StoryEditorOCM
SplitODLIČNE VIJESTI

Nakon uspješne splitske kampanje osobe s invaliditetom dobit će nove parking iskaznice, a s njima i niz pogodnosti

Piše Split SD
20. ožujka 2023. - 17:17

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) potpisali su prošli tjedan sporazum o projektu izrade zaštićene parkirališne karte i iskaznica za osobe s invaliditetom.

Nova, zaštićena parkirališna karta omogućit će bolju kontrolu uporabe parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Novi znak ima višestruku sigurnosnu zaštitu koja onemogućava falsificiranje te se uvode novosti u načinu korištenja i kontrole znaka.

Od 1. travnja 2023. godine, osim policijskih službenika, nadzor i kontrolu korištenja parkirališne karte obavlja i prometno redarstvo.

image
MMPI

Putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati svoja prava na području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i olakšice kod registracije automobila, te prava na povlašteni prijevoz u pomorskom prometu.

"Potpisivanje sporazuma preduvjet je za provedbu projekta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koji je predviđeno oko dva milijuna eura. Time će se uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Hrvatska će ovim projektom biti prva zemlja koja će uvesti EU iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekata, paralelno s donošenjem regulative na razini EU-a.

"Nakon uspješne kampanje Split parkinga “Želiš li se mijenjati za mjesto?”, kojom smo željeli senzibilizirati javnost u vezi zloporabe parkirališne karte za osobe s invaliditetom, došli smo do ključne točke u izradi nove parkirališne karte", rekla je predstavnica inicijative udruga osoba s invaliditetom Jugana Sinovčić.

image

Oleg Butković, Jure Sertić, Marko Bartulić i Jugana Sinovčić

MMPI

Potpisivanjem sporazuma postignut je jedan od ciljeva kampanje "Split parkinga" koja je izazvala velik interes javnosti kada su Splitu 2018. postavljeni personalizirani prometni znakovi s licima šest osoba s invaliditetom koje pitaju svoje sugrađane žele li se mijenjati za mjesto. Kampanja je iz Splita krenula po čitavoj Hrvatskoj te je uspjela aktualizirati zanemarenu temu, što je rezultiralo zakonskim izmjenama.

image
MMPI
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 03:48