StoryEditor
SplitVRIJE U GETU

Nakon što im je izbrisan mural u Palači, KK 'Split' pozvao stanare Dominisove ga u čast  'Jugoplastikine' titule prvaka Europe ponovno oslikaju i to na zidu dvorane na Gripama; Bit će nam čast, poručuju Getani

26. listopada 2019. - 21:02
Poruka je ostavljena uz portun u kojem stanuje šef splitskih konzervatora

Okruglu, 40. obljetnicu upisa povijesne jezgre Splita i Dioklecijanove palače na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, obilježile su akcije aktivista i “grafiterski sukobi” u staroj jezgri.

Mural koji su stanovnici Dominisove ulice u prvoj polovini listopada napravili u čast košarkaša “Jugoplastike”, u povodu 30. godišnjice osvajanja titule prvaka Europe, prije dva dana je “pripituran”.

Kako je doznao Dalmatinski portal, Banovina je reagirala po nalogu Radoslava Bužančića, pročelnika splitskoga Konzervatorskog odjela, koji je naložio njegovo uklanjanje pet dana nakon što su ga obližnji stanari oslikali na zidu u zoni “A” kulturno-povijesne cjeline grada upisane u Registar kulturnih dobara te na Listu svjetske baštine.

Brisanje murala izazvalo je mnogo reakcija, a takav čin burno je prokomentirao i Dino Rađa, košarkaška legenda koja je svoju veliku karijeru započela upravo u klubu s Gripa.

“Sramota. Gadite mi se jadnici neostvareni koji nikad u životu niste ništa napravili. Najveći uspjeh van je predizanje članske iskaznice neke stranke. Jedino šta znate je prodavanje crvene i crne magle da prikrijete svoja sranja.

Ne smeta van šta Dom omladine nije dovršen već 40 godina, ne smeta van stadion i bazeni koji se raspadaju, ne smeta van ‘metro’ šta vozi jednog ipo čovika dnevno, ne smeta van šta triba uru vrimena liti za proć kroz luku, ne smeta van šta 20 godina ne možete spojit Trogir i Omiš, ne smeta van nedovršena Arena već desetak godina, ne smeta van Marjan koji ste nemarom devastirali.

Ali van smeta najveći sportski uspjeh u povijesti grada. Niste zaslužili da van iko dođe na proslavu. Ja prvi ne bi doša da nije Bože, Srete, Sobina i onih par iljada istinskih ljubitelja koji će doć u nedilju u dvoranu pozdravit ekipu. Bljak”, napisao je Rađa na svojem Facebook profilu.

Samo mala napomena: taman nekako u ovo doba, 2007. godine Ivo Sanader je istoga dana podijelio članske iskaznice HDZ-a Dinu Rađi i Miroslavu Škori.

Uz to, valja napomenuti da se spomenuti zid s kojeg je uklonjen mural nalazi unutar zaštićene Dioklecijanove palače, a kako smo doznali od stanara Geta, nisu imali dozvolu za oslikavanje.

Dodaju kako nije postojala dozvola niti za brojne druge murale koji se nalaze unutar tri zaštićene gradske zone, a godinama nisu prebrisani, za razliku od ovog zida na kojem se promptno reagiralo.

Oglasna ploča za aktiviste

No, za razliku od drugih “išaranih” površina unutar Palače, na spomenuti zid Banovina je posebno slaba, i to ne samo aktualna vlast. Kako i ne bi bila kada je posljednjih desetak godina postao kao oglasna ploča za aktiviste koji su na tom mjestu ispisivali imena gradskih čelnika i slali precizne poruke.

“Poljaniću, je li ovo zelena površina ili građevno? Evo 500 eura pa ti i Nikšić razmislite. Javi i ne pizdi okolo. Kupio bih. Mazzucchelli”, bilo je ispisano na spomenutom zidu 2009. godine.

Glavni junaci su Branko Poljanić i Goran Nikšić, tadašnji šefovi splitskog urbanizma i Gradske službe za staru jezgru i bivši konzervator, koji je uslišavao želje talijanskog kućevlasnika Ricarda Mazzucchellija. Prošle godine potrošilo se “piture” kako bi se brisale poruke s ilegalnih plakata koji su, zahvaljujući upornosti aktivista, konačno uklonjeni, ali su se istodobno na spomenutom zidu ponovno prisjetili i Nikšića kojeg optužuju za loše stanje tog zida.

“Nikšiću, di su novci od piture? Zašto je nestalo piture? Ovaj zid nije opituran jer je Nikšić, gradski uhljeb i kulturni snob, pojeo i popio novce od spomeničke rente. U se, na se i podase, Goran Nikšić kulturno prase!!!” pisalo je preko cijelog zida u Dominisovoj, a nakon što se i taj grafit prebrisao, sutradan su sprejanjem crvenih strelica ukazivali na oštećenja na zidu koji se nalazi pokraj čuvenog vrta u Getu, također predmetom dugogodišnjih prijepora gradske vlasti i stanara.

“Ove rupe na plafonu stoje godinama zbog Nikšićeva nemara”, pisalo je, a komunalci su to odmah sutradan prebojili.
Stoga, nije za čuditi se što su se i slavna imena “Jugoplastike” prebojila, kao što se moglo i očekivati da će već sutradan osvanuti ispisane poruke šefu konzervatora Bužančiću koji je potpisao nalog za uklanjanje murala.

“Buža di si bija 89/90/91, Jugoplastiku bi brisa, povijest risa, puške nisi vidija uhljebu”, osvanuo je natpis u noći između petka i subote, a Banovina će poruku aktivista vjerojatno “premazati” u ponedjeljak, s prvim radnim danom u novom tjednu.

Bankomati širom centra grada, njih čak 220, iste večeri bili su prekriveni amblemima “Jugoplastike” koji su odmah jučer ujutro uklonjeni, ali u poznatom vrtu u Getu, na jednako osporavanim tiramolima, obješena je jasna poruka – “Ajmo žuti”. Što se tiče brisanja natpisa s drugih zidova, još ćemo malo pričekati.

Ponukani zbivanjima oko prebojenog murala u Dominisovoj ulici, čelnici Košarkaškog kluba "Split" stupili su u kontakt sa stanarima i autorima djela te im se stavili na raspolaganje.

– KK "Split" je pozvao stanare Dominisove, naše vjerne navijače, da mural u čast prve "Jugoplastikine" titule prvaka Europe ponovno oslikaju, ali na zidu dvorane na Gripama – poručili su na svom Facebook profilu.

– Nama će biti čast napraviti mural na dvorani – odgovorili su iz Dominisove.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 12:05