StoryEditorOCM
Splitnisu zaboravljene

Nakon Zdravke Krstulović mural dobiva i heroina Palmina Piplović, u njezinom Varošu. Splitske će ulice uskoro krasiti i lica drugih znamenitih žena

9. listopada 2020. - 21:35
Umjetnica Andrea Resner autorica je murala posvećenog Palmini Piplović koju su Nijemci objesili 1944 godineDuje Klarić/Cropix

U blizini rodne kuće Palmine Piplović, mlade Splićanke koja je pomaganje partizanima, na današnji dan 1944. platila životom, u Palminoj ulici u Varošu ovih dana nastaje neobičan mural.

Kažemo neobičan jer je tek drugi mural u ovome gradu posvećen nekoj znamenitoj ženi, i to oba zaslugama udruge ˝Domine˝, koja njegovim predstavljanjem, sutra u podne, zatvara 2. Mediteranski ženski festival.

- Naš je grad imao znamenite žene kroz cijelu svoju povijest i nije uredu da se njihova uloga minimalizira i briše. Cilj nam je vratiti žene u javni prostor Splita, jer izuzev perivoja Ane Roje ne postoji ulica, ili lokacija koja nosi ime neke žene - govori nam sociologinja Petra Sinovčić, iz Domina, kojoj smo se obratili zainteresirani za širi kontekst prigodne posvete.

Inicijativa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:09