StoryEditor
SplitDRUGA STRANA KONCERTA

Nakon Zečićevog koncerta Žnjan ostao zasut smećem! Organizatori tvrde da je sve uredno, ali mi smo se uvjerili u suprotno, a zamislite tko se bacio na čišćenje...

Piše A. B.
26. lipnja 2022. - 17:04

U utorak je na Žnjanu održan domaći glazbeni spektakl. Uživalo se, pjevalo, plesalo.

Iako se radi o prostranom terenu pogodnom za velike događaje, žnjanski plato rijetko je kad bio domaćin koncerata. Jedan od posljednjih velikih koncerata na ovoj lokaciji održao je svjetski popularni DJ, David Guetta 2011. godine.

Kada je, pak, konačno i jedan domaći glazbenik odlučio tu zapjevati, pohrlili su svi. Dražen Zečič okupio je 'more ljudi' na najvećoj splitskoj plaži, a kolona i gužve prije koncerta protezale su se od križanja Poljičke i Velebitske ulice do plaže.

Razumljivo, pjesme, plesa i veselja željni su svi. No, željni su građani i čistoga i urednoga okoliša poslije takvih manifestacija, a pritužbu na račun čistoće jedan je čitatelj proslijedio u našu redakciju. Potkrijepio je pritužbu i fotografijama s terena, a u popratnom tekstu našega čitatelja ipak se može pronaći nešto lijepo. Ohrabrujuće. Nešto što vraća vjeru u bolje sutra.

image

Djeca koja su organizirali akciju čišćenja

Čitatelj
image

Jučerašnje stanje platoa

Čitatelj

- Nakon koncerta je čitav Žnjan ostao zatrpan smećem. Jedan dio smeća su pokupili nekakvi radnici, vrlo nevoljko i toliko traljavo da plato još uvijek izgleda kao Karepovac. U prilogu šaljem fotografije s platoa snimljene jučer popodne, četiri dana nakon koncerta i provedenog "čišćenja". Riječ je o moru plastike koju vjetar raznosi na sve strane.

image

Jučerašnje stanje platoa

Čitatelj

Da tragedija bude još naglašenija, sreo sam dvoje djece (rekao bih negdje 5. razred) koji su samoinicijativno čistili plato dobrih dva sata nakon čega su i oni odustali. Pitao sam ih je li ih netko poslao, a dječak mi je odgovorio: "Ne, sami smo se organizirali. Bio je koncert i ostavili su puno smeća. Vjetar nosi plastiku u more, plastiku jedu ribe...". Ostao sam bez teksta – napisao nam je čitatelj, a bez teksta smo ostali i mi. Što drugo reći nego - dico bravo!

Vratimo se sada, ipak, na malo ružniji dio ovoga teksta. Zaputila se i naša ekipa do platoa, a fotografije koje smo snimili ne mogu biti "svježije" nego što jesu. Snimljene prije sat vremena.

image

Današnje stanje platoa

Slobodna Dalmacija
image

Današnje stanje platoa

Slobodna Dalmacija
image

Današnje stanje platoa

Slobodna Dalmacija
image

Današnje stanje platoa

Slobodna Dalmacija

Ukratko, smeće je razasuto po platou "svugdje pomalo", pa ga se na prvu, izdaleka, i ne primijeti. No, kada se malo približite uočljive su plastične čaše, kese, čepovi, kartoni… A onda je tu i jedna, dobro uočljiva, hrpa otpada. Ne možete je faliti. "Nakupila" je hrpe tetrapaka, vrećica čipsa i grickalica, staklenih boca. Povjetarac ih je očigledno sve okupio.

Organizatori su nam također poslali fotografije s terena, tvrdeći kako je sve uredno i kako nigdje ničega nema, no te su fotografije snimljene izdaleka, pa se, logično, teško zamjećuje razbacani otpad.

image

Današnje fotografije platoa koje nam je poslao organizator

Organizator koncerta
image

Današnje fotografije platoa koje nam je poslao organizator

Organizator koncerta

Kako su nam rekli iz organizacije za akciju čišćenja bila je zadužena gradska tvrtka "Čistoća", a kako vele, čistilo se dan nakon koncert i jučer tijekom dana. Gdje je točno zapelo, pitamo se?

Narod se proveseliti, svakako, treba, a kada pjesma i emocije ponesu, ne traži se kanta za smeće i ne gleda se gdje se što baca. Odgovornost, dijelom, snose komunalne službe, na njima je da odrade svoj dio posla, no pojedinac također snosi svoj dio odgovornosti. Na svakom je od nas da tim službama, koliko je moguće, olakšamo posao. Stvarno nije teško. Samo pokupite iza sebe svoje smeće!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 12:11