StoryEditor
Splitnisu zaboravljene

Nakon Zdravke Krstulović mural dobiva i heroina Palmina Piplović, u njezinom Varošu. Splitske će ulice uskoro krasiti i lica drugih znamenitih žena

9. listopada 2020. - 21:35
Umjetnica Andrea Resner autorica je murala posvećenog Palmini Piplović koju su Nijemci objesili 1944 godineDuje Klarić/Cropix

U blizini rodne kuće Palmine Piplović, mlade Splićanke koja je pomaganje partizanima, na današnji dan 1944. platila životom, u Palminoj ulici u Varošu ovih dana nastaje neobičan mural.

Kažemo neobičan jer je tek drugi mural u ovome gradu posvećen nekoj znamenitoj ženi, i to oba zaslugama udruge ˝Domine˝, koja njegovim predstavljanjem, sutra u podne, zatvara 2. Mediteranski ženski festival.

- Naš je grad imao znamenite žene kroz cijelu svoju povijest i nije uredu da se njihova uloga minimalizira i briše. Cilj nam je vratiti žene u javni prostor Splita, jer izuzev perivoja Ane Roje ne postoji ulica, ili lokacija koja nosi ime neke žene - govori nam sociologinja Petra Sinovčić, iz Domina, kojoj smo se obratili zainteresirani za širi kontekst prigodne posvete.

Inicijativa građana

Priča je, kaže, krenula lani, s izradom murala posvećenog Zdravki Krstulović, a kako se festival ove godine održava upravo u vrijeme obilježavanja obljetnice Palminine smrt, ideja da se novi mural posveti njoj, nametnula se, dodaje, sama.

- Ovime se naslanjamo na inicijativu građana velog Varoša, koji se zalažu za vraćanje imena ove heroine dječjem vrtiću podno Vidilice, sagrađenom na njenoj djedovini, a sve u želji da joj se oda zaslužena počast. U planu nam je i jedan dio samog vrtića oslikati prikazom njenog lika, što su u Gradu načelno podržali pa se nadamo da ćemo i to uskoro realizirati - najavljuje Sinovčić.

Suradnja s umjetnicom Andreom Resner, autoricom murala, rezultat je, kako doznajemo okolnosti nastalih u prvom valu pandemije, kada im se javila sa željom da podrži rad udruge koja je u to vrijeme bila angažirana na pružanju pomoći mnogim ženama pogođenima krizom, doniravši svoje radove.

- Andrei smo dali slobodne ruke u izvedbi i mogu kazati da smo jako zadovoljni njenom interpretacijom, te nadamo će biti i građani Varoša i Splita - ističe ova aktivistica, upućujući nas na istaknutu ˝street art˝ umjetnicu, koju nalazimo u završnim radovima prve faze izrade murala.

image
Varošani su oduševljeni idejom
Duje Klarić/Cropix

Poziv, je, govori nam Resner, crvenom bojom oslikavajući karanfile koji uokviruju lik mlade junakinje, prihvatila objeručke, jer priliku da doprinese ovako vrijednoj priči u rodnom Varošu, nije, kaže, mogla propustiti.

- Izuzetna mi je čast što sam dobila ovu priliku, jer kod nas praksa oslikavanja murala posvećenih znamenitim osobama još nije zaživjela kao vani, a pogotovo što se radi o Palmini i mom kvartu - govori nam mlada umjetnica, ističući kako joj je iskustvo pružilo priliku da se poveže s Varoši i bivšim susjedima, koji su, dodaje, mural mahom dobro prihvatili.

Velika znatiželja

- Velika je znatiželja u ulici. Ljudi mi stalno prilaze i raspituju se što crtam, jer smo oslikavanje samog lica ostavili za zadnji čas, kao iznenađenje. Oni koji su saznali o čemu je riječ, mahom su oduševljeni, a obišao me je čak i nećak pokojne Palmine, koji je bio zaista ganut i presretan - otkriva nam Resner, ističući kako je kroz osam dana, koliko radi na oslikavanju ove varoške kuće, uživala u nastojanjima prolaznika da protumačene simboliku prikazanu njenim djelom.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Oslikavanje samog lika ubijene Splićanke ostavljeno je za kraj

- Zanimljivo kako mi je njihovo viđenje otkrilo neka dublja značenja kojih možda nisam bila ni svjesna kod osmišljavanja koncepta. Ja se povodim intuicijom, bez prevelikog razmišljanja, crpeći inspiraciju iz podsvijesti, a na kraju se sve tako lijepo poklopilo i povezalo u cjelinu- zadovoljno će naša sugovornica.

Ono što ju je posebno, kaže, dirnulo, kada se interesirala o sudbini Varoške heroine, jesu pletenice, koje je sama odrezala nedugo prije pogibelji.

- Kako njena obitelj jednu i danas čuva, dok je s drugom pokopana, oslikala sam ih u ustima suprotstavljenih ptica, jer vidim jaku simboliku ženske snage u kosi - zaokruživši priču festivala, ističe ova ˝ulična umjetnica˝, čiji murali, osim u Splitskih, krase javne prostore u Zagrebu i Puli, pa čak i na Sardiniji.

Animalni motivi
Jasna simbolika vrane i golubice
U svojem radu i inače, govori nam Resner, koristi animalne motive, pa su vrana i golubica, kao analogija suprotstavljenih strana ˝došle spontano˝, dok se za karanfile, objašnjava, odlučila zbog suptilne, ali jasne simbolike koja prožima priču o tragično stradaloj Splićanki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 01:25