StoryEditor
SplitBlagdanski duh

Napravili smo đir adventskim Splitom, najživlje je u Đardinu i na Cornaru: pogledajte i fotografije s punih kućica, dočekao nas je žamor, lampice, pravi ugođaj...

Piše Maja Vejić
22. prosinca 2021. - 23:15

Nedavno smo se u šetnji gradom ozbiljno zabrinuli da je Splitu netko ukrao blagdanski duh. Iako su ukrasi već bili postavljeni, grad je bio praznjikav, a kvar struje ugasio je čak i glazbu na klizalištu. Zato smo imali potrebu ponovo napraviti đir, provjeriti je li nas Grinch napokon napustio, a ako nije, potjerati ga na vrijeme.

I evo, iako nas je stanje na rivi malo zabrinulo, sretno vas obavještavamo, blagdanski duh se vratio!

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Najživlje je, naravno, oko klizališta u Đardinu i u Adventu na bedemu Cornaro. Glazba svira, grijanje je uključeno, lampice rade, nema straha. Žamor i popunjenost stolova pred kućicama pokazuju da ni ono malo kiše nije prepalo građane da dođu i uživaju u ugođaju.

Klizalište je također puno smijeha, a svjedočili smo tek nekoliko manjih padova. Pa kažu, Dalmatinci ne znaju na ledu! Možemo potvrditi da je to čista laž. Istina, pada se, ali i to se može brže-bolje malo dramatičnije izvesti, zabaviti ekipu, pokušati prodati priču da ste vi to tako namjerno… Bitno da nema lomova!

(Ipak, ako niste vješti, preporučamo neke štitnike, makar sakrivene. Obećavamo, nećemo vam se rugati.)

A što ljepše nego kad na klizalištu vidite sretna mlada lica, koja vas čak zamole fotografiju za uspomenu!

image
Vojko Bašić/Cropix

- Ja sam inače iz Pule, nisam klizao već četiri godine sigurno, pa je na početku bilo malo teško, ali navikao sam. Bit ću tu i za Božić i Novu godinu, došao sam na dva tjedna pa evo skoro mjesec dana ostajem – kaže nam Mattia Leonardelli.

- Sviđa mi se, tu su mi prijatelji, a Split je i divno uređen – dodaje oduševljeno.

Uz njega je i „lokalna“ pratnja.

- Ja sam domaća, radim tu na klizanju – kaže nam Josipa Zrno, koju smo onda odmah pitali i o tom kako se domaći snalaze na ledu i je li bilo nekih većih ozljeda.

- Pa nije, malo glavon u pod, ali ništa, dižu se. Tvrde glave! – nonšalantno nam je odgovorila, ne pokazujući neku zabrinutost. Dapače, uvjerena je da ni nema šanse da se netko naš baš razbije na ledu, pa ne bi iz principa.

Ako vas njene riječi nisu ohrabrile, nadamo se da naše hoće – Splitom je ipak zavladalo blagdansko raspoloženje, a to mora značiti i barem jedan pad s klizaljki, ako ništa drugo da ekipa ima fotografije za arhivu i dugogodišnje prepričavanje.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2022 00:11