StoryEditorOCM
SplitCRVENI ALARM

Nakon što su Spinućani uspješno obranili svoj kvart, sada Getani kreću u napad: ‘Samo mala iskra je dovoljna!‘

Piše Marin Prvan
25. ožujka 2023. - 17:09

Slučajno ili ne, na isti dan kad su stanovnici Spinuta izvolijevali (ono što oni smatraju kao) pobjedu nad "planom B" i potisnuli pres kontejnere iz svog kvarta; otvorio se novi front u borbi protiv smeća. I to, razmjerno očekivano, u dijelu grada prenamijenjenom za ispoljavanje "plana C" - Gradu.

Naime, članovi već opjevane Facebook grupe Get Getanima su sinoć u devet sati sproveli svečano virtualno otvaranje Facebook stranice GetDirekt. Ova digitalna lokacija će služiti kao kanal izravnog komuniciranja problema preostalih stanara splitskog (ne)zaštićenog rezervata Get; za razliku od dosadašnje grupe koja je bila zatvorena i više funkcionirala kao svojevrsni forum zainteresiranih građana.

Prva objava je, nimalo poetično, naslovljena: Turističko smeće.

"Nazovimo stvari pravim imenom ili zašto baš TURISTIČKO SMEĆE u naslovu? Zato što komunalni otpad o kojem trenutno govorimo treba nazvati tim imenom! Zašto to nije „komunalni otpad“? Jer razliku vidimo u količinama odvoza ljeti i zimi. Građani koji plaćaju odvoz komunalnog otpada plaćaju odvoz - TURISTIČKOG SMEĆA!

... svjedoci smo sve većeg broja turističkog sadržaja u staroj gradskoj jezgri, a kako ista svake godine ima sve manje stanara radi sve više narušene kvalitete života i činjenice da sve više poslovnih subjekata otvara djelatnost naslonjenu upravo na turizam i to u grani ugostiteljstva. U takvoj situaciji se primarno stvara TURISTIČKO SMEĆE od ambalaže za brzu hranu i piće: limenke piva, salvete i kartone od pizze, kutijice od sladoleda, i slično. To smeće, a koje je primaran otpad gostiju grada, prvenstveno svih izletnika koji tu borave dan i ne plaćaju odvoz, uglavnom završi na ulicama ovog grada ili po izlozima radnji, jer u gradu nema kanti za smeće. Da, dobro ste pročitali. U staroj gradskoj jezgri nema kanti za smeće.

Druga je vrsta sekundarno TURISTIČKO SMEĆE, a dolazi direktno iz restorana. To smeće uključuje; kartone, stiropor, ostatke hrane i palmino ulje za pripremu brze hrane, te neiskorišteni organski otpad; glave riba, kokošje iznutrice i slično.

Ne treba zaboraviti ni TURISTIČKO SMEĆE koje nastaje čišćenjem brojnih apartmana i hotelskih soba, a uključuje sredstva za čišćenje, klora i raznih kiselina.

image
privatni album
image
Joško Šupić/ Cropix

E sad, sve to TURISTIČKO SMEĆE, s ulice, iz restorana, hotela i apartmana te mali dio stanarskog smeća preuzimaju mala Piaggio vozila splitske Čistoće koja se protupropisno pretovaruje u kamion Čistoće u Parku Đardin. Zašto je samo pretovar smeća protupropisan? Jer se po Zakonu o gospodarenju otpadom svako rukovanje komunalnim otpadom smatra gospodarenjem komunalnim otpadom!

Kamionu koji cijeli dan u pješačkoj zoni melje palmino ulje, limenke, kiseline i ostatke hrane TURISTIČKOG SMEĆA dovoljna je samo jedna mala iskra da zapali taj kamion, ali i obližnji park u kojem se nalaze raritetne i zaštićene biljne vrste. Samo jedna mala iskra i može se ugroziti život i djeci koja se igraju u kaveziću sa ljuljačkama i klackalicama zvanom igralište. Samo mala iskra je dovoljna da dovede u opasnost Galeriju umjetnina i bastion Cornaro – pojedinačna kulturna dobra. Radi svega navedenog smatramo kako se pretovarivanje TURISTIČKOG SMEĆA treba obavljati na primjerenoj lokaciji udaljenoj od građana i imovine. I u tome podržavamo stanare Špinuta. No, upozoravamo, ovaj problem uskoro će postati problem ne samo gradske jezgre ili Špinuta već i - cijeloga grada Splita!

image
privatni album
image
Joško Šupić/ Cropix

Ne možemo imati ekonomiju koja ne računa na vlastite posljedice i nuspojave, odnosno - ne može postojati turizam bez gospodarenja TURISTIČKIM SMEĆEM! I to smeće ne smije biti odlagano niti odvoženo na račun građana Splita, niti deponirano u blizini naših dječjih igrališta! O njemu se mora odlučivati odvojeno i planski i na nivou Grada i Turističke zajednice, te Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva turizma, a ne pomicanjem kamiona i kontejnera lijevo-desno, ovome ili onome pod nos!!

Stoga zahtijevamo da Grad hitno izradi strategiju gospodarenja rastućim TURISTIČKIM SMEĆEM, a koja će regulirati;

1. Obveze svakom ugostiteljskom objekta koji poslužuje hranu osiguranje kanti za biootpad, papir i plastiku te aktivno prikupljanje i razvrstavanje otpada od konzumacije!

image
privatni album
image
Joško Šupić/ Cropix

2. Komunalno poduzeće Čistoća treba postaviti adekvatne kante za smeće za građane i turiste po staroj gradskoj jezgri, te da njihov broj poveća u skladu s povećanjem broja turista u sezoni!

3. Stanarima stare gradske jezgre treba osigurati odvojeno odlaganje otpada na način da se isti odlaže u primjerene prizemne gradske prostore koji se otvaraju karticom, a prekrcavanje TURISTIČKOG SMEĆA treba vršiti na adekvatnoj lokaciji, primjerice u luci, a ne ispred palače, pored kulturne ustanove i dječjeg igrališta!

Jesmo li upravo svjedočili rađanju nasljednika nikad prežaljene Dnevne doze splitskog nereda, vrijeme će pokazati. Svakako, porođajne muke ne bi smjele dugo trajati, pogotovo jer administratori grupe Get Getanima redovito vrše ginekološki pregled gradske jezgre. U grad je stiglo proljeće i sezona je iza ugla, a svi znamo da ono šta centru Splita početkom lita triba je pomoć - hitna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 13:37