StoryEditorOCM
Splittužna vijest

Hvala na svemu šjor Capo i adio Vam: preminuo je Vinko Bajrović, jedna od najmarkantnijih osoba sportskog, političkog i prosvjetnog života Splita

2. siječnja 2022. - 11:08

Preminuo je Vinko Bajrović (84), u Splitu poznat kao Profešur Capo, jedna od najmarkantnijih osoba sportskog, političkog i prosvjetnog života grada.

Rođen je 1937. godine u Splitu, po struci je bio profesor matematike i fizike, deset godina je predavao, a pune 34 godine radio kao viši prosvjetni savjetnik – nadzornik za matematiku u osnovnim i srednjim školama u četiri dalmatinske županije.

Metodika je bila šjor Capina strast, autor je udžbenika iz matematike za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i niza drugih matematičkih izdanja i analiza stanja u osnovnom i srednjem školstvu. A sve do prije koju godinu volonterski je pripremao učenike četvrtih razreda srednjih škola za polaganje državne mature. Organizirao je bezbroj seminara i regionalnih natjecanja iz matematike, a bio je pokretač Matematičke olimpijade srednjoškolaca Balkanskih zemalja održane 1989. godine u Splitu.

Poučavao je i studentime PMF-a, a bio je toliko 'zaigran' u ovu granu znanosti da je zapamćeno kako je jednom održao predavanje bez riječi, uz pomoć pantomime i glume!

Sport je bio njegova trajna ljubav: od petnaeste godine je 'rukovao' s loptom, najprije kao nogometaš u 'Dalmatincu' i rukometni reprezentativac u Podsavezu, definitivno se našao u košarci - igrao je u 'Jugoplastici' od 1952. do 1963. godine, a zatim bio dugogodišnji klupski tehniko 'Jugoplastike' i reprezentacije, te dopredsjednik Skupštine 'Hajduka' od 2000. do 2009. godine.

I u sportu je primijenio matematičke metode: obrasci statistika koje je sastavio još uvijek se koriste u hrvatskoj košarci.

Bio je u ratnom Savjetu Splita, 1991. se stavio na raspolaganje dragovoljačkim jedinicama hrvatske mornarice, a te je, prve ratne godine podučavao artiljerce da barataju haubicom od 155 mm. Uz to je organizirao nastavu u gradovima i mjestima najteže zahvaćenima ratnim sukobima.

Politika je bila slijedeće Profešurovo opredjeljenje: u vodstvu je SDP-a od samog osnivanja stranke, ali nikad nije dozvolio da mu stranačka stega ublaži kritičku oštricu, pa je često kritizirao svoje stranačke kolege, a svi su znali – kad Capo prigovori, onda je to tako. Jer za sebe ništa nije tražio.

Izdavaštvo i mediji trajno su ga privlačili, godinama je bio stalni i vrijedni suradnik izdanja 'Slobodne Dalmacije', komentirao je sve aspekte javnog života, a posebno je bio posvećen člancima iz područja školstva, zadnjih godina komentirao je i predlagao poboljšanja državne mature. Redovito je donosio i jednu posebnu statistiku: mjerio je aktivnost i učinkovitost saborskih zastupnika.

Objavio je tridesetak knjiga, a među njima i devet izdanja političkih humoreski pod nazivom 'Uzmi ili ostavi', a njegov je pseudonim bio 'Mali Duje'.

Profesor Bajrović je dobitnik godišnje Nagrade grada Splita (1999.), Nagrade grada Splita za životno djelo (2012.), Nagrade Splitsko-dalmatinske županije 2008. te godišnje i nagrade za životno djelo državne nagrade 'Franjo Bučar', zatim državne nagrade 'Ivan Filipović za životno djelo (2014.), dobitnik Zlatne plakete KK Jugoplastika, HNK Hajduk i priznanja Hrvatskog matematičkog društva.

Dobio je i priznanje Splitskog saveza športova za životno djelo 'Trofej Fabjan Kaliterna' za 2021. godinu..

Autor je Almanaha KSJ i Miloradom Bibićem Mosorom koautor velike spomen-knjige Košarkaškog kluba Jugoplastika objavljene 2005. godine prilikom proslave šezdesete godišnjice Kluba. Jedan je od utemeljitelja Udruge veterana KK Jugoplastik.

Član je Hrvatskog društva za povijest športa i Inicijativnog odbora za osnivanje Muzeja športa u Splitu kojemu je podario veliki broj svojih sportskih uspomena i član Upravnog odbora Udruge Split grad Sporta.

Bio je i aktivan ribolovac te osvajač velikog broja medalja u ŠRD Stobreč.

Za jedan život puno i dosta - hvala na svemu šjor Capo, na trudu i pameti koje ste rado s nama dijelili, i adio Vam!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 04:17