StoryEditorOCM
SplitOSJETNO POVEĆANJE

Nakon što je volontirao u Centru za autizam, splitski SDP-ovac ispunio obećanje asistentima u nastavi: ‘Radili su 15 godina za mizernu plaću. Sada je tome kraj‘!

Piše SPLIT SD
16. studenog 2022. - 12:31

Davor Matijević, SDP-ov gradski vijećnik i kandidat za čelno mjesto splitskog ogranka stranke, na današnjoj je konferenciji za medije govorio o uvjetima u kojima rade asistenti za nastavu, uz Tomislavu Marinac Akrap, asistenticu u nastavi.

- O problematici, točnije o uvjetima rada asistenata u nastavi smo već govorili ranije. Više su govorili oni sami iznoseći svoje probleme i uvjete rada te smatram da je apsolutno neprimjereno da su punih 15 godina radili za satnicu od 23 kune. Ima tu i niz drugih problema, a to je da kad završi školska godina oni idu na Zavod za zapošljavanje, nemaju nikakvu sigurnost.

Također nemaju svoje mjesto u zbornici i to su zaista neadekvatni uvjeti za rad s obzirom na težinu posla koju oni obavljaju, jer su oni jako bitna karika upravo u odnosu između djeteta, nastavnika ali i roditelja - rekao je uvodno Matijević.

image
Joško Ponoš/Cropix

Dalje je dodao kako su uspjeli dogovoriti s gradonačelnikom povećanje satnice od 2023. godine, a koja bi onda trebala iznositi 35 kuna neto, međutim će postojati će mala razlika za asistente u nastavi iz Centra za autizam.

- Satnica asistentima iz Centra za autizam bit će 40 kuna s obzirom na složenost posla kojega obavljaju, svakako želimo da se definira zapravo onaj krajnji cilj koji su oni zadali, a da grad Split to može realizirati, a to je da satnica bude 40 i 45 kn. Mislim da je ovo samo jedan početak, jer njih treba početi tretirati na način na koji zaslužuju, točnije trebaju ući u sustav Ministarstava kao zanimanje. Oni imaju jako puno problema, ali smatramo da treba početi rješavati jedan po jedan - pojasnio je splitski SDP-ovac.

O svemu tome nešto je više rekao onaj tko to proživljava svaki dan. Asistentica u nastavi Tomislava Marinac Akrap.

- Prije svega zahvalili bi se svim predstavnicima medija koji su prepoznali naš problem od početka i pomogli nam da prezentiramo probleme na koje nailazimo.Isto tako hvala vijećnicima grada Splita sa svih strana političkog spektra i stručnom odjelu na čelu s gospodinom Negotićem na jednom ljudskom pristupu i uvažavanju naših argumenata. Također zahvala našem gradonačelniku Ivici Puljku koji je odlučio podignuti satnicu asistentima u nastavi u gradu Splitu i koji je nakon sastanka s našim predstavnicima imao razumijevanje i za daljnje povećanje koje bi nastupilo od iduće godine.

image

Ilustracija

Boris Kovačev/Cropix

- Ali posebna zahvala ide ovdje prisutnom našem Davoru Matijeviću koji je, nakon što je volontirao ovdje jedan dan u Centru za autizam detaljno se upoznao s našim teškim uvjetima rada i mizernim primanjima, te odlučio reagirati i izašao s konkretnim prijedlogom da nam se nakon dugih 15 godina poveća satnica na 40 kn.. Nakon toga se sve pokrenulo i mogu samo reći Davore, hvala ti u ime svih nas još jednom jer si čovjek od riječi.

Naša borba ide dalje. Postigli smo kompromis i satnica nam se povećava od siječnja 2023. godine na 35 kn neto, a nadamo se da ćemo do kraja 2023.godine napokon dobiti povećanje satnice na 40 kn. Problema je puno i nisu samo financijske prirode, ali mi ćemo se i dalje boriti i nuditi konkretna rješenja koja su u konačnici u interesu djece s kojom radimo - kazala je Marinac Akrap.

Naglasila je potom, kako se nada da će i Ministarstvo imati razumijevanja kao i Grad Split kako bi se njihov status definirao kao normalno zanimanje.

- Također je puno nesrazmjera među različitim gradovima i županijama u primanjima, npr. naše kolege rade u županijskim školama u Splitu i okolici sa satnicom od svega 25 kuna i satovi im se drukčije računaju od naših, imaju manju božićnicu i regres. Mi ovaj posao volimo, toj smo djeci podrška u svakom smislu te riječi i želimo da se ovo zanimanje napokon počne adekvatno cijeniti kako i zaslužuje - zaključila je asistentica u nastavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 14:09