StoryEditor
Splitteško ih se riješiti

Nametnici koji piju krv proširili su se po cijelom Splitu, iznajmljivači zbog njih imaju sve više problema: 'Niti zuje, niti ih vidiš, a ujutro se probudiš pun crvenih fleka!'

Piše Diana Barbarić
6. listopada 2019. - 10:37
stjeniceff

Varošani muku muče s napornim krvopijama, ali o tome nerado javno govore. Problem su stjenice. Pun ih je Varoš, govore nam u poljoapotekama i u splitskom Cianu.

Kad pitaš inače prilično razgovorljive Varošane, nerado govore o tome. Razlog? Gotovo svi ljeti iznajmljuju stanove i nikome nije dobra reklama da im u apartmanu ima stjenica. Osim toga, tu je i predrasuda da je za nejezdu ovih insekata kriva nečistoća i loša higijena. To je daleko od istine.

Budite se s ugrizima, a dom vam je poprimio neugodan miris? Možda se radi o najezdi nametnika koji se hrane ljudskom krvlju, evo kako ih se riješiti

Krvopije u Hrvatsku stižu elitnim prijevozom: turisti ih u kuferima donose u luksuzne hotele, privatne apartmane, hostele...; Njihova populacija na Jadranu drastično se povećava

Izlaze noću, ne vole svjetlo, kreću se po slabo dostupnim mjestima i obilato se hrane: ne, nije riječ o partijanerima, već o stjenicama, koje gostima u Dalmaciji remete san

Navala turista izložila Dalmaciju pošasti: razmnožile se stjenice, na udaru osobito gosti u privatnom smještaju! Evo kako ih uočiti i otkriti piju li vam noću krv

Najprije će biti da su stjenice došle skupa s tisućama turista, koji su ih donijeli na svojim kuferima. A da su osobno s njima vodili teški i dugi rat, anonimno nam je potvrdilo dvoje iznajmljivača iz Varoša. Puno su živaca i novca potrošili kako bi iz stanova istrijebili ovu gamad.

- Da, to je točno, od pojačanog turizma su se pojavile i stjenice u Varošu, ali ne samo u Varošu, nego po cijelom gradu. U nas ih je u Varošu samo zato više jer ima više apartmana - govori nam naša sugovornica iz te stare težačke četvrti.

Tvrdi da najezdu stjenica radnici Ciana uspoređuju s periodom Domovinskog rata, kad ih je također puno bilo i da je od Ultre sve eruptiralo. I njezina susjeda dijeli to mišljenje.

- Niti zuje, niti ih vidiš, a ujutro se probudiš sav na crvene fleke. Meni su se ljetos pojavili u apartmanu. Gosti su mi prijavili da su cijeli izbodeni, a vjerujojatno su nam ih bili prethodni turisti donijeli u apartman. Osjećala sam se grozno jer stvarno puno pazim na čistoću, ali ne možeš tu ništa... Bila je to teška borba dok smo ih iskorijenili. Morala sam sav namještaj, jogije i posteljinu baciti i kupiti sve novo, a čak tri puta mi je Cian dolazio kako bi uništio stjenice. Mjesec dana nisam primala goste u apartman dok to nismo riješili, a koliko se sjećam računi su bili preko tisuću kuna - svjedoči nam o svojoj borbi sa stjenicama jedna Varošanka.

Zeznute su to i vrlo otporne beštije. Zavuku se svagdje i noću napadaju ljude. Kod pojedinaca alergijske reakcije na ubode budu zaista gadne, kaže nam, a na plahtama se znaju pojaviti crvene točkice od krvi. Izgleda, pojašnjava nam Varošanka, kao da je netko nabacivao boju kistom...

- Radnici Ciana su bili stvarno super i dolazili u rekordnom roku, ali treba stvarno više puta ponoviti postupak jer od kada smo u Europskoj uniji više ne smiju korostiti agresivne preparate. Navodno ih neki na svoju ruku nabavljaju u Bosni, ali ne bi to smio nitko tretirati na svoju ruku. Prijatelj mi živi u kotaru Bol u neboderu i njemu su se iz stana ispod, koji je pretvoren u apartman, kroz instalacije proširile stjenice po stamu - prepričava nam sugovornica

Kod nje je olakšavajuća okolnost što inače ne živi u tom stanu. Najteže je, kaže, njezinim susjedima koji su se preko ljeta iselili iz stanova, a sad u njih vratili i zatekli nepoželjne podstanare. Morat će, svjedoči ona, izdvojiti pozamašnu sumu novca za tretiranje, jer smo u EU i nema jakih preparata kao prije.

- Turistifikacija je spasila puno Splićana i Varošana od siromaštva, ali donijela je sa sobom i puno loših stvari. Jedna od njih su stjenice, a neki su se upravo zbog stjenica prestali baviti turizmom. Međutim, nema njih samo u nas. I u Engleskoj muku muče s tim beštijama. Uguglajte samo bed bugs, pa ćete vidjeti koliko će vam članaka izbaciti - upućena je naša sugovornica.

Djelatnik poljoprivredne apoteke: Donesu ih turisti torbari, tko zna gdje sve bacaju kufere...

Povećanje broja slučaja sa stjenicama primijetili su i u poljoprivrednoj ljekarni kojima iz dana u dan dolazi sve više građana s istim problemom.

- Otkad je masovni turizam došao u naše krajeve, svake godine je sve više i više problema sa stjenicama. U posljednje vrijeme najviše nam dolaze stanari Varoši koji se žale na pojavu stjenica, kod nekih ih je manje, a kod nekih više, objašnjava nam djelatnik iz poljoprivredne ljekarne.

Krivci njihove pojave su, kako kaže, turisti koji ih donesu s kuferima.

- Ma, to torbari donesu. Tko zna gdje sve oni bacaju svoje kufere i gdje završe. Ali, jednom kad se stjenice pojave teško ih je iskorijeniti. Ako je riječ o manjem broju, kupe specijalne preparate i pokušaju sami riješiti problem, a u najgorem slučaju zovu CIAN, zaključuje djelatnik.

A.F.

Mali kućni insekti

Stjenice su mali kućni insekti smeđe boje koji se isključivo hrane krvlju. Preko dana se skrivaju, a idealna mjesta su im sitne rupe, drveni namještaj, podnice kreveta, madraci, pa čak i utičnici. Najaktivnije su noću oko 4 sata kada čovjek najdublje spava, a njihov ugriz teško je primijetiti jer ispuštaj anestetik.

Znak da su vam gosti u krevetu su crveni tragovi ugriza, a najviše napadaju izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice. Nakon što se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boja, a ženke postaju plodne. Jajašca legu na skrivenim mjestima, a da bi se izlegle nove stjenice potrebno je oko tri tjedna.

A.F.

#TURISTI#SPLIT#APARTMANI#VAROŠ#IZNAJMLJIVAČI#STJENICE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 10:12