku 47. od 2006. izričito zabranjuje gradnju stambenih objekata u granicama Marjana. Pitali smo nadležno Ministarstvo je li moguće u tom slučaju legalizirati ove objekte, a stigao je odgovor da se za tumačenje GUP-a obratimo Gradu.

No, od Ružice Batinić Santro, pročelnice za urbanizam, nismo dobili odgovor na pitanje hoće li se doista uvoditi stambene zone u park-šumu i hoće li se u tom slučaju brisati odredba iz GUP-a da nema stanogradnje. Naime, kritičari takvog modela legalizacije boje se kako bi se time ponovno otvorila teško zatvorena Pandorina kutija stanogradnje, pri čemu bi bespravni graditelji poslužili tek kao alibi za novi val stambene gradnje. Da neki pozadinski interesi postoje, tvrde i u “Merjanu”.

Kažu da su nekim članovima na Kašjunima nuđeni otkupi bespravnih kuća i parcela, te kako iza toga stoje Austrijanci s ugostiteljsko-hotelskim sadržajima. GUP zabranjuje gradnju smještajnih kapaciteta na Marjanu. No, iz Udruge poručuju da, ako se njihove kuće “potaraca”, možda dođu promjene GUP-a koje će dozvoliti hotele.

Sandi Vidulić

Kerum nema vremena za izmjene GUP-a

•• Vrijeme za izmjene GUP-a u mandatu ove vlasti je gotovo iscurilo. Naime, Kerumova vlast ima još dva do tri mjeseca prije raspisivanja izbora, nakon čega ne može usvajati izmjene GUP-a. Na prošle ciljane izmjene GUP-a, koje su rađene po skrećenom postupku, utrošeno je ukupno pet mjeseci. Što se tiče PPPPO-a, kojem se nadaju u Udruzi, po izjavi Nike Mrčića, glavnog izrađivača Plana, on ne može biti gotov do 30. lipnja kad je rok za predaju njihovih zahtjeva. Također, Mrčić je javno kazao da bi na južnim padinama trebao biti arboretum i nije najavio građevne zone u park-šumi.

Sanirati devastirana područja

 Tajnik Društva “Marjan” Srđan Marinić napominje kako bi prema Prostornom planu Grada Splita trebalo sanirati područja devastirana bespravnom gradnjom.

 Zakonski u park-šumi nije moguće provesti legalizaciju. Da bi se uopće vidjelo što učiniti u vezi sa sanacijom tog područja, trebalo bi znati što je do sada izgrađeno legalno, a što nelegalno. No, nadležne službe izbjegavaju dati te podatke. Zašto ih kriju?  pita se Marinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 10:44